Categorii
Utile

Dezavantajele caselor mici si mobile pe timpul iernii. Solutii utile

La prima vedere – cel putin in ochii unora – casele mici prezinta numai plusuri, fiind mai ieftine, mai usor de intretinut si mai usor de incalzit. Cu toate acestea, ca orice alt lucru de pe lume, si acestea prezinta unele dezavantaje, mai ales daca vorbim despre case mobile sau despre containere transformate in locuinte si despre problemele de care proprietarii acestora se lovesc pe timpul iernii.


Statisticile arata ca in 2020, din cauza pandemiei, multi dintre locuitorii zonelor urbane au migrat la tara, unde au capatat mai multa libertate de miscare, iar o parte dintre cei care nu au reusit sa-si construiasca sau sa-si cumpere case la curte au ales sa achizitioneze constructii compacte, din containere maritime sau case mobile (de tip rulota) la mana a doua. Principalul motiv pentru aceasta miscare il reprezinta pretul. De pilda, containerele maritime la mana a doua pot fi achizitionate chair si cu 1000 euro/bucata, iar rulotele confera libertate de miscare, daca sunt sau pot fi inmatriculate si au drept de circulatie. In sezonul cald sau in perioadele cu temperaturi pozitive un stil de viata nomad poate fi de-a dreptul incantator pentru cei care nu sunt ancorati intr-un singur loc din cauza serviciului. Iarna insa lucrurile se schimba, in special atunci cand micutele constructii nu sunt locuite permanent. Hai sa vezi despre ce este vorba!

casa-mobila-mica-exterior-lambriu-lemn

Tevi sparte din cauza inghetului

Dezavantajele pe care le prezinta casele mobile mici sau cele amenajate in containere maritime dezafectate li se dezvaluie multor proprietari inca din prima iarna dupa mutare. Cel mai neplacut dintre ele este riscul de inghetare, fisurare sau chiar spargere a tevilor si instalatiilor sanitare in perioadele cu temperaturi negative. In cel mai fericit caz proprietarii raman fara apa in casa, iar in cel mai putin fericit, cand are de suferit instalatia in sine din cauza fisurilor produse, trebuie contactat un instalator pentru remedierea cat mai rapida a problemei. Acest risc poate aparea si in cazul constructiilor clasice, din zidarie, dar in cazul rulotelor sau a constructiilor usoare, fara fundatie, riscul este cu atat mai mare cu cat instalatiile sunt adesea expuse, cel putin partial.

Iti recomand sa citesti si: Dezavantajele caselor din containere – bine de stiut.

Pentru a preveni instalarea acestei probleme proprietarii caselor de tip rulota trebuie sa izoleze cat mai eficient instalatiile sanitare ce prezinta risc de inghet. In acest scop se poate utiliza vata de sticla sau bazaltica infasurata in jurul tevilor de apa, spuma poliuretanica sau chiar polistirenul. Multi proprietari patiti au proiectat cutii din placaj termoizolate eficient in jurul tevilor expuse si infasurate in prealabil in banda termoizolanta din aluminiu, cu o conductivitate termica buna si rezistenta la umezeala. Aceasta banda se poate procura din orice magazin de bricolaj si nu costa nici cat o zecime din deranjul pe care il pot cauza niste instalatii distruse de ger.

Te invit sa citesti si: Esti gata sa te muti la tara si sa faci downshifting? Sfaturi.

Toaletele compost sunt mai greu de utilizat

Tot din cauza gerului pot aparea si probleme in exploatarea toaletelor compost care se regasesc in multe dintre casele mobile sau in constructiile usoare similare. Pentru a asigura o buna functionare a acestora si iarna protectia termica despre care vorbeam mai sus trebuie aplicata si la toata instalatia wc-ului compost. Insa indiferent de tipul de toaleta cu care este dotata o casuta fara fundatie, nicio teava expusa nu trebuie lasata neizolata si expusa temperaturilor negative.

Mai poti citi si: Constructia unei case din containere – tot ce trebuie sa stii.

casa-mobila-izolata-finisaj-siding-olive

Pardoseala rece si pierderile de caldura

Desi o micuta casa mobila este usor de incalzit, daca nu este termoizolata eficient, este aproape imposibila mentinerea temperaturii ambientale constante in interiorul ei. Chiar si in cazul unor pereti si a unui acoperis izolat, lipsa unei fundatii (cand constructia este pe roti sau pe piloni) face ca frigul sa patrunda in mare parte si prin pardoseala.

Ce e de facut sau cum procedeaza alti proprietari de case mobile sau construite din containere maritime in acest caz? In primul rand, daca inaltimea tavanului le permite, izoleaza pardoseala cu polistiren extrudat. Apoi, se asigura ca golul dintre casa zi sol este acoperit, construind un soi de „fusta” de jur imprejurul rulotei. „Fusta” poate fi construita din placi de OSB, din lemn sau din placaj de lemn si poate fi mobila, in sensul ca poate fi montata pe pozitie inainte de venirea iernii si demontata primavara, dupa incalzirea vremii. Ideal este ca panourile care vor preveni patrunderea vantului sub casuta sa fi si ele dublate cu polistiren.

Citeste si: Case din containere produse de vecinii greci.

Aceasta solutie impusca doi iepuri dintr-o lovitura, intrucat iarna spatiul gol de sub casuta poate fi atragator pentru diverse animale salbatice sau fara stapan, care isi pot face culcus acolo. Insa aceasta problema poate sa apara doar atunci cand terenul pe care este montata constructia nu este imprejmuit.

Sursa foto: Insider

3 răspunsuri la “Dezavantajele caselor mici si mobile pe timpul iernii. Solutii utile”

Toate aceste relatari sunt pentru casele mobile cu destinatie tarile relativ calde si importate, din greseala, in tarile reci .
Daca o pardoseala este facuta ca la carte , nu mai exista aceste riscuri . Eu am case suspendate , realizate in tara (fara nici o problema ) si voi construi si prima casa mobila , in tara , 8.5 x 4.4 si nu va avea aceste probleme .
Trebuie doar sa le faci pentru clima de la noi .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *