Categorii
Casa pas cu pas

Case in forma literei A – avantaje si dezavantaje

Am observat ca de fiecare data cand trec pe langa o casa in forma literei A, ma opresc sa o studiez de parca ar fi cine stie ce constructie ingenioasa. Nu cred ca mi-ar placea sa locuiesc intr-o astfel de casa, dar stiu sigur ca mi-ar placea sa-mi petrec vacantele in constructii de aceasta forma.


Sunt insa destule persoane pe lumea asta care gasesc constructiile in forma de A potrivite si in calitate de resedinta permanenta, nu doar pe post de locuinte de vacanta. Sunt deja si destui romani care isi manifesta interesul spre acest tip de casute. Insa, ca orice altceva, si casele in forma literei A prezinta avantaje si dezavantaje, plusuri si minusuri, pe care e indicat sa le cunoasca toti cei care se gandesc sa aleaga un astfel de proiect pentru ridicarea propriului camin.

Ce este o casa in forma literei A

Cred ca inainte de a enumera avantajele si dezavantajele caselor in forma literei A, nu strica sa facem o scurta incursiune in istoria acestui tip de constructii. Prima aparitie a acestui concept a fost sub forma unei schite aparute in anii 1930, in California, ce purta semnatura arhitectului R.M. Schindler. Aproximativ 20 de ani mai tarziu constructiile simetrice inspirate de litera A (mare) au impanzit plajele californiene, datorita faimosului arhitect Andrew Geller ale acelor vremuri care a ajutat la raspandirea lor.

Forma acestora imita litera A mare de tipar, prezentand acoperisuri simple, in doua ape, extrem de abrupte, care se prelungesc, in cele mai multe cazuri, de la coama pana la sol. La origini, casutele in forma de A aveau structura exclusiv din lemn, fapt ce le-a inclus rapid pe lista constructiilor accesibile (economice) si cu timp scurt de executie. Astazi, insa, multe dintre aceste case au structura metalica, fiind considerate in continuare alternative ergonomice si economice la constructiile obisnuite si fiind si acum preferate in calitate de locuinte de vacanta.

Avantajele caselor in forma literei A

 • Costurile reduse ale acestor constructii reprezinta unul dintre principalele argumente in alegerea lor cand vine vorba despre constructia unei case de vacanta.
 • Designul simplu al caselor in forma de A sta la baza costurilor reduse amintite anterior.
 • Structura simpla si in acelasi timp solida, cu o foarte mare rezistenta in fata zapezilor. Acoperisurile acestor case pot sustine cantitati mari de zapada.
 • In special in cazul caselor de mari dimensiuni – pentru ca, in caz ca nu stiati, o casa in forma de A poate fi minuscula sau poate fi de-a dreptul uriasa, cu mai multe niveluri inalte si spatioase – designul pare a fi unul spectaculos, desi este unul extrem de simplu.
 • Timpul scurt de executie este un alt avantaj ce merita amintit.
 • In cele mai multe cazuri – vorbind despre majoritatea proiectelor in forma de A – cel putin una dintre fatade este realizata integral din sticla, ceea ce face ca interiorul acestor case sa fie extrem de luminos.
 • Datorita ferestrelor ample, privelistea oferita de aceste case este una spectaculoasa de fiecare data cand imprejurimile permit acest lucru.
 • Configurare interioara simpla, cu spatii ample si inalte.
 • In cazul proiectelor de mici dimensiuni, acest tip de case poate fi construit si in regie proprie, de multe ori nefiind necesara nici macar prezenta unei fundatii.

Iti recomand sa vezi si: Proiecte case mici cu mansarda – modele noi.

Dezavantajele caselor in forma literei A

 • In cazul in care se opteaza pentru o constructie pe structura din lemn, e clar ca aceasta va fi mai sensibila la atacul termitelor/acarienilor. Insa acest dezavantaj nu poate fi asociat doar caselor in forma de A, ci oricarei constructii din lemn.
 • Structurile din lemn pot fi protejate contra atacurilor termitelor si altor pericole prin aplicarea unor tratamentelor specifice, insa acest lucru va duce inevitabil la cresterea costurilor.
 • O problema des intalnita in cazul acestor case este dificultatea proiectarii spatiilor de depozitare. Este nevoie de o configurare ingenioasa a interiorului si de optimizarea la maximum a acestuia pentru obtinerea unui numar indestulator de spatii de depozitare.
 • Atunci cand peretii laterali reprezinta acoperisul propriu-zis, iar celelalte doua laturi ale casei sunt ocupate de ferestre, nu mai ramane deloc spatiu pentru expunerea tablourilor si a altor tipuri de decoratiuni de perete, ceea ce poate constitui un minus important pentru unele persoane.
 • Din cauza formei acoperisului, spatiul util din interiorul caselor in forma literei A este destul de mic, fapt ce limiteaza numarul de camere ce pot fi proiectate in interiorul lor. Pentru a obtine o casa cu multe dormitoare este necesara realizarea unei constructii de mari dimensiuni, ceea ce va duce, desigur, la cresterea costurilor.
 • Suprafata mare a acoperisului atrage si costuri pe masura, iar cei care aleg sa-si construiasca o astfel de casa trebuie sa se asigure ca intregul acoperis beneficiaza de o izolatie pe masura, daca doresc sa-si asigure confortul termic necesar tot timpul anului.
 • Ferestrele mari, pe ambele fatade ale casei, pot fi vazute atat ca niste plusuri ale acestor constructii, cat si ca minusuri, daca ne gandim ca maresc vizibilitatea din interiorul locuintei, micsorand in acelasi timp gradul de intimitate al ocupantilor.
 • Si nu in ultimul rand, desi rezistente in fata caderilor masive de zapada, se pare ca forma acestor case le face sensibile in fata furtunilor si mai ales a uraganelor de mare putere. Prin urmare, constructia caselor in forma de A ar trebui exclusa in zonele in care aceste fenomene meteo sunt prezente frecvent.

Alte case interesante care prind tot mai mult teren: Case geodezice in forma de DOM, acum si in Romania.

In concluzie, analizand avantajele si dezavantajele enumerate mai sus, sunt de parere ca o casa in forma literei A poate fi alegerea ideala cand vine vorba despre constructia unei case de vacanta de mici dimensiuni. Datorita costurilor mici pe care le implica proiectele compacte, acest tip de constructie poate fi ales chiar si de catre dezvoltatorii si proprietarii campingurilor si diverselor pensiuni sau zone de agrement. In schimb, in cazul familiilor numeroase acest tip de case nu pare sa fie tocmai alegerea potrivita, decat daca bugetul si dimensiunea constructiei nu reprezinta o problema.

Citeste si: Case mici – ideale pentru viata la tara sau pentru vacante.

Sursa foto: Avrame

2 răspunsuri la “Case in forma literei A – avantaje si dezavantaje”

Structura este recomandata numai in zonele in care depunerea de zapada multi-mediu anuala depaseste 1-1,5 m.
Are marele dezavantaj ca se pierde mult spatiu util.
Mai multe amanunte va poate da orice arhitect.
inginer constructor
Sorin C.

Absolut de acord: casă de vacanță.
Arată fabulos. N-ai cum să nu admiri aceste constucții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *