Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

De ce construiesc englezii garduri de imprejmuire in valuri

Un lucru mai putin obisnuit pentru care sunt renumiti englezii – cel putin in lumea arhitecturii – sunt gardurile valuroase din caramida. Acestea prezinta o serie de formatiuni convexe si concave ce se succed si sunt folosite la imprejmuirea curtilor si gradinilor. Multi dintre cei care sunt familiarizati cu existenta acestor garduri stiu ca acestea nu sunt o inventie moderna, ci dateaza de secole si ca nu au aparut intamplator, ci din motive practice si economice.


Oricine vede un gard englezesc in valuri sau in forma de panglica unduitoare va spune ca acest tip de constructie este mai putin economic decat cele obisnuite, liniare si ca este cat se poate de evident ca odata cu cresterea lungimii gardului, prin formarea onduleurilor, creste si consumul de material. Doar ca lucrurile nu stau deloc asa, iar realitatea demonstreaza contrariul.

Poate fi mai economic un astfel de gard sau nu?

Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, vreau sa facem o mica incursiune in istoria aparitiei gardurilor englezesti unduitoare. Primele exemplare de acest gen au aparut prin anii 1600, cand inginerii olandezi renumiti pentru priceperea in crearea sistemelor de irigare si a drenajelor eficiente au fost rugati sa puna umarul la transformarea regiunii mlastinoase britanice Fenland in zona agricola. Acestia nu doar ca au venit si au realizat sistemele de drenaj necesare, construind o serie de canale si apeducte, ci au ridicat si o serie de imprejmuiri nemaivazute pana atunci: niste garduri valuroase din caramida menite sa tina piept vanturilor din regiune, creand astfel arii protejate propice pentru cultivarea fructelor si legumelor.

Iata si alte idei: Garduri din piatra – poze, modele si idei.

Si din punct de vedere al consumului de materiale de constructie gardurile unduitoare poreclite de britanici „crinkle crankle walls”, iar de inginerii danezi „slangenmuur” – expresie ce se traduce prin „perete in forma de sarpe” – sunt mai econome decat cele liniare. Da, este adevarat ca necesarul de materiale este direct proportional cu lungimea si inaltimea unei constructii (a gardului, in cazul de fata) si ca gardurile ondulate sunt mai lungi decat cele obisnuite de aceeasi inaltime, insa din cauza ca la constructia unui gard unduitor se foloseste un singur rand de caramizi si nu doua, ca in cazul celor liniare, se obtine o economie de pana la 50% la materialele de constructie. Trebuie mentionat ca in acele vremuri gardurile traditionale ale englezilor aveau structura din doua randuri de caramizi, asa ca acest calcul este valabil doar comparandu-le pe acestea cu „slangenmuur”-urile inginerilor olandezi.

Iti recomand sa vezi si: Modele de garduri frumoase din lemn pentru curti moderne si rustice.

Alte avantaje ale gardurilor valuroase

Cum spuneam mai sus, inginerii olandezi au ridicat initial gardurile valuroase pentru a tine piept vanturilor din zona mlastinoasa in care au fost invitati sa-si demonstreze abilitatile in drenarea solului. Un alt motiv pentru care a fost adoptata constructia acestor garduri este rezistenta lor. Desi au structura dintr-un singur rand de caramizi, forma valuroasa le confera mai multa rezistenta si stabilitate chiar si fara a avea stalpi de sustinere din loc in loc. In plus, se pare ca forma unduitoare creeaza conditii de umbrire mai bune pentru o gradina de legume.

Mai poti citi si despre: Garduri rustice impletite din crengute si nuiele. Utile si simplu de facut.

Sursa foto: BoredPanda

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *