Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Bucatarii mici – idei de amenajare pentru 2021

Chiar si in cazul bucatariilor mult prea mici, care par imposibil de configurat, un proiect de amenajare atent gandit si perfect calculat poate face minuni. Pornind de la principiile de baza in amenajarea spatiilor mici si tinandu-se cont de nevoile spatiilor destinate gatitului se pot obtine niste configuratii incredibil de practice si frumoase.


Cu siguranta implicarea unui arhitect sau a unui designer ar duce la scurtarea timpului de proiectare si amenajare a unei bucatarii mici, insa daca preferi sa iei deciziile bazandu-te pe propriul fler si pe propria inspiratie, tot ce trebuie sa faci este sa cunosti principiile de baza in amenajarea acestei incaperi si trucurile de eficientizare si marire vizuala a unui spatiu de mici dimensiuni. Iata o scurta trecere in revista a acestora:

2-dulapuri-sub-tavan-depozitare-bucatarie-mica-tavane-inalte

Elemente esentiale in amenajarea unei bucatarii

Fie ca vorbim despre o incapere spatioasa, fie ca vorbim despre una de dimensiuni reduse, o bucatarie confortabila si practica trebuie sa fie neaparat prevazuta cu urmatoarele:

O chiuveta incapatoare in care sa poata fi spalate atat vase mici, cat si vase sau oale mari.

O zona de uscare a vaselor in apropierea chiuvetei. In cazul bucatariilor mici se recomanda eliminarea picuratorului de blat in favoarea unor sisteme de scurgere integrate in dulapul de deasupra chiuvetei.

O plita si un cuptor sau un aragaz, daca preferi aceasta varianta.

Mai poti citi si: Reguli importante in amenajarea bucatariilor mici. Cateva idei.

Un frigider sau o combina frigorifica. E de la sine inteles ca, in cazul in care spatiul reprezinta o problema, modelele de frigidere voluminoase si cele de tip side by side ar trebui scoase din calcul de la bun inceput.

3-mobila-alba-bucatarie-mica-foarte-ingusta

Iti recomand sa parcurgi neaparat urmatorul articol: Ghid complet de amenajare, finisare si mobilare a bucatariei.

O zona de lucru cat mai generoasa, formata dintr-un blat plasat strategic atat in apropierea chiuvetei, cat si in apropiera plitei de gatit. Pe scurt, ideal este ca blatul sa se afle intre cele doua elemente mentionate.

Cat mai multe spatii de depozitare proiectate ergonomic, care sa permita integrarea tuturor vaselor si ustensilelor de gatit.

Iata si alte idei din care te poti inspira: Bucatarii sub 5 metri patrati, idei spatii mici.

Cand nu dispui de prea mult loc e clar ca toate cele mentionate mai sus trebuie gandite si alese pe masura spatiului. De pilda, se poate alege o chiuveta adanca, dar ceva mai ingusta, o plita cu doar 2 ochiuri in locul uneia cu 4 ochiuri, iar frigiderul – daca e posibil, desigur – se poate instala intr-un spatiu alaturat, pentru a permite proiectarea unui numar cat mai mare de dulapuri.

Citeste si: Alegerea electrocasnicelor pentru o bucatarie mica.

4-mobila-bucatarie-peninsula-amenajare-open-space

Trucuri utile in amenajarea bucatariilor mici

Cu ajutorul unei serii de trucuri folosite de cei mai multi specialisti in amenajarile interioare pana si cea mai mica bucatarie poate parea ceva mai aerisita si spatioasa. Iata care sunt trucurile pe care le intalnim cel mai des:

Folosirea finisajelor in culori deschise si evitarea celor inchise si sumbre. Nici culorile stridente sau aprinse (rosu, de pilda) nu sunt o alegere buna, acestea punandu-si prea puternic amprenta pe spatiul mic si incarcandu-l vizual.

Alegerea si/sau proiectarea unui ansamblu de mobilier in culori deschise sau chiar alb, cu fronturi lucioase si cu cat mai putine artificii decorative: manere voluminoase, imprimeuri stridente etc.

Iata o serie de idei din care te poti inspira: Bucatarii de culoare alba – curatenie, lumina si spatiu.

Proiectarea unui numar indestulator de spatii de depozitare, care sa permita pastrarea libera a blatului de lucru. Cu cat este mai incarcat blatul, cu atat mai aglomerata si mica va parea bucataria.

5-mobila-comanda-bucatarie-foarte-mica-garsoniera

Vezi si: Idei si principii in amenajarea bucatariilor mici.

Proiectarea pe verticala este un alt truc de optimizare des intalnit in amenajarea bucatariilor mici. Pentru a castiga cat mai mult spatiu de depozitare intr-o astfel de incapere designerii recomanda sa se alega corpuri superioare cat mai inalte, care se pot desfasura pana in tavan.

In ciuda dimensiunilor reduse ale bucatariei, de (cele mai) multe ori un ansamblu de mobilier pe colt este mult mai potrivit decat o garnitura liniara.

Daca vorbim despre o bucatarie open space integrarea unei insule sau a unei peninsule poate asigura un numar suplimentar de spatii de depozitare, oferind in acelasi timp o solutie de delimitare a zonei de gatit de camera de zi si un loc de luat masa cu alura moderna.

Te invit sa citesti si: Bucatarii mici si frumoase – 20 idei de amenajare.

Sursa foto: CoteMaison

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *