Categorii
Intrebari de la cititori

Ce grosime sa aiba stalpii de rezistenta la o casa?

Buna ziua! Am achizitionat o casa construita in 2001, intr-o zona buna a orasului. Inainte de achizitie am verificat constructia cu inginer constructor care a zis ca este in regula, casa este cu demisol + parter, talpa fundatiei 80 cm cu stalpi si diafragma de 30 cm. Sunt 34 de stalpi, 30 dintre ei au 6 x12 mm, 4 stalpi 8 x 12, la grinzi sunt 6 x 14 mm, deschiderea cea mai mare este de 4,5 m.


Zilele trecute vorbind cu un prieten care este in faza de proiect a unei case P + M am vazut ca are armatura in proiect 6 x 16 in stalpi. Am intrebat inginerul si mi-a zis ca sunt alte normative. As dori o parere / sfaturi. Multumesc!

Intrebare de la Dragos, pe adresa redactiei: Ce grosime sa aiba stalpii de rezistenta la o casa?

2 răspunsuri la “Ce grosime sa aiba stalpii de rezistenta la o casa?”

Daca inginerul a spus ca e in regula, daca fisuri in pereti nu sunt… Nu mai conteaza ce spun prietenii.
Proiectantul casei dumneavoastra e cu siguranta altul decat cel al prietenului si metoda de calcul e diferita dar rezultatul e certificat de un verificator de proiecte care a spus ca asa e bine.
Si din aceiasi 2 parinti pot iesi copii care au culoarea ochilor sau a parului diferita. Asta nu inseamna neaparat ca au fost proiecte diferite.
Stati linistit.

Fata de anul 2001 s-a modificat, nesemnificativ, in Normativul P 100/2013 (Normativul seismic P 100/1978) calculul coeficientului seismic, adica s-a marit putin coeficientul de siguranta la calculul si dimensionarea ariei sectiunilor de armatura si beton armat la stilpi, grinzi si diafragme. Nu intru in amanunte caci sunt multi termeni strict ingineresti ce tin de ingineria seismica insa orice proiectant cu experienta in structuri din beton armat stie ca armarea stilpilor este indicat sa se faca cu 8 bare verticale pentru zona seismica in care se afla Bucurestiul. Nu ne-ati spus absolut nimic despre etrierii din stilpi si grinzi (diametrul si la ce distanta sunt montati) ei fiind extrem de importanti la preluarea eforturilor orizontale (Forta Taietoare si Fortele de Intindere rezultate din Momentele Incovoietoare).
Ca inginer care am lucrat efectiv o buna bucata de vreme in Proiectarea Structurilor de Rezistenta din Beton, Beton Armat si Beton precomprimat inainte de 1989 si dupa si am participat ca student in anul IV la elaborarea unui capitol al Normativului P 100/1978 pot sa va spun, detaliat parerea mea in privat.
inginer constructor Autorizat Diriginte Santier si RTE (Responsabil Tehnic Executie) Sorin C. sorin30041960@yahoo.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *