Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Iluminatul cu benzi LED – unde si cum poate fi folosit in amenajari

Daca nu stiai ca aceasta este denumirea lui, cu siguranta stiai cum arata. Este vorba despre iluminatul cu benzi LED utilizat tot mai des in amenajarile interioarelor moderne, atat in spatiile private, cat si in cele cu acces public: restaurante, cinematografe, saloane de coafura, baruri, cabinete medicale si sali de asteptare, sali de sport, magazine etc.


Ca sa intelegem mai bine ce reprezinta aceasta inventie, trebuie spus ca notiunea LED este abrevierea in engleza a expresiei Diode ce Emit Lumina. Aceasta moderna sursa de iluminat este disponibila in magazinele de bricolaj si in cele de profil in mai multe variante, insa toate au la baza acelasi principiu: insiruirea unor diode pe benzi metalice sau din PVC, acestea putand fi simple sau casetate. Dimensiunea si puterea de iluminare a diodelor variaza, iar benzile pot fi cumparate atat in kit-uri gata pregatite de montaj, cat si la metru, achizitionandu-se separat transformatorul si sursa de alimentatie. Aceste surse de iluminat cresc in popularitate datorita consumului extrem de economic, invers proportional cu impactul decorativ pe care il confera spatiului in care sunt montate si a montajului facil ce poate fi realizat de oricine, dupa o scurta documentare.

Cand vine vorba despre amenajarea casei, cel mai frecvent asociem benzile LED cu iluminatul blatului de lucru din bucatarie, unde este imperios necesara o iluminare adecvata, insa acestea pot fi folosite in multe alte feluri pentru a evidentia si a scoate la lumina diverse spatii si elemente din casele noastre. Iata cateva idei care sper sa te inspire:

Iluminatul treptelor scarilor interioare si a zonelor de trafic din casa

Pentru a-ti usura miscarea prin casa pe timp de noapte fara sa fie nevoie sa aprinzi lustrele sau celelalte surse de iluminat de mare putere si sa-i deranjezi pe ceilalti membri ai familiei tale, poti recurge la instalarea unui contur din benzi led a treptelor scarii interioare sau a balustradei acesteia si a principalelor zone de trafic din casa: holuri, acces baie etc. Aceasta solutie va fi apreciata in mod special de cei mici, care vor putea ajunge noaptea la baie fara teama de intuneric, fiind totodata extrem de utila si pentru persoanele in varsta, ajutandu-le sa se orienteze mai usor in spatiu.

2-iluminat-trepte-scara-interioara-banda-LED

Iti recomand sa citesti neaparat si: Alegerea corpurilor de iluminat potrivite pentru fiecare camera.

Benzile LED in accentuarea niselor si firidelor

In casele vechi din piatra sau din caramida pot fi intalnite nise sau firide in pereti. De obicei acestea sunt utilizate in scopuri de depozitare, fiind dotate cu polite sau etajere, insa nisele de mari dimensiuni pot adaposti canapele, birouri sau alte piese de mobilier voluminoase. In oricare dintre aceste cazuri integrarea unui sistem de iluminat cu banda LED poate ajuta la scoaterea in evidenta a acestui element arhitectural. Acelasi principiu se poate aplica si in cazul constructiilor din gips carton prezente in multe dintre casele moderne.

Alte idei pe care sa le iei in considerare: Iluminatul decorativ ascuns in amenajari interioare moderne.

Contur decorativ al televizorului din living

Mobila in care este integrat televizorul din living poate fi scoasa in evidenta cu ajutorul benzilor LED. In acest scop se va realiza conturul elementelor ce se vor afi scoase in evidenta: dulapuri suspendate, corpuri de baza, polite, panou de suport etc. Aceasta solutie decorativa de iluminat va duce la crearea unei atmosfere relaxante, placute si chiar romantice seara, dupa lasarea intunericului.

3-contur-decorativ-banda-led-perete-televizor-living

Iluminarea pieselor de mobilier pe timp de noapte

Intr-un living open space amplu, cu piese de mobilier asezate si in centrul incaperii, iluminatul cu benzi LED se poate dovedi foarte util pe timpul noptii. In acest fel se poate ilumina, spre exemplu, o canapea asezata la hotarul dintre living si bucataria open space sau o insula de bucatarie ce delimiteaza cele doua arii de interes. Mobila dotata cu propria sursa de lumina va deveni vizibila noaptea, facand circulatia din interiorul incaperii open space mai usoara si mai sigura.

Benzile LED in sertare si dulapuri

O solutie extrem de practica si foarte apreciata de catre toti cei care au pus-o in aplicare deja in propriile case este cea de utilizare a benzilor LED in iluminatul diverselor dulapuri, dressinguri si sertare. Interiorul dulapurilor este adesea foarte intunecat, iar daca acestea se afla in camere cu orientare nordica vizibilitatea din interiorul dulapurilor este foarte scazuta chiar si pe timpul zilei. Cu ajutorul benzilor LED aceasta problema poate fi data uitarii, iar confortul din timpul alegerii, aranjarii si organizarii hainelor va creste considerabil.

Utilizarea benzilor LED in amenajarea dormitorului

Pe langa iluminarea dulapurilor, dressingurilor si altor unitati de depozitare prezente in amenajarea dormitoarelor, benzile LED mai pot fi utilizate si in crerea unei atmosfere romantice. In acest sens se poate aplica o banda LED pentru conturarea tabliei de la capul patului sau se poate realiza un contur pe rama interioara a patului, obtinandu-se astfel o iluminare difuza a pardoselii din jurul acestuia.

7-iluminat-contur-pat-dormitor-banda-LED

Iluminat de contur in baie

Utila si economica se poate dovedi si decizia de a monta un iluminat de contur in baile complet lipsite de lumina naturala. In caz ca nu stiai, baia este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrica din casa, fiind adesea o incapere fara ferestre, in care este necesara aprinderea luminii si pe timp de zi. Tocmai din acest motiv integrarea unui sistem de iluminat cu benzi LED de intensitate mica in amenajarea acesteia poate aduce economii serioase la bugetul familiei. Benzile pot fi aplicate atat la baza peretilor si principalelor obiecte sanitare (cada, vas wc, cabina dus sau masca lavoar), cat si pe conturul oglinzii sau a intregii cazi. In acest fel aprinderea sursei principale de iluminat va fi necesara doar in anumite momente, in toate celelalte fiind suficient iluminatul asigurat de conturul realizat cu benzile LED.

Iluminarea blatului de lucru din bucatarie

Pe tema iluminatului din bucatarie am vorbit in repetate randuri in paginile CasaDex.ro si de fiecare data am mentionat importanta asigurarii unui iluminat corespunzator zonei blatului de lucru. Desi exista mai multe solutii la care putem apela, benzile LED sunt una dintre cele mai practice, atat pentru ca sunt extrem de simplu de montat chiar si pe dulapurile existente, prin aplicarea benzii pe partea inferioara a corpurilor suspendate, cat si pentru ca asigura o lumina suficient de puternica si totodata placuta ochiului si, nu in ultimul rand, si pentru ca reprezinta o sursa de iluminat economica.

Citeste si: Iluminatul intr-o bucatarie mica – idei si sfaturi.

Sursa foto: Pinterest

Un răspuns la “Iluminatul cu benzi LED – unde si cum poate fi folosit in amenajari”

Am cumpărat și eu astfel de benzi. Si se dezlipesc, nu stau limitele spatele TV se dezlipesc , pe bufet bucătărie la fel
Poate-mi spui cu ce sa le lipesc. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *