Categorii
Destinatii, Hoteluri si Pensiuni

Orase europene renumite pentru canalele si podurile lor

Ne este atat de dor sa calatorim incat ne multumim chiar si cu plimbarile virtuale pe care le putem face cu ajutorul imaginilor foto si video ale diverselor tari si orase in care ne dorim sa ajungem cat mai curand. Renumita pentru canalele pe care te poti plimba cu gondola, Venetia nu este singurul oras european de acest gen. Mai sunt cateva pe care le poate vizita oricine apreciaza ideea de oras strabatut de ape, poduri si podete.


In asteptarea momentului in care vom putea calatori din nou fara teama, va invit sa aflam impreuna ce orase europene sunt renumite pentru canalele si podurile lor, astfel incat sa alegem din timp prima destinatie spre care vom pleca dupa incheierea pandemiei.

Canalele din Amsterdam – simbolurile Epocii de Aur

Cel mai cunoscut oras european prin prisma canalelor care il traverseaza este, fara indoiala, Amsterdam. Ca o curiozitate, lungimea totala a canalelor care strabat capitala oficiala a Olandei depaseste 100 kilometri, iar cele 3 canale principale (Herengracht, Prinsengracht si Keizersgracht) care au fost sapate in secolul 17 si formeaza niste cercuri in jurul orasului vechi, fac parte din Patrimoniul UNESCO, incepand din anul 2010. Canalele Amsterdamului pot fi traversate de catre pietoni si autovehicule cu ajutorul celor 1500 de poduri (cel mai vechi datand din anul 1648). Pe langa multitudinea de canale, dar mai bine zis datorita acestora, pe teritoriul Amsterdamului s-au format aproximativ 90 insulite.

Bridge over canal in Amsterdam

In calitate de turist in Amsterdam poti naviga cu barca pe canalele principale ale orasului, pentru a-i admira arhitectura cladirilor ridicate de-a lungul apei. Sunt multe tipuri de excursii dintre care poti alege la fata locului, dar cele mai apreciate sunt pachetele oferite de operatorii Stromma, Blue Boat si Lovers. Pe langa barcile ce le ofera circuite turistilor, multe dintre ambarcatiunile acostate pe malurile canalelor sunt folosite si in calitate de locuinte, iar o parte dintre acestea sunt puse si la dispozitia turistilor, prin intermediul platformelor de tip Bed&Breakfast.

Te invit sa citesti si: Proiect ambitios – cartier de case plutitoare in Olanda.

Hamburg – constructii neo-gotice pe malul apei

Situat in apropierea locului in care Fluviul Elba se varsa in Marea Nordului, oragul german Hamburg se mandreste cu o sumedenie de canale ce tin locul strazilor asfaltate si cu cel mai mare numar de poduri din interiorul unui oras de acest gen. Mai exact, numarul podurilor existente in Hamburg le depaseste pe cele din Venetia si Amsterdam la un loc! O parte a orasului cu arhitectura neo-gotica a fost distrusa in timpul celui de-al Doilea razboi Mondial, insa cladirile si podurile au fost reconstruite intre timp, iar zona emblematica a Hamburgului – Speicherstadt – a fost inclusa in Patrimoniul UNESCO in anul 2015, fiind vizitata de tot mai multi turisti dornici sa-i afle istoria.

2-canale-poduri-fier-Hamburg-Germania

In caz ca nu stiai, in Hamburg se afla si cel mai mare port al Germaniei, supranumit si „Poarta catre lume”, fiind al doilea cel mai aglomerat port european si al 15-lea cel mai mare din intreaga lume.

Amiens, o comoara din nordul Frantei

O alta destinatie turistica similara Venetiei despre care nu s-au auzit prea multe in Romania se afla in Franta. Este vorba despre oraselul Amiens, primul din Franta inclus in lista UNESCO, un oras ce dateaza din antichitate si care atrage anual numerosi turisti din intreaga lume gratie canalelor de apa strajuite de cladiri cu arhitectura de poveste. Nu este de mirare ca zona intesata cu canale a orasului este supranumita de francezi „Mica Venetie a Nordului”. In cartierul strabatut de apele raului Somme turistiti pot descoperi gradinile plutitoare – o alta curiozitate a orasului.

3-Amiens-oras-turistic-canale-apa-Franta

Tot in Amiens se afla si cea mai mare catedrala gotica din Franta – Notre Dame d’Amiens – o cladire de 145 metri lungime, cu inaltimea de 112 metri construita in anul 1220. Muzeul Picadie din Amiens este unul dinte cele mai mari muzee din Franta, acesta adapostind opere de El Greco, Pablo Picasso, Francis Bacon si multe alte capodopere. Si casa lui Jules Verne se afla tot in acest frumos orasel francez. Autorul si-a petrecut aici cea mai mare parte din viata. Iata, deci, mai mult decat un motiv sa incluzi aceasta destinatie pe lista viitoarelor tale vacante.

Bruges, Belgia – mai impresionant decat Venetia

Desi nu este orasul cu cele mai multe canale de apa din Belgia, Bruges este cu siguranta cel mai atragator dintre toate. Cladiri istorice, fatade medievale, poduri romantice si gradini ascunse – toate acestea pot fi gasite in timpul plimbarii prin frumosul si coloratul oras belgian Bruges. La fel ca si destinatiile mentionate anterior si Bruges figureaza in lista obiectivelor UNESCO, fiind un oras incredibil de colorat si atragator ce poate fi admirat atat la pas, cat si in plimbarile cu barca de-a lungul canalelor marginite de cladirile frumoase si colorate care se fixeaza pentru totdeauna in memoria vizitatorilor. Cei care l-au vizitat spun ca este mult mai frumos decat Venetia.

4-canal-apa-Bruges-Belgia

Birmingham, Marea Britanie

Al doilea oras ca dimensiune din Marea Britanie, Birmingham este renumit nu doar datorita faptului ca este considerat drept centrul comercial al tarii (se spune ca peste 40% dintre bijuteriile britanice sunt produse anume in acest oras), ci si datorita retelei de canale ce a luat fiinta la finalul anilor 1700. Lungimea totala a canalelor orasului britanic o depaseste pe cea a canalelor din Venetia. Apele canalelor sunt marginite de constructii din caramida cu aspect industrial ce dateaza din perioada Revolutiei Industriale, cand reteaua de canale era utilizata exclusiv pentru transportul carbunilor, a fierului si a altor tiuri de materie prima in scopul prelucrarii acestora in fabricile si uzinele din Birmingham.

Astazi, o mare parte dintre cladirile industriale ce marginesc canalele orasului au fost transformate in hoteluri, restaurante si cafenele destinate turistilor atrasi de istoria si arhitectura Birminghamului.

Daca ar fi sa fac un top al oraselor mentionate in articolul de astazi, as vizita mai intai Bruges si Amiens, apoi as merge in Amsterdam si as lasa pentru la final orasele Birmingham si Hamburg. Topul tau cum ar arata?

Sursa foto: Wikipedia

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *