Categorii
Intrebari de la cititori

De ce face condens cand ploua? Acoperis cabana

Buna seara, imi cer scuze daca mai este vreun topic pe aceasta tema, desi am cautat pe forum si nu am gasit ce problema am eu. Am gasit asemanatoare dar nu aceasta. In aceasta vara am inceput la constructia unei cabane de 20 m lungime pe 6 latime intr-un mod rustic bazat pe mult lemn.


Problema vine de la acoperis, am facut structura din grinzi de 10 x 10 jiluite si lacuite, peste care am batut lambriu la fel, lacuit, ca sa ramana totul la vedere din interior. Peste lambriu am cumparat folie bariera de vapori cu aluminiu pe o parte si bule de aer pe cealalta, am pus-o deasupra peste lambriu cu aluminiu inspre interior, capsata cu capse si pusa una peste alta 10 cm, iar la imbinari lipita cu banda de aluminiu, peste ea am pus o folie anticondens de 170 g/mp.

Acum am pregătit foste de 17 cm care vin prinse deasupra pe fiecare corn iar intre ele vata bazaltica de 5 cm si 10 cm de vata minerala cu aluminiu iar aluminiu pus inspre invelitoare, pe urma capsata inca o folie anticondens de pe fosta pe fosta iar pe urma sipcile corespunzatoare invelitoarei.

Problema mea se opreste la cele 2 folii peste care inca nu am pus nimic deoarece aici am intampinat problema si am zis sa ma informez sa nu trebuiasca sa dau totul jos dupa. Sa lucrez degeaba si sa stric si materialele. Problema este cand ploua afara, in interior imi curge apa, prima data crezand ca am infiltratii de apa. Pe urma, analizand mai bine, ma gandeam ca nu aveam cum prin cele 2 folii. Am desfacut dintr-un colt folie si spre surprinderea mea intre folia de aluminiu si lambriul de lemn este apa. Ceea ce ma duce cu gandul ca face condens intre lambriu si aluminiu.

Intrebarea mea este daca continui cu procesul de izolare de 15 cm, la iarna cand o sa fie frig afara si cald in interior, tot asa o sa imi faca condens si o sa imi curga apa in interior? Deci condensul doar cand ploua imi apare, adica doar cand ploua afara imi ploua si in interior. Se umezeste lambriul si apar infiltratii in interior. Acum, din informatii ce am gasit, unii zic ca dupa izolarea acoperisului cu 15 cm frigul nu o sa mai ajunga acolo la prima folie de aluminiu care o sa aiba o temperatura aproape ca in camera si de accea nu o sa faca condens. Altii zic ca condensul o sa fie mai grav la iarna cand o sa fie frig. Repet, in acest moment nu am montat tamplaria si nici osb pe exterior, deci este deschis in laterale. De aceea ma gandesc, de ce face asa condens? Sau chiar se poate ca montajul prin capse sa fie facut rau si sa se infiltreze pe acolo? Va multumesc tuturor?

Intrebare de la Vasii, pe adresa redactiei: De ce face condens cand ploua? Acoperis cabana.

Un răspuns la “De ce face condens cand ploua? Acoperis cabana”

Vinovatul este folia de aluminiu cu bule pusa peste lambriu !!! Aceasta trebuie scoasa si inlocuita cu o bariera de vapori tip rothoblass (preferabil tip „textil” care lasa sa respire, din cauza lambriului lacuit) Eu as renunta total la ea daca lambriul este nut si feder si lacuit – adica deja este impermeabil la vapori. Restul foilor anticondens / dispersie de vapori nu isi au rostul (dupa cum le-ati montat) decit dupa ce se pune OSB-ul (peste el) si apoi riglele pentru ventilatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *