Categorii
Intrebari de la cititori

Ce incalzire e renatabila la o casa la munte (-25 grade iarna)?

Ce fel de incalzire sa pun la o casa la munte de 170 mp? Temperatura iarna scade si pana la -25 de grade. In zona nu este gaz. Ce este mai rentabil: incalzire pe lemne, peleti, combustibil de tip M sau curent electric? Va rog exemple concrete de consum si costuri de instalare. Multumesc!


Intrebare de la Cristina, pe adresa redactiei: Ce incalzire e renatabila la o casa la munte (-25 grade iarna)?

4 răspunsuri la “Ce incalzire e renatabila la o casa la munte (-25 grade iarna)?”

Lemne si curent electric dublate de izolatie de 25 cm polistiren sau vata. Si panouri fotovoltaice on grid (cu conectare la reteaua electrica daca exista curent electric, iar daca nu pe baterii).

O pompa de caldura aer-apa, sau pompe de caldura aer-aer, cu functionare la -25 grade (temp minima -28 grade). Pompa de caldura aer-apa are avantajul ca ofera incalzire si apa calda, prin sistem pardoseala sau calorifere, cu un consum estimat la 7000-10.000 kwh/sezon de incalzire (7 luni pe an incalzire si apa calda). Daca se folosesc pompe de caldura aer-aer, ptr apa calda trebuie folosita o alta sursa – electric + panou solar termic (NU fotovoltaic), costul total ptr incalzire fiind ceva mai mic, pompele aer-aer avand o eficienta ceva mai mare dat fiind lipsa unui mediu de transfer termic…

Economic e cu lemne avand in vedere locatia .
Se combina cu electric pt apa calda menajera (la dus), pt agent termic (la calorifere , de incazire).

Practic am constatat ca centralele termice tip lumanare universale sunt cele mai potrivite – la o incarcatura de lemne focul poate tine o zi la temperaturi de toamna iar pe frig (-25) scade la 10 ore. Pe carbune tine si 3 zile dar pe frig scade la o zi + .
Marci de centrale lumanare : Liepsnele , Stropuva si Candle . Liepsnele si Stropuva sunt aceasi Marie cu alta palarie . Candle e un pic diferita in bine dar cu pret care nu justifica calitatiile in plus . Nu necesita puffer decat daca incalzirea va fi in podea . Puterea centralei e bine de ales 40 kW.
Modelul neaparat sa fie universal (Liepsnele L40-U) , alea functioneaza cam cu orice , adica lemn, carbune, peleti, deseuri lemnoase, porumb …
Varianta simpla de centrala nu stie functiona cu carbune si e mai pretentioasa – diferenta de pret intre ele e de 900 lei , relativ mica daca se are in vedere ce ofera in plus .
Acest tip de centrala ofera confort atat termic cat si in utilizare – focul facut azi tine pana maine (important e peste noapte) , cenusa trebuie indepartata la 1… 2 saptamani daca focul e cu lemne si la carbuni zilnic .
Nu necesita nici o automatizare dar se poate automatiza inclusiv cu termostat de ambianta (adica tine temperatura reglata in camera) .

O completare cu centrala pe lemne ar fi un șemineu cu un focar cu randament mare și cu ventilatoare pentru încălzirea camerelor alăturate ( ținem cont că nu toată casa trebuie încălzită).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *