Categorii
Descurca-te singur

Cum faci un pat plutitor. Proiect DIY pentru un dormitor spectaculos

Intrucat ne petrecem aproximativ o treime din viata dormind, e firesc sa ne preocupe in mod deosebit patul pe care alegem sa ne odihnim. Si daca pentru un somn odihnitor e nevoie sa alegem o saltea de calitate, cand vine vorba despre aspectul patului lucrurile difera in functie de gusturile fiecaruia dintre noi si de evolutia tendintelor in amenajarilor interioare. Modelele plutitoare, de pilda, au patruns recent in atentia publicului, starnind interes prin designul inedit si spectaculos.


Daca te numeri printre cei care s-au lasat cuceriti de paturile plutitoare si vrei sa-ti dotezi dormitorul cu un model similar, te invit sa faci cunostinta cu un nou proiect DIY. Vei descoperi cat de simplu si mai ales cat de ieftin poate fi un astfel de pat daca este facut in regim DIY, caci pretul unui model similar din magazinele de profil este adesea accesibil doar celor cu portofelele doldora de bani.

4-model-pat-plutitor-lemn

Secretul paturilor plutitoare DIY

In functie de experienta pe care o ai in domeniul proiectelor handmade un astfel de pat poate fi realizat integral din lemn sau din combinatii de lemn cu metal. Ma refer la structura plutitoare ce poate fi imbracata apoi cu tesaturi si stofe la alegere. Ca o regula insa, pentru obtinerea efectului de pat plutitor acesta trebuie sa fie format din doua componente suprapuse: o baza mai mica menita sa inlocuiasca clasicele picioare si sa sustina cadrul pe care se asaza salteaua.

Baza suport poate fi construita din lemn sau din metal, iar cadrul de pat pentru somiera si saltea trebuie sa fie realizat din lemn, avand pe cat posibil aspectul unei platforme cu design minimalist. In scopul obtinerii acestui aspect se poate proiecta un cadru mai lung si mai lat decat salteaua, cu somiera marginita de o bordura cu latimea de cel putin 10 cm. Din acest motiv bordura poate fi realizata din popi sau dulapi de lemn, care ii vor conferi patului un aspect puternic si masiv si totodata vor ingreuna considerabil intreaga constructie.

3 montare-iluminat-LED-baza-mica-pat-plutitor

Iti recomand sa citesti si: Alegerea patului din dormitor – informatii utile pe care trebuie sa le stii.

Iluminat LED sub patul plutitor

Unul dintre principalele motive ale popularitatii acestor paturi il reprezinta iluminatul difuz ce strabate de sub platforma plutitoare pe timpul noptii. Acest element intareste iluzia ca patul ar fi cu adevarat suspendat in aer. Realitatea este ca acest efect spectaculos se poate obtine extrem de simplu prin aplicarea unor leduri sau a unei benzi LED pe baza de suport (cea invizibila), dedesubtul somierei sau pe interiorul bordurii din lemn a patului. Benzile LED sunt usor de procurat din orice magazin de bricolaj si chiar din multe magazine online, putand fi alese atat modele cu lumina calda, cat si modele cu lumina colorata.

Mai multe informatii gasesti aici: Iluminatul cu benzi LED – unde si cum poate fi folosit in amenajari.

De altfel, ideea acestui tip de iluminat poate fi pusa in aplicare si in cazul paturilor obisnuite, cu picioare, prin simpla aplicare a unei benzi led de jur imprejurul partii inferioare a somierei sau in interiorul carcasei patului.

Te invit sa citesti si: Modele de dormitoare frumoase in care sa-ti petreci intreaga iarna.

Alte detalii decorative

In timp ce un pat plutitor poate fi realizat integral din lemn, daca preferi modelele mai complexe poti alege sa capitonezi tablia de la capul patului, imbracand-o cu un burete special si tapitand-o apoi cu o stofa pe placul tau. Cu cat mai mare este tablia, cu atat mai spectaculos si impunator va fi patul si intregul dormitor. E bine sa ai in vedere insa ca tabliile capitonate sunt mai pretentioase la intretinere, trebuie aspirate regulat, se uzeaza in timp, iar daca se pateaza sunt mai greu de curatat. Si tabliile din lemn pot avea un aspect spectaculos daca sunt mari, frumos finisate si vopsite intr-o culoare care sa le faciliteze integrarea in conceptul de amenajare al dormitorului.

Citeste si: Amenajarea dormitorului – cum sa ai un pat ca in filme.

Sursa foto: Pinterest

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *