Categorii
Intrebari de la cititori

Merita centrala tip lumanare? Consum lemne / pret?

Vreau sa montez si eu centrala ardere tip lumanare. Dar nu stiu ce sa aleg? Am vazut ca exista Stropuva, Candle si Liepsnele? Din ce am citit cam toate fac acelasi lucru, decat preturile difera. Preturile sunt putin mari, dar chiar merita? Care este consumul de lemne pentru o iarna?


Eu vreau sa o folosesc si pe carbuni. Am o casa de 250 mp, si vreau sa iau o centrala de 35-40 kw. Exista in zona Brasov? Se poate vedea una instalata?

Intrebare de la Adrian, pe adresa redactiei: Merita centrala tip lumanare? Consum lemne / pret? (nota redactiei: citeste si Centrale Stropuva si Candle – pareri cinstite)

13 răspunsuri la “Merita centrala tip lumanare? Consum lemne / pret?”

Si pe mine ma intereseaza o centrală Stropuva tip lumanare. La fel ca Adrian sunt din zona Brasovului si ma intereseaza sa vad una instalată. Va multumesc!

Eu am o centrala Liepsnele L40U, legata la un puffer de 1000 L, de 4 ani, cred ca e sora centralei Stropuva. Încălzesc casa, care are 380 mp. Casa izolata cu polistiren numa de 5 cm, și ca randament, sunt foarte mulțumit. Cu o încărcare, lemne de fag și rumeguș, trece mult de 24 ore, arderea. Asa ca eu recomand cu toată încrederea, și sinceritatea pentru cei interesați, ca e o alegere foarte bună.

Mi-am instalat recent o centrala Stropuva de 40 KW. La primul foc i-am făcut plinul cu lemn și după 36 de ore am alimentat-o iarăși, deși încă mai era jar, probabil pentru încă câteva ore. Însă cred ca am făcut o greșeală. Casa mea nu e gata în totalitate și acum încălzesc doar cca. 100 mp (7 calorifere între 1000 și 1600). Se încălzește apa foarte repede iar focul arde foarte încet. În sensul asta am câteva intrebari:
1. Este prea mare centrala de 40 KW pentru suprafață mea?
2. Deși producătorul recomanda ca temperatura apei sa fie 70-85 de grade, la 60 de grade ard foarte tare caloriferele (pe doar 3 calorifere am robineți termostatati). Este o problema dacă temperatura va fi în jur de 60 grade?
3. Se ard mai multe lemne cu centrala de 40 KW decât una de 20 KW (în cazul meu cu suprafața de cca. 100 mp)?
4. Dacă, deși nu a ars încărcătura complet (mai exista un strat serios de jar), adaug doua brate de lemne, pana se va aprinde focul, se face condens? Va deteriora mai rapid centrala?
5. Pot sa las sa ardă tot din centrala și apoi s-o încarc iarăși și să-i dau foc? Asta înseamnă că trebuie să aștept pana se răcesc caloriferele? Va trebui sa introduc și antigel în instalație?
6. Credeți că este mai ușor din toate punctele de vedere pentru mine sa schimb centrala cu una mai mica (de 20 KW), diferența fiind una considerabila fata de cea de 40 KW (30 kg mai puțin lemn, 12 litrii mai putina apa în cazan)?
Va mulțumesc!

Din punctul meu de vedere, a unui neprofesionist dar care m-am implicat mult in constructia efectiva a casei raspunsurile la intrebarile tale sunt urmatoarele:
1. 40 kw sunt prea multi pentru cei 100 mp. Pe net gasesti forrmula de calcul pentru necesarul incalzirii unui metru cub de aer in functie de cum ai construita casa: grosimea peretilor, izolatia lor, suprafata ocupata de usi, ferestre, etc. De aceea o centrala de 20 kw pentru o casa bine izolata cu ferestre termopan de calitate este suficienta (cazul meu), dar pentru o alta casa neizolata, cu tavanul din beton cu pierderi mari, cu suprafete vetrate mari este insuficienta. In concluzie calculul puterii necesare centralei trebuie facut pentru fiecare casa in parte.
2. Cu cat temperatura caloriferului este mai mica cu atat calitatea aerului este mai buna (aerul nu devine prea uscat deci nu irita caile respiratorii) cu conditia insa ca acesta sa poata incalzi camera la temperatura dorita.
3. teoretic n-ar trebui insa practic cred ca da
4.daca temperatura apei in centrala este redusa (15-20grade) e posibil sa faca un pic de condens pe peretii interiori la aparitia flacarii. Condensul in amestec cu gudronul pe suprafata fierului provoaca corodarea acestuia.
5.prima parte a intrebarii nu am inteles-o. Antigelul se foloseste numai daca locuinta va ramane nelocuita iarna pe o perioada lunga. Este de dorit sa nu fie folosit intrucat inrautateste intr-o anumita masura schimbul de caldura dintre apa si suprafata metalica a caloriferului/centralei.
6.cat timp o centrala de putere mai mica costa mai putin decat o centrala de 40 kw, nu vad de ce nu as cumpara centrala de 20 kw cu singura conditie ca cei 20 kw sa-mi fie intr-adevar suficienti (vezi punctul1)

Mulțumesc foarte mult pentru răspunsuri. Prima parte a întrebării nr. 5 am greșit-o. Vroiam sa spun: „TREBUIE sa las sa ardă tot din centrala și apoi s-o încarc iarăși și să-i dau foc? Asta înseamnă că trebuie să aștept pana se răcesc caloriferele?”.

La centrala candle pe care o am eu fac focul de regula cand temperatura in cazan este de cca 20-40 grade si cu siguranta la acel moment or mai fi cativa carbuni incinsi dar care nu vor avea suficient oxigen pentru aprinderea lemnelor ce se pun deasupra. Principiul de functionare acestor tipuri de centrale tip lumanare este acela ca focul are loc numai in jurul distribuitorului de aer („palariei”) intrucat aici exista oxigenul necesar arderii. De aceea periodic trebuie verificata etanseitatea celor doua portite pentru a nu lasa sa intre aer „fals” care poate pune in pericol aprinderea intregii incarcaturi de lemne. Daca la finalul arderii (cand temperatura in cazan incepe sa scada sub 60 grade) si eu doresc sa prelungesc arderea intrucat mai am nevoie de caldura in calorifere, atunci ridic distribuitorul de aer si mai adaug 2-3 lemne dupa care cobor distribuitorul (mi se intampla totusi rar sa fac acesta manevra) avand grija sa repet aceasta operatie dupa 30-40 min. De obicei la mine focul se termina in timpul noptii si dimineata chiar daca caloriferele sunt reci, in locuinta sunt deja 23-24 grade care se mentin pana la orele 12-16.

Mulțumesc mult pentru sfaturi si răspunsuri. Sunt foarte utile și m-am mai lămurit si eu în ceea ce privește funcționarea acestor tipuri de centrale.
Sărbători cu bine sa aveți!

Și, totuși, se mai întâmplă ceva la centrala mea. Poate e normal, dar va descriu. Pompa de recirculare e legata la un termostat pus pe returul centralei. Când temperatura apei din cazan ajunge la 70 de grade, la termostatul pompei apa are doar 35 de grade și nu pornește pompa. Apa ajungând la 75 de grade, se pune automat clapeta și nu mai arde, pompa stand pe loc. Instalatorul meu spune ca ar fi bine sa pună un teu la termometrul centralei la care sa lege și termostatul pompei, dar eu cred ca apoi o sa ma „minta” ușor termometrul centralei (va arata o temperatura ușor mai mica decât cea reala). Credeți că ar fi bine sa las termostatul în spate (acolo unde este acum instalat) și programat pentru o temperatura mai mica (spre exemplu 25-30 grade)?
Mulțumesc!

Asadar termostatul tau ar trebui sa fie de fapt un senzor de temperatura de contact (daca este montat pe suprafata exterioara a tevii) sau de imersie daca se monteaza pe un teu. Indiferent de tipul de senzor folosit acesta se monteaza pe turul centralei cat mai aproape de iesirea apei din centrala si se regleaza sa declanseze la temperatura de 60 grade. Cand temperatura apei in centrala atinge valoarea de 60 grade acest senzor va porni pompa montata pe returul instalatiei. Astfel vana de amestec cu 3 cai va prelua mare parte din apa calda de pe tur si o va combina cu apa rece de pe returul instalatiei obtinand astfel la iesirea acesteia temperatura constanta de 60 grade pe care o trimite pe returul cazanului. Cu aceasta temperatura de 60 grade se evita formarea condensului pe peretii interiori ai cazanului. Deci atentie senzorul de temperatura se va lega pe turul si nu returul centralei (cum ai scris tu) pentru ca in acest mod acesta poate urmari temperatura apei din centrala si va comanda pornirea pompei cand temperatura turului va fi de minnim 60 grade

Ok. Dar instalatori pentru centrale cu ardere tip lumanare unde gasim ? Nicio firma , din cele trei care vand astfel de centrale nu ofera insalare dar ofera garantie. Cine stie vreun instalator pt jud Buzau ? Dati-mi o mana de ajutor .

Din punctul meu de vedere instalarea acestui tip de centrala nu este mai complicat fata de altele. Sa-ti cum am procedat eu: cu shema detaliata data de producator am cumparat materialele si am chemat un instalator bun capabil sa construiasca instalatia dupa schita: taiat teava, lipit, insurubat etc. si totul a iesit bine. Important este sa ai toate componentele pregatite (cumparate) sau poti vorbi cu cei care iti vand centrala sa-ti ofere chitul complet de instalare (eu jumate le-am primit de la vanzator jumate le-am cumparat de pe internet)

Dețin o centrală Candle 30 Kw, suprafața casei încălzite 90 mp plus boiler de apă caldă 80 L. Pereții exteriori din BCA izolați cu polistiren grosime 15 cm, EPS 80 Swisspor. Podul cu placă de beton neizolat încă. Ferestre termopan Rehau 5 camere, 3 foi de sticlă.
82 kg brichete rumeguș Schweighofer, temperatura exterioară minimă pe timpul nopții -7 grade, temperatura maximă ziua 0 grade 34 ore cu 24 grade în casă.

90 kg brichete rumeguș Schweighofer, temperatura minimă noaptea -17 grade, temperatură maxima ziua -7 grade 24 ore, 24 grade în casă.
Din toate testele și calculele făcute lemnul de fag este de 2 ori mai scump ca brichetele de rumeguș Schweighofer.
În concluzie, încălzirea pe gaz este cea mai ieftină 0.1235 kwh, brichetele de rumeguș 0.21 lei kwh, lemnul de fag 0.40 lei kwh, curentul electric 0.655 lei/kwh.

În județul constanța are cineva o centrală cu ardere tip lumanare? M ar interesa o discuție despre modul de functionare, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *