Categorii
Destinatii, Hoteluri si Pensiuni

Stiai ca exista un oras in care nimeni nu se poate plimba in jurul casei?

Si pentru mine a fost o noutate sa aflu de existenta acestei localitati. Insa mi se pare atat de interesanta pozitia orasului si felul in care sunt asezate casele localnicilor, incat am notat aceasta destinatie pe lista obiectivelor de vizitat atunci cand calatoriile vor redeveni sigure si cand vom ajunge in regiunea spaniola Catalunia, in provincia Girona.


Este vorba despre oraselul Castellfollit de la Roca – o localitate speciala prin faptul ca s-a dezvoltat pe o formatiune vulcanica inalta si ingusta, pe un fel de stanca de 50 metri inaltime formata in urma eruptiei vulcanilor din zona. Castellfollit de la Roca se afla in inima rezervatiei naturale Garrotxa in care se afla nu mai putin de 70 vulcani, inactivi de o buna bucata de vreme.

Povestea orasului de pe stanca

Neobisnuitul oras are, astazi, peste o mie de locuitori, iar povestea lui incepe cu mai multe milenii in urma. Formatiunea bazaltica pe care a fost ridicata asezarea a luat nastere in timp, de-a lungul catorva milenii, dupa depunerea si suprapunerea mai multor straturi de lava rezultate in urma numeroaselor eruptii vulcanice si dupa actiunea eroziva ale celor doua rauri ce o marginesc de ambele parti. In acest fel actualul Castellfollit de la Roca a devenit o stanca de 50 metri inaltime, marginita de doua rauri si inconjurata de paduri, iar singurul acces in oras se realizeaza pe un pod din piatra suspendat.

Un alt oras spectaculos cu o singura cale de acces: Cetatea cu o singura intrare – crampei de rai inconjurat de ape.

Primii locuitori s-au stabilit acolo in urma cu mai bine de o mie de ani, incepand constructia caselor pe marginea stancii, inaltand-o astfel cu alti cativa metri. Castellfollit de la Roca este format astazi din doua zone: orasul vechi si orasul nou. Cel vechi cuprinde cea mai ingusta portiune de pe varful formatiunii bazaltice si este traversat, de la un capat la altul, de o strada marginita de doua randuri de case cu doua etaje ridicate pe buza prapastiei, ceea ce le face imposibil de ocolit. Majoritatea acestor case este construita din roca vulcanica de provenienta locala. Cea mai lata portiune a orasului vechi masoara 45 metri, asa ca e de asteptat ca strada ce strabate cea mai veche zona a orasului sa fie ingusta si umbroasa. In partea extrema a stancii este amenajata o piateta – un spatiu cu deschidere ampla spre imprejurimi, unde copiii localnicilor se aduna la joaca.

Din pacate, desi considerat a fi interesant din punct de vedere turistic, viata localnicilor de pe stanca bazaltica nu este una tocmai usoara. In orasel nu exista transport public, iar despre cultivarea legumelor in curtea casei nici nu poate fi vorba. Cu toate acestea, localnicii care isi doresc sa faca agricultura si-au amenajat gradini la baza stancii, coborand spre ele zilnic pentru a le ingriji, a le uda si a culege roadele muncii.

Castellfollit de la Roca se afla la 147 km departare de Barcelona si la doar 47 km distanta de fermecatorul oras spaniol Girona, capitala provinciei cu acelasi nume. Daca timpul iti permite, e pacat sa nu faci o scurta vizita in aceasta incantatoare localitate, unde vei gasi mai multe restaurante si cafenele si inclusiv doua muzee: Muzeul Carnatilor si Muzeul Razboiului Vietnamez. Iar daca vrei sa faci acolo un popas de o noapte sau mai multe, e bine sa stii ca in Castellfollit de la Roca exista cel putin doua pensiuni in care te poti caza si daca o vei face, nu uita sa vizitezi si modernizatul oras medieval Olot situat la doar 7 km distanta, in care vei gasi inclusiv un muzeu al vulcanilor.

Sursa foto: AtlasObscura

2 răspunsuri la “Stiai ca exista un oras in care nimeni nu se poate plimba in jurul casei?”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *