Categorii
Intrebari de la cititori

Peretii unei case din paianta s-au crapat, a cazut tencuiala

Buna ziua, am 2 constructii la tara, respectiv o casa si o magazie pe stil vechi, din paianta fara fundatie. Amandoua au fost construite de strabunicul meu si ulterior demontate si reconstruite in alta parte, in urma unor retrocedari.


Acoperisul a fost refacut acum 5 ani de bunicii mei, dar peretii sunt crapati din cauza miscarilor de pamant, iar la magazie tencuiala s-a umflat si a cazut cu totul, lasand la vedere paianta. Sa te apuci acum sa refaci peretii de paianta mi se pare inutil si complicat, asa ca am tot cochetat cu metode alternative.

Ideea mea este sa dau jos peretele afectat, pastrand doar structura de rezistenta, eventual sa o consolideze daca este cazul si sa refac peretele pe sistemul american tip sandwich pe structura de lemn, vata minerala, siding de pvc la exterior, rigips la interior izolatie… tot tacâmul.
Problema e ca fata de sistemul american de casele de paianta nu stiu nimic despre structura lor, cum sunt construite. Nu sunt decat banuieli despre cum au fost facute si cum as fi facut eu daca as fi fost in locul lor.

Intrebare de la Stefan, pe adresa redactiei: Peretii unei case din paianta s-au crapat, a cazut tencuiala.

5 răspunsuri la “Peretii unei case din paianta s-au crapat, a cazut tencuiala”

Daca vreti sa inlocuiti peretii cazuti cu ceva asemanator, puteti incerca sandwichurile cu paie, exista firme si la noi care vand asemenea produse si nu mai aveti nevoie de pvc, vata minerala si izolatii. Un exemplu este casa RIA din Dambovita.

Salutare, Stefan. As putea sa te ajut cu o opinie, cu mare drag – sunt pasionat de constructii vechi, ecologice, etc si proprietarul unei case din paianta construita in 2005 in regie proprie (de profesie sunt constructor si inainte de toate sunt taran, antreprenor.. s.a). Ne putem auzi la 0722 265 668, toate cele bune!

salut! O interventie usoara si cu succes am facut la casa batraneasca ! Am practicat gauri cu diametru 10 mmpe ttoata lungimea crapaturilor din 10 iin 10 cm dupa care am introdus spuma. am curatat si gletuit colturile si am dat un strat de var . Dupa 2 ani de zile am refacut acoperisul schimband tot ce era putred plus invelitoare ! Pot sa spun ca sunt multumit de lucrare ! Fisurile nu au mai aparut!

Va mulțumesc pentru răspunsuri. Știu de panourile cu paie, din ce știu este o fabrica chiar la Moreni, eu am casa la 30 de km de Târgoviște spre Câmpulung.
Nu vreau sa investesc foarte mult, am zis sa merg pe varianta cu siding pt ca o mare parte din el poate fi recuperat și refolosit la un garaj sau o alta magazie.
In 5-10 ani poate chiar mai devreme doresc să îmi construiesc o casa și magazia cel mai probabil va fi daramanata fiind amplasata fix în mijlocul curții. În alta parte nu prea am unde sa construiesc deși sunt 9000 m² nu vreau sa ma apuc sa tai din pomi pentru ca sunt tineri (7-10 ani)

La o casa de paiantă (lemn + pămînt), structura este din stilpi de salcim, din 80 in 80 cm, pe ambele părți ale stilpilor sunt bătute crengi de diferite soiuri, iar între aceste crengi se găsește pamintul cu paie, Nu are fundație.
Lipsa fundației, a dus, precis, la putrezirea in diferite procente, a stilpilor.
SINGURA, dar SINGURA soluție în cazul în care casa are camere de 2,7 m înălțime, 4/4 laturile, adică să se merite efortul, este următoarea lucrare:
– se sapa in dreptul fiecărui stilp, pe tine, pina la rădăcina stiloului, dacă e putred se taie stilpul de SALCIM, se toarnă un pahar de beton, cu armatura, care să susțină și să cuprindă stilpul, apoi se unesc cu beton.
– pe interior se da tencuiala jos pina la lemn se pune plasa de Buzău, care se leagă de stilpi, se tencuiește cu multibat.
– cine vrea și știe poate să facă și tavanul
– se toarnă șapă cu armatura
– colturile se îmbracă cu plasa de rabitz, că sa nu mai intre în veci șoareci
– se pune parchet
– obtineti una din cele mai călduroase case, fara izolare suplimentara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *