Categorii
Casa pas cu pas

Beci modern, la cheie, cu ventilatie, iluminat si rafturi incluse

Cei care stau la casa si au un beci sau o pivnita stiu cat de utile sunt aceste spatii pentru depozitarea si conservarea alimentelor in orice perioada din an. Desi beciurile sunt asociate in special cu gospodariile din mediul rural, le regasim adesea si in structura gospodariilor cu vechime din orase ca Sibiu, Brasov, Fagaras sau Sighisoara. Casele moderne – in special cele din mediu urban – nu sunt prevazute cu astfel de spatii de depozitare, desi ar putea fi.


Groundfridge, o inventie a designerului olandez Floris Schoonderbeek, este beciul modern care isi poate gasi locul nu doar in gospodariile taranesti, ci chiar si in curtile caselor de la oras, avand dimensiuni ergonomice. Este un beci care se livreaza la cheie, gata sa fie instalat in spatiul ales de proprietari si de a fi pus in folosinta si prezinta o serie de avantaje, printre care se numara si cel ca este complet etans si tine la distanta orice insecta si vietuitoare.

Caracteristicile beciului modern Groundfridge

Scopul unui beci este sa mentina alimentele (conserve, fructe, legume, bauturi etc) la temperaturi optime atat iarna, cand afara sunt temperaturi negative, cat si in perioadele toride ale anului. Cel mai bun randament o dau pivnitele ascunse sub pamant in interiorul carora temperatura este cat de cat constanta indiferent de anotimp. Aceasta a fost si ideea de la care a pornit designerul norvergian in crearea beciului modern Groundfridge. De fapt, denumirea lui asa se si traduce: Ground (pamant) Fridge (frigider), adica frigiderul de sub pamant.

6-polite-beci-modern-Groundfridge

Acesta are aspectul unei capsule de forma sferica ce se termina cu o scara de acces inglobata intr-un tunel, fiind confectionat dintr-un polimer rezistent de culoare alba. Interiorul capsulei este brazdat de un schelet din lemn pe care se monteaza politele circulare din lemn masiv. Greutatea totala a unui beci Groundfridge este de 300 kg, iar capacitatea de depozitare a sferei prevazute cu rafturi cu volumul de 6,21 m3 este de 3000 litri. Pentru a functiona in parametri optimi neobisnuitul beci trebuie sa fie ingropat sub pamant. In acest sens se poate sapa o groapa adanca sau se poate opta pentru varianta acoperirii capsulei cu cel putin 1 metru de pamant, schimband astfel relieful din zona respectiva prin aparitia unui deal cu diametrul de 5 metri.

Modelul initial a fost imbunatatit, adaugandu-i-se un strat izolator din spuma de 8-10 cm atat capsulei, cat si tunelului si usii de acces in beciul de forma sferica.

Costuri si elemente incluse in pret

Costul unui beci Groundfridge porneste de la 9900 EUR, pentru varianta de baza in care este inclusa doar capsula cu tunelul, scara si usa de acces, sistemul de iluminat si ventilatia, si poate ajunge la cel mult 15500 EUR, acest model incluzand optiunile din versiunea de baza carora li se adauga politele si un aparat de racire extrem de util in perioadele calde din an. Aparatul de racire poate fi achizitionat si separat, contra sumei de 4500 EUR. Pentru versiunea cu rafturi incluse si fara racitorul Groundfridge cumparatorii trebuie sa scoata din buzunar 12000 EUR. Cu ajutorul racitorului Groundfridge se poate mentine temperatura de 8 grade Celsius pe timpul verii (in conditii de temperatura specifica climei din Olanda). Aparatul poate functiona atat racordat la reteaua de electricitate, cat si la un panou solar.

2-beci-capsula-Grounfridge-montat-sub-pamant

Ti se pare un pret prea piperat pentru un beci cu un volum atat de mic? Cu siguranta nu este un gadget ieftin, dar spre deosebire de varianta traditionala, Groundfridge se poate instala in pozitie finala intr-o singura zi, putand fi dat in folosinta imediat, are un aspect modern, nu ocupa prea mult spatiu, instalarea lui nu produce prea mult deranj si poate fi mutat in cazul in care proprietarii decid sa-i schimbe locul sau sa-l mute pe o alta proprietate.

Pana in 2019 modernul beci se livra doar in statele membre Benelux, incepand cu 2020 poate fi livrat si in celelalte state, insa pentru a afla detalii despre timpul si costul livrarii, trebuie contactati producatorii prin intermediul formularului de aici: Groundfridge.

Citeste si despre constructia beciului.

4 răspunsuri la “Beci modern, la cheie, cu ventilatie, iluminat si rafturi incluse”

Buna ziua ! Foarte dragut dar inaccesibil pt unii. Va rog poate aveti modele de beciuri de ale noastre din beton sau din bulumaci gri ar fi mai accesibil mai practic si clar ceva mai ieftin fiecare dupa necesitatile lui. Poate ceva fotografii de la lucrari deja realizate. Multumesc. O zi buna !

La finalul articolului puteti gasi un link catre un articol despre constructia unui beci. Pasii de constructie + poze

10 mii de euro pentru doar un picut de spatiu? Ce sa pui pe rafturile alea? 3 mere si 2 borcanele de gem?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *