Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Bucatarii sub 5 metri patrati – idei pentru spatii mici

Chiar si bucatariile mici, sub 5 metri patrati, pot fi frumoase si confortabile daca sunt amenajate in baza unui proiect in dezvoltarea caruia se tine cont de dimensiunea spatiului, de distribuirea utilitatilor si de necesarul de mobila si electrocasnice. Nu este deloc imposibil sa faci loc, in doar cativa metri patrati, si pentru un numar suficient de dulapuri, si pentru un mic loc de luat masa, si pentru plita, cuptor si alte aparate necesare gatitului.


Cu siguranta un designer cu ochiul format si experienta in amenajarea spatiilor mici si dificile va gasi in cel mai scurt timp solutiile optime pentru configurarea unei bucatarii de 4-5 metri patrati. Insa, in lipsa unui buget destinat angajarii unui specialist, oricine poate creiona un proiect de eficientizare a acestei incaperi, cu conditia sa cunoasca micile secrete la care apeleaza specialistii in amenajarea spatiilor mici. Iata cateva informatii care pot sa-ti vina in ajutor daca si tu ai de amenajat o bucatarie mica, cu suprafata sub 5 metri patrati.

Planificarea eficienta a micutei bucatarii

Cu cat este mai mic un spatiu cu atat este mai dificila eficientizarea si optimizarea lui, mai ales atunci cand vorbim despre o incapere intens utilizata, cum este cea in care gatim. Daca pentru amenajarea unui hol, a unei bai sau a unui birou, sa zicem, o suprafata de maximum 5 metri patrati poate fi suficienta, in cazul bucatariei lucrurile tind sa se complice, avand in vedere numarul elementelor necesare bunei functionari a acestui spatiu.

2-idei-mobia-bucatarii-mici-sub-5-mp

Iti recomand sa citesti si: Cum planifici corect amenajarea unei bucatarii mici.

Primul pas asadar in amenajarea unei bucatarii foarte mici presupune o planificare minutioasa si cat mai eficienta a spatiului. Pentru rezultate optime ar trebui intocmita o lista cu mobila si electrocasnicele necesare, lista personalizata in raport cu nevoile si stilul de viata al proprietarilor. Astfel ca, o persoana care locuieste singura si gateste foarte rar, se poate descurca cu un set compact de dulapuri, cu o chiuveta de mici dimensiuni, cu o plita cu doua ochiuri si cu un cuptor de dimensiuni reduse, elemente care ar fi usor de integrat intr-o incapere de nici 5 mp. La polul opus, cei care gatesc regulat vor avea nevoie de mai multe spatii de depozitare si de chiuveta si electrocasnice de mare capacitate, iar pentru optimizarea tutror acestor elemente in bucataria mica este recomandata proiectarea unui ansamblu de mobilier la comanda.

Iata un alt articol util: Alegerea electrocasnicelor pentru o bucatarie mica.

Mobila ideala intr-o bucatarie mica

In ciuda faptului ca o bucatarie de nici 5 metri patrati este foarte mica, cea mai buna alegere o reprezinta mobila pe colt sau cu desfasurare pe doua laturi, exceptie facand doar cazurile in care incaperea este lunga si ingusta (de pilda, 3 metri lungime x 1,6 metri latime) si laturile lungi ofera suficient spatiu pentru proiectarea unei garnituri liniare cu multe corpuri si spatii de depozitare. Mobila pe colt este mult mai practica, fiind alegerea perfecta si pentru implementarea regulii triunghiului de lucru si totodata oferind un spatiu generos de depozitare in corpul proiectat in colt. Cu cat mai mare este capacitatea de depozitare din interiorul dulapurilor, cu atat mai usor va fi sa se mentina blatul de lucru in ordine.

3-bucatarii-mici-5-mp-amenajare-gri

Vezi si: Bucatarii mici si frumoase – 20 de idei de amenajare.

Pentru a incarca cat mai putin vizual spatiul limitat oferit de o bucatarie de 4-5 metri patrati este indicata alegerea unor fronturi simple, cu accesorii discrete sau chiar complet lipsite de prezenta acestora. In locul manerelor de mari dimensiuni se recomanda utilizarea butonilor sau dotarea usilor dulapurilor cu sisteme de deschidere push-on, caz in care manerele pot lipsi cu desavarsire. Stilul minimalist este cea mai potrivita alegere, fiind unul cu design laconic, cu aspect curat.

Citeste neaparat si: Ghid complet de amenajare, finisare si mobilare a bucatariei.

In ce priveste culorile recomandate de specialistii in amenajarea spatiilor mici, ei bine, albul si culorile deschise reprezinta cea mai corecta alegere. Ideea este ca mobila ocupa o mare parte din suprafata peretilor, mai ales in cazul bucatariior mici, cu aria de cel mult 5 metri patrati, si fronturile in culori inchise vor acapara in totalitate decorul, micsorand vizual si mai mult spatiul si asa restrans si aglomerat. Fronturile albe sau in culori deschise au, in schimb, puterea de a imprima efectul de marire vizuala a spatiului, iar daca suprafata acestora va fi lucioasa, acest efect va fi sporit si mai mult.

Mai multe argumente in sprijinul acestei idei: Bucatarii de culoare alba curatenie, lumina si spatiu.

4-dulapuri-pana-in-tavan-mobila-bucatarie-mica-5-mp

Extinde-te pe inaltime

In cazul in care lungimea peretilor nu permite proiectarea unui numar suficient de dulapuri si corpuri de bucatarie, solutia o reprezinta dulapurile suspendate inalte. In locul celor de dimensiuni standard, cu inaltimea de 60 cm, alege sa proiectezi corpuri superioare pana in tavan. Desi accesarea politelor de la cel mai inalt nivel va fi dificila, acestea se vor dovedi a fi foarte utile pentru depozitarea obiectelor folosite rar si foarte rar. Cu totii avem in bucatarie cel putin un dulap cu vase, ustensile si mici aparate electrocasnice pe care le folosim extrem de rar si care ar putea fi depozitate fara probleme in spatii mai greu accesibile.

Citeste si: Idei si principii in amenajarea bucatariilor mici.

Uneori e nevoie de compromisuri cand ai o bucatarie mica

Poti castiga mai mult spatiu intr-o bucatarie de mici dimensiuni si prin eliminarea anumitor elemente din incapere. O idee simpla, folosita de multa lume, o reprezinta mutarea frigiderului sau a combinei frigorifice intr-o incapere alaturata: pe hol, intr-un balcon inchis si izolat termic, intr-o camara sau intr-o debara. Pe acelasi principiu – de degajare a spatiului – se poate merge si in alegerea unui alt spatiu pentru amenajarea locului de luat masa. Spre exemplu, acesta poate fi amenajat in living, langa geam sau intr-un balcon alaturat si bine izolat. In mica bucatarie se poate proiecta un loc de luat masa compact, cu masa ingusta, tip bar, lipita de perete sau, dupa caz, amenajata chiar in fata ferestrei.

5-mobila-colt-bucatarie-mica-4-mp

Te invit sa vezi si: Reguli importante in amenajarea bucatariilor mici. Cateva idei.

In concluzie, pentru amenajarea unei bucatarii mici confortabile se recomanda evitarea culorilor inchise, atat in ce priveste mobila, cat si in privinta finisajelor, se incurajeaza utilizarea spatiilor verticale, degajand astfel spatiu la nivelul pardoselii si se indica evitarea accesorizarii excesive a spatiului.

Iti recomand sa citesti si: Idei de amenajare a bucatariilor mici de apartament.

Sursa foto: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *