Categorii
Casa pas cu pas

Si-au construit casa dupa tutoriale YouTube, i-a costat 17 mii euro

Nu stiu daca as avea curajul pe care l-au avut acesti doi tineri care si-au construit de la zero propria casa, invatand toti pasii din tutorialele video disponibile pe YouTube si reducand astfel costurile totale ale constructiei la suma de 17 mii euro! Recunosc insa ca mi se pare o experienta fantastica, din care oricine ar avea de invatat multe, aflandu-si limitele si cultivandu-si rabdarea.


Te-ai fi gandit vreodata ca nu trebuie sa fii neaparat constructor pentru a construi o casa perfect functionala, fie ea si pe structura usoara, din lemn, cum este cea pe care o vei cunoaste din articolul de astazi? Intr-adevar, nu este o sarcina usoara, dar si rezultatul eforturilor merita, atat din punct de vedere al costurilor, cat si din cel al satisfactiei personale. Timika si Artiom, tinerii proprietari ai casei din imagini nu regreta nicio clipa experienta constructiei propriei case, ba chiar ii sfatuiesc pe toti cei care viseaza la un camin si au un buget limitat sa procedeze la fel ca ei, fiind de parere ca doar in acest fel se poate obtine o casa ieftina si bine executata.

2-structura-lemn-casa-DIY-fara-constructori

Luarea deciziei de a construi casa in regim DIY

La fel ca multi alti tineri de varsta lor, Timika si Artiom locuiau cu chirie de cativa ani si desi isi doreau un camin doar al lor, nu se incumetau sa se indatoreze la banci pentru a cumpara un apartament sau o casa cu credit ipotecar care sa-i apese in urmatoarele cateva decenii. Asa ca au decis ca singura solutie este sa-si construiasca singuri casa. Chiar singuri, in regim DIY, fara echipe de muncitori, diriginte de santier, intermediari etc. Curajosi din fire si pasionati de diverse proiecte de bricolaj tinerii soti au cumparat un teren in afara orasului si apoi au inceput sa studieze variantele si tipurile de constructii spre care s-ar putea orienta.

Dorindu-si sa se poata muta cat mai rapid in casuta lor, sa scape de oras si de traiul cu chirie, Timika si Artiom au ales sa mearga pe varianta unei constructii usoare, pe structura din lemn cu OSB, care le-ar fi permis sa scape de chirie mult mai rapid decat o constructie din zidarie clasica si ar fi costat mult mai putin, invatand totul din tutorialele video gratuite disponibile pe YouTube. Proiectul l-au realizat singuri, alegand sa se limiteze la o suprafata mica si economica, atat din punct de vedere al costurilor constructiei si finisarii, cat si din cel al incalzirii ulterioare. Astfel ca micuta lor casa are amprenta de 36 metri patrati in care au incaput un living cu bucataria open space, un vestibul, o mica baie, un dormitor de doar 6 metri patrati in care au incaput un pat, o noptiera, o mica etajera si un dulap de haine, cu mici zone de trecere intre ele, iar deasupra baii si dormitorului exista un mezanin in decurs de amenajare pe care il vor transforma intr-un birou cu functie de camera pentru oaspeti. Toate acestea i-au costat aproape 17000 Euro, iar constructia si amenajarea casei le-a luat 9 luni, desi cei doi se mutasera in noua constructie inca dinainte de instalarea ferestrelor si usilor, spre amuzamentul vecinilor.

Te invit sa citesti si: Merita casele prefabricate din lemn produse in Romania?

Mandri de rezultatul muncii lor

Avand o structura usoara, din lemn, casa a fost montata pe piloni de beton, fapt ce le-a adus proprietarilor o reducere a costurilor inca din acest stadiu. Cheresteaua din lemn pentru realizarea structurii a fost comandata in baza dimensiunilor din proiect, structura fiind apoi asamblata la fata locului. Desi tinerii au facut majoritatea lucrarilor de unii singuri (realizarea termoizolatiei, montarea acoperisului, montarea instalatiei de incalzire prin pardoseala si a instalatiei electrice, montarea lambriurilor din lemn, a ferestrelor si usilor, aplicarea finisajelor, instalarea, asamblarea si montarea mobilierului si a electrocasnicelor etc) pentru ridicarea peretilor si acoperisului casei au apelat la ajutorul parintilor.

3-terasa-exterior-casa-mica-lemn-DIY

Pentru a se asigura ca locuinta lor va fi una calduroasa tinerii proprietarii au acordat o atentie speciala izolarii termice a pardoselii, peretilor si acoperisului. Iar acum, la finalul lucrarilor, cei doi spun ca termoizolarea acoperisului a fost cea mai anevoioasa si neplacuta etapa dintre toate etapele prin care au trecut pana la aducerea casei in stadiul final. Apropos de acoperis, varianta sindrilei bituminoase a fost aleasa in primul rand din dorinta de a evita zgomotul produs de acoperisurile din tabla in timpul ploilor si apoi, desigur, pentru ca era o solutie mai ieftina si mai usor de montat in regim DIY.

Citeste si: Proiectul unei case mici din lemn cu mezanin – foarte fain!

Micuta casa DIY este incalzita iarna cu ajutorul sistemului de incalzire prin pardoseala dublat si de trei calorifere, intreaga instalatie fiind conectata la o centrala electrica intrucat in zona in care se afla constructia nu a ajuns inca reteaua de gaze naturale. In ce priveste facturile, tinerii au postat pe contul Instagram unde este expusa intreaga poveste a casei, o imagine cu cea mai recenta factura in care este ilustrat consumul la energia electrica pentru luna decembrie 2020, iar valoarea acesteia este de 25 Euro. Avand in vedere ca tinerii locuiesc la 30 km departare de Moscova, unde stim cu totii ca iernile sunt cat se poate de reci, dar si faptul ca aceasta factura include si boilerul electric (setat mereu la temperatura de 40 grade) ce aprovizioneaza baia cu apa calda, precum si cuptorul si combina frigorifica din bucatarie si alte mici aparate de uz casnic, putem spune ca tinerii au reusit sa obtina o casa extrem de eficienta energetic, lucru cu care se si lauda, de altfel.

4-living-bucatarie-open-space-casa-mica-lemn-DIY

Iata si alte idei din care te poti inspira: Case mici – ideale pentru viata la tara sau pentru vacante.

Ce ar schimba proprietarii dupa aceasta experienta?

Desi nu regreta nicio clipa experienta pe care le-a oferit-o constructia propriei case in regim DIY, ba chiar le-o recomanda tuturor tinerilor, Timika si Artiom spun ca, daca ar fi sa o ia de la capat, ar alege sa-si construiasca o casa mai mare de la bun inceput, mergand fie pe o constructie fara etaj cu amprenta mai mare, fie pe una la fel de mica, dar cu etaj. Ideea de mezanin deschis si tavan inalt in zona de living pare sa nu fie una tocmai practica, sustine Artiom, insa Timika este de parere ca tocmai aceasta deschidere ii confera farmec micutei lor case, facand-o sa para mult mai mare decat este in realitate. Cei doi se descurca de minune in cei 36 metri patrati pe care ii au acum, insa gandul la marirea familiei ii face sa caute deja solutii de extindere a structurii actuale. Probabil ca toate viitoarele schimbari vor fi documentate si pe pagina lor de Instagram, unde ii puteti urmari si voi: My_Home_Lu.

Iata si un alt proiect in suprafata de 40 mp: O casuta prefabricata frumoasa, cu ferestre albe, cum am vazut in filme.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *