Categorii
Intrebari de la cititori

Calcul dimensionare sigurante panou electric casa

Buna ziua. Stiti cumva cum se face un calcul de dimensionare a sigurantelor pentru panoul electric? Calculez in functie de numar de prize? De consumatori? Va rog sa veniti cu sfaturi, multumesc.


Intrebare de la Claudiu, pe adresa redactiei: Calcul dimensionare sigurante panou electric casa.

5 răspunsuri la “Calcul dimensionare sigurante panou electric casa”

Calculul se face corect, Acest lucru il face un proiectant de instalatii sau un electrician autorizat care executa si tabloul.
Altfel este improvizatie si… nu sti la ce duce.
Sunt cateva spoturi la tv care arata deznomantul

Nu e nimic de calculat . Pe fiecare circuit, indiferent de cate prize ai, pui un B16 iar pe lumina un B 10 . Personal recomand B13 ptr. prize si B6 ptr lumina . Si un RCCB de 40 amperi pe general. Siguranta trebuie sa sara si nu sa tina . Daca siguranta tine se arde circuitul , priza sau casa . Nu recomand sarma de balot .

Buna ziua.
Pentru calcularea unui circuit se fac anumiti pasi:
– definirea consumatorilor pe acel circuit
– dupa definirea consumatorului se stabileste sectiunea conductorului
– se stabileste siguranta necesara acelui circuit ( in general se recomnanda disjunctor automat de 16A ( 13A ) pentru prize si 10A ( 6A) pentru lumini ( in special la luminile cu becuri economice.
Disjunctoarele pot sa fie monopolare 1P+N sau 2P dupa cum stabileste proiectantul.
– se face oblicatoriu separarea PEN in PE si N inaintea tabloului ( daca aceasta separae nu exista nu exista )
– pe un circuit se stabileste un numar maxim de 8 posturi care insumate nu trebuie sa depaseasca valoare disjunctorului din tablou
– disjunctoarele din tablou sunt puse ca sa protejeze circuitul si nu ca sa tina oricat de mult pune nea Dorel in priza.
– in functie de consumatori se poate sa se stabileasca 1, 2 sau 3 circuite pentru o incapere – acestea sunt in functie de consumul rezultat si de echipamentele din respectiva incapere.
– pentru consumatorii mari se recomanda circuit dedicat
– pentru consumatorii care necesita conditii speciale se recomanda disjunctoare diferentiale.
– pe general se recomanda un RCCB si un releu monotorizare tensiune ( min-mx care sa fie setat intre 195 – 233 volti ) care sa va protejeze echipamentele ce urmeaza sa fie utilizate
In mare acestea sunt etapele de realizare a unui circuit pentru o casa. Ca sa stabiliti numarul de prize si de lumini consultati I7-2011 si standardele aferente ( aceste standarde si HG-uri sunt prezenate in I7-2011 la capitolul 10 )
Documentele specificate mai sus sunt „cartea de capatai” a unui electrician care face o treaba buna. Va spun din experienta proprie cand la realizarea circuitelor de la casa ridicat am chemat un electrician mult laudat de toata lumea ca E BUN SI PRICEPUT. Omul avea 30 ani experienta dar nu citise un standard din 1980 si lucra la nivelul anilor 1975-1980. Nu auzise de conexiuni rapide sau de alte metode.
In multe etape a fost nevoie sa ii spun eu ce si cum sa faca si suplimentar sa apelez la un amic care cu asa ceva se ocupa ( proiecte electrice pt case facute cap-coada ). Din pacate la vremea la care eu aveam nevoie de acest amic era foarte ocupat si ma ajuta printre picaturi ( de acolo am pornit sa apelez la acel mester mult laudat dar cam uitat de timp ).
Concluzia finala este ca e bine pentru siguranat dvs. si a locuitorilor din casa respectiva sa faceti un proiect cu un electrician autorizat 2A / 2B care sa va spuna corect ce coloana trageti, ce disjunctoare folositi si cat puteti incarca ramura respectiva de circuit electric. Nu uitati ca este in joc viata si sanatate dvs si a celor din casa.
Desi multa lume spune „LAS CA MERGE SI ASA” ( pentru ca suntem prea saraci ) eu personal va recomand sa va ganditi ca viata e mult mai scumpa ca un „gratar si o bere” ( ca asta cere Dorel ) sau ca cei 500-600 lei pe care ii platiti in plus pentru o treaba facuta cum trebuie.
Retineti ca IEFTIN , REPEDE si BUN ( facuta dupa ureche sau dupa indicatii de pe chat ) in realizarea circuitelor electrice nu exista.
Daca e IEFTIN atunci nu e repede si nu e bun
Daca e REPEDE atunci nu e ieftin si nu e bun
Daca e BUN atunci nu e ieftin si nici repede nu este.
Totusi asta nu inseamna ca trebuie sa platiti ORICAT va cere un DOREL ca stie el ce face acolo ( din spusele lui ). Consultati cataloagele de preturi si incercati sa va faceti o idee cam care este costul CORECT al unei instalatii electrice cap-coada ( se gasesc pe net destule ).
Va doresc succes!

Domnul „hardsoft21” a dat cel mai corect raspuns posibil si pe intelesul unei persoane cu putine cunostinte in domeniul electric. Ii multumesc foarte mult pentru timpul acordat si pentru rabdarea de care a dat dovada, cu stima Dumitru Popa!

Hardsoft 21 Un circuit electric fie de lumina sau de priza se calculeaza in functie de consumatorii care ii folosesti si indeosebi cat iti ofera Enelul nu poti depasi puterea oferita de furnizor ca va fi problema atunci te va incarca la factura ca putere reactiva

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *