Categorii
Proiecte de case inedite

Construieste un dom in curtea casei cu ajutorul acestui kit DIY

Chiar daca ne aflam abia in ultima luna de toamna, nu este deloc devreme sa ne facem planuri pentru amenajarea si imbunatatirea curtii si gradinii de langa casa. Ba chiar putem sa ne documentam si sa ne pregatim relaxati de punerea in aplicare a noilor idei. Daca esti de acord cu acest lucru, iti propun sa analizezi ideea construirii unui dom geodezic DIY – o constructie semisferica cu structura din lemn care poate avea multiple destinatii.


Un astfel de proiect poate parea extrem de complicat, insa cu ajutorul unui kit DIY produs in Marea Britanie vei vedea ca pana si un incepator il poate duce la bun sfarsit. Mie, una, mi-a captat atentia prin ingeniozitate si, recunosc, prin pretul cat se poate de accesibil. Si cred ca dupa ce vei parcurge articolul de astazi vei fi de acord cu mine si iti vei dori sa construiesti cel putin un dom in propria gradina de langa casa.

Ce contine kit-ul domului geodezic DIY

Daca iti imaginezi ca un astfel de kit are dimensiuni mari si contine o multime de elemente grele si greu de asamblat (in fond, un dom geodezic este o intreaga constructie), lucrurile stau exact invers. Inventatorii englezi au venit cu un concept de kit de baza minimalist, compus exclusiv dintr-un numar de imbinari ingenioase cu ajutorul carora se pot crea triunghiurile din compozitia domului dorit, o cheie imbus si un manual de instructiuni. Structura propriu-zisa este una din lemn, insa lemnul nu este inclus in kit, ci poate fi cumparat separat de la aceeasi firma, din orice magazin de bricolaj sau poate proveni din orice alta sursa: ramuri solide si drepte de copac, cozi de matura etc, conditia de baza fiind ca acestea sa aiba lungimea necesara. Producatorii spun ca lemnul poate fi inlocuit si cu tevi din plastic sau pvc, bare sau tevi metalice, caz in care modalitatea prin care imbinarile vor fi fixate pe acestea ar trebui adaptata (prin sudura, adezivi speciali etc).

2-solar-legume-kit-DIY-dom-geodezic

Pe site-ul producatorului fiecare cumparator isi poate configura kit-ul in functie de dimensiunea domului pe care doreste sa-l construiasca, dar oricine poate cumpara un kit pentru un dom miniatural, de jucarie, care poate fi imbinat si de catre copiii pasionati de proiecte DIY. Desi la scara foarte mica, acesta contine acelasi numar de imbinari ca o constructie cu diametrul de 5 metri, inaltimea de 2,5 metri si suprafata de 36.46 mp, de pilda. Diferenta o face lungimea elementelor din lemn care vor constitui structura sau scheletul din lemn. Pentru o constructie cu aceste dimensiuni sunt necesare 30 bucati din lemn cu lungimea de 133.3 cm si 35 de bucati din lemn cu lungimea de 151.2 cm. Pentru imbinarea acestora se va livra un kit cu 5 rotite de plastic cu 5 capete si altele 20 cu 6 capete. In plus, kitul va contine 150 de conectori cu un capat tip bila, tot atatea suruburi pentru lemn si alte elemente de mici dimensiuni cu ajutorul carora se va face asamblarea domului.

Afla avantajele constructiilor de acest tip de aici: Case geodezice in forma de dom, acum si in Romania.

3-casuta-joaca-copii-kit-dom-geodezic

Durata de constructie propriu-zisa a domului nu ar trebui sa dureze mai mult de o ora dupa fixarea suruburilor si a conectorilor de tip bila de fiecare dintre elementele din lemn. Practic, este un proiect DIY simplu si care nu consuma timp.

Ce poti face cu un astfel de dom geodezic

Un dom poate fi intrebuintat intr-o multime de feluri, in functie de preferinte si de stilul de viata al fiecarei familii. Ca idee insa, cu ajutorul kiturilor fabricate de britanici au fost construite domuri de gradina in multe parti ale lumii, fapt ce a nascut o diversitate de idei de intrebuintare a acestor constructii de tip cupola in curtile sau gradinile rezidentiale. Unii au ales sa-si construiasca foisoare de aceasta forma, altii mici sere in care cultiva legume, dar am vazut si domuri cu destinatie de casute de joaca pentru copii, tarcuri pentru animale mici si voliere pentru porumbei sau pasari de curte, oranjerii sau terase acoperite. In ce priveste invelitoarea potrivita si aici cumparatorii pot alege materialul potrivit in raport cu utilitatea constructiei: folie de plastic, policarbonat, plasa de tip rabitz, panza impermeabila, plasa de umbrire sunt doar cateva dintre variantele care pot fi luate in calcul. Chiar ma incanta ideea de a avea asa ceva in curtea casei noastre! Tu ce parere ai?

O alta idee de constructii interesante gasesti aici: Casele cu acoperis arcuit – cum ti se par?

Detalii despre pretul acestor kituri si despre costurile de livrare pot fi gasite pe pagina magazinului online, adica aici: shop.buildwithhubs.co.uk. Ca fapt divers insa, livrarea in Romania nu dureaza mai mult de o saptamana.

4 răspunsuri la “Construieste un dom in curtea casei cu ajutorul acestui kit DIY”

Foarte interesanta si pragmatica ideea, poate se gandeste si vreun intreprinzator roman sa faca astfel de kituri.

Asa cum am spus si in articol, detalii despre pret si livrare pot fi gasite pe site-ul producatorului, adica aici: shop.buildwithhubs.co.uk

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *