Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Modele de bucatarii mici extinse sau amenajate in balcon

Cand bucataria este mai mica decat ai nevoie e firesc sa cauti solutii de marire a acesteia. In cazul locuitorilor de bloc una dintre cel mai des intalnite solutii de extindere o reprezinta balconul alaturat sau logia. In functie de suprafata si forma balconului se poate reconfigura intreaga distribuire a mobilei, electrocasnicelor si principalelor arii de interes din aceasta incapere. Toate in avantajul proprietarilor, desigur.


Exista si varianta extinderii spatiului de gatit prin amenajarea in regim open space cu livingul, insa astazi ne vom opri asupra solutiei de marire efectiva a bucatariei prin unirea acesteia cu balconul alaturat. Aceasta solutie este potrivita pentru cei care nu agreeaza gatitul in spatiu comun cu livingul, stresati fiind de raspandirea mirosurilor de mancare din timpul gatitului.

2-amenajare-loc-masa-balcon-unit-bucatarie

Avantajele unirii bucatariei cu balconul

Este lesne de intuit ca marele avantaj al unirii bucatariei cu balconul alaturat il reprezinta marirea spatiului de gatit si obtinerea unei mai mari libertati de miscare. Pentru o mica bucatarie de bloc pot fi de mare ajutor chiar si mai putin de 2 metri patrati castigati in urma reconfigurarii acestei arii a apartamentului. Se poate obtine o zona de lucru mai confortabila sau un loc de luat masa mai incapator. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca o astfel de schimbare contribuie la marirea capacitatii de depozitare a incaperii, fapt ce va duce la obtinerea unui decor mai organizat si mai placut vizual. In plus, dupa desfiintarea zidului ce separa cele doua spatii, zona de gatit va deveni mult mai luminoasa si mai placuta si incaperea se va aerisi mult mai rapid si mai usor.

Iata o idee din care te poti inspira: Amenajarea unei bucatarii insorite extinse in balcon.

Cu alte cuvinte, sunt destul de multe avantaje care pot veni in sprijinul deciziei de unire a bucatariei cu balconul de langa, insa inainte de a lua aceasta hotarare trebuie sa stii si care sunt dezavantajele unei asemenea modificari a configuratiei interioare a apartamentului.

3-mutare-frigider-balcon-alaturat-bucatarie

Citeste si: Amenajarea bucatariei in balcon – solutie practica pentru apartamente mici.

Dezavantajele sau minusurile acestei schimbari

La capitolul minusuri pe primul loc se situeaza pasii premergatori modificarii propriu-zise, adica obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare. Intrucat este vorba despre desfiintarea completa sau macar partiala a peretelui ce separa mica bucatarie de balconul alaturat sau de modificarea traseelor de instalatii (alimentare si evacuare apa, alimentare gaze), e clar ca vei avea nevoie de acordul autoritatilor avizate. Pe scurt, daca nu vrei sa alergi mult si sa eviti diverse drumuri pe la institutiile statului, trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa angajezi o firma de proiectare specializata in proiecte de acest gen.

Costurile ridicate sunt un alt minus al unirii balconului cu bucataria. Fiecare modificare atat de importanta aduce costuri atat pe hartie (avize si acte), cat si fizic, fiind nevoie de implicarea unor echipe de profesionisti pentru ducerea la bun sfarsit a lucrarilor necesare. Sa nu uitam nici de materialele ce vor trebui musai achizitionate pentru aducerea balconului la nivelul de confort termic si vizual necesar. Termoizolatia si hidroizolatia acestui spatiu reprezinta niste etape esentiale pentru functionarea in parametri normali a viitoarei bucatarii extinse.

4-proiect-bucatarie-open-space-balcon

Citeste si: Inchiderea balconului – avantaje, dezavantaje si informatii utile.

Cum poti utiliza un balcon unit cu bucataria

Costurile finale ale unui proiect de unire a bucatariei cu balconul depind de multi factori. Vom exclude finisajele, fiind un lucru stiut ca pretul acestora variaza in functie de calitate si de producator. Pentru stabilirea unui buget cat mai apropiat de posibilitatile financiare de care dispui trebuie sa stii ca modificarea traseelor instalatiilor implica cele mai mari costuri, atat in faza de proiectare si de obtinere a avizelor necesare, cat si in faza de executie. Daca insa vei pastra chiuveta si aragazul sau plita de gatit in pozitiile initiale, adica in vechea bucatarie, vei reusi sa elimini aceste costuri si batai de cap suplimentare.

Iar daca te intrebi ce rost mai are sa unesti balconul cu bucataria, iti voi raspunde in felul urmator: ca sa obtii mai mult spatiu si libertate de miscare, sa poti amenaja un loc de luat masa pentru cel putin 4 persoane si sa poti proiecta mai multe dulapuri in care sa ascunzi cu usurinta toate vasele si ustensilele de gatit. Astfel ca in perimetrul fostului balcon poti amenaja zona de dining, eliberand in acest fel un perete al bucatariei, sau poti folosi cei cativa metri castigati pentru suplimentarea dulapurilor si a spatiilor de depozitare. Una dintre cele mai interesante idei pe care le poate oferi unirea celor doua spatii este posibilitatea construirii unei insule de bucatarie in zona ocupata odinioara de perete despartitor.

Iata si o solutie pentru cei cu terase mari ce nu pot fi inchise: Bucataria de vara din balcon – amenajari de vis si totusi realiste.

Sursa foto: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *