Categorii
Intrebari de la cititori

Consum lemn vs gaze vs electric intr-o iarna, casa 110 mp?

Buna ziua. Ce sfaturi imi dati la o casa de 110 mp pentru consum si costuri mici la incalzire, intre gaze, electric sau centrala pe lemne? Sunt gaze la strada, insa am vecini care nu au vrut si si-au pus instalatie cu centrala pe lemne si zic ca e mai economic lunar, altii electric pentru confort. Cum ies mai ieftin pe iarna intre gaze, electric si lemne?


Intrebare de la Eugen, pe adresa redactiei: Consum lemn vs gaze vs electric intr-o iarna, casa 110 mp?

5 răspunsuri la “Consum lemn vs gaze vs electric intr-o iarna, casa 110 mp?”

Recomandarea mea, daca sunt gaze in zona, este sa instalezi o centrala pe gaze. In paralel poti lega la aceeasi instalatie un semineu sau o centrala pe lemne. Atat timp cat vei baga lemne in centrala, cea pe gaze nu va porni (in general pe timp de zi vei face asta). Iar noptile vei consuma si ceva gaz, cand se duce lemnul din cea pe lemne.
Un instalator bun iti poate explica si iti poate face instalatia de care zic.

buna ziua
cu gaz la poarta inutil sa te complici cu lemn, vecinii functioneaza probabil dupa „regula” comunista – mai pui o cirpa pe tine – faci focul o data pe zi… o camera tehnica corect echipata pentru o centrala pe lemne costa cit 3 centrale pe gaz + munca cu lemnul oroare, nu, gaz ieftin comod, curat, de curent nu are rost sa fac vorbire, virtej in buzunare

Buna seara!
1. Pe gaze. Investitie: proiect, centrala si calorifere. In plus fata de centrala pe curent, face apa calda iar fata de cea pe lemne nu faci investitie in combustbil anticipat.
2. Pe curent. Investitie: centrala, calorifere. Nu face apa calda ( boiler / instanturi) si daca vorbim de 110 mp utili va trebuie trifazat. Chiar daca puneti una de 9 kw va trebuie 1 priza care sa suporte puterea respectiva (grosimea conductorului de alimentare).
3. Pe peleti / lemne. Investitie: centrala, puffer, calorifere si ups. Face apa calda dar atentie la lemne care trebuie sa fie uscate. Nu uitati ca lemnele trebuiesc taiate. Peleti si lemne sunt investitie anticipata.
Pe internet gasiti diverse calcule estimative. Centrala pe gaz consuma aproximativ 3 mc gaz / ora, cea pe curent cit scrie pe ea, incepind de la 9 kw sau pe treapta pe care este setata. Pe lemn nu stiu. Functie de buget alegeti.
Cu stima si respect

Am gaze la poarta. Proiect racordare, proiect bransare, centrala, punere in functiune costa aproximativ 4500 de euro investitie initiala.
Revizia din doi in doi ani costa cam 250 de lei deci 125 de lei. ~30 euro
4500 de euro este 21825 lei.
O pompa de caldura aer apa costa cam 5000 de euro cu tot cu instalare si punere in functiune. O revizie costa cam la fel cu gazele.

Criteriul ieftin inseamna lemn si te forteaza sa muncesti mai mult sa construiesti mai mult pentru depozitare lemn.
Criteriul rapid si confort inseamna pompa de caldura si te duce la electricitate.
Criteriul mediu inseamna timp pierdut si nervi daca vrei gaze.
Eu am o casa A+++, am pereti de 30 cm din spuma poliuretanica si 40 cm la tavane, ferestrele sunt tripan. Ventilatii cu recuperare de caldura. Incalzesc casa cu o pompa de caldura aer aer de 3,5 kw. Apa calda o incalzesc la boiler de 180 de litri. Cost energie in luna trecuta, 250 kw. Adica 250×0.8=200 lei. Caldura si apa calda. Casa are 70 mp. Un cost de 2,85 lei/mp/luna.
Necesarul de caldura este dat de gradul de izolare al casei. Necesarul de caldura inseamna consum de combustibil. La aceasta ora, gazul este mai ieftin decat electricitatea si din cauze de comfort este mai avantajos decat lemnul.
Nu o sa pun gaze pentru ca inseamna o grija in plus pentru casa din lemn.
Te sfatuiesc sa pui gaze daca le ai la poarta si sa faci incalzirea prin pardoseala. O sa iti multumesti mai tarziu. Anul asta poti cumpara un AC sau doua si iesi din iarna rapid cu costuri relativ mici. Le vei tine ca alternativa la gaz. Spor!

Lemnul este recomandat in cazul in care nu este gaz, dar asa cu gazul langa dumneavostra, o centrala e gaz este clar cea mai buna alegere. Costul cu gazele nu este mare, mai ales daca aveti si casa izolata. Eu am Viessmann la o casa putin mai mare decat a dvs. si sunt foarte multumit, mai ales ca suntem si mai multi si folosim multa apa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *