Categorii
Stiri

Un mediu sanatos in casa ta – de ce ai nevoie de ventilatie cu recuperare de caldura si cat te costa acest confort

Respiratia, esenta vietii, reduce marea grija a omului la calitatea aerului. Ce folos ca traim in case marete si modern amenajate, daca acestea au un climat nesanatos in interior? Specialistii vorbesc despre faptul ca in spatiile inchise aerul poate fi de pana la 100 de ori mai poluat ca la exterior. Iar in interior petrecem destul de mult timp, mai ales in vremurile actuale.


In aerul pe care il respiram in casa, la birou exista un cumul de praf si alergeni, compusi ce rezulta de la gatit, diverse produse utilizate, gaze etc. Iar la acestea se adauga si dioxidul de carbon care se acumuleaza in aer de la simplul respirat. Nu degeaba unul din principiile unei vieti sanatoase, cu care am crescut cu totii, este acela de a deschide larg fereastra dimineata dupa trezire. Totusi, in practica, acest gest aduce pierderi de caldura, desi este si necesar. Iar solutia nu a intarziat sa apara.

In vremurile moderne, actuale, tehnologiile existente au dus la crearea sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura.

ventilatie-recuperator-caldura

Traieste sanatos, respira aer proaspat si sa faci si economii de energie in acelasi timp

Indiferent ce sistem de incalzire folosesti, randamentul acestuia si eficienta lui depind de o sumedenie de factori. Ai pierdere de caldura daca peretii nu sunt izolati, daca deschizi larg ferestrele sau usile pentru a aerisi. Este totusi un gest banal, dar necesar si sanatos. Nu poti trai in acelasi aer, nici macar o zi. Aerisirea fireasca te poate costa mai mult decat crezi, caci efectiv arunci bani pe fereastra: caldura iese, sistemul de incalzire detinut si oricare ar fi el porneste din nou, pentru a reincalzi.

Sa fim sinceri, romanii par obsedati de caldura, de frig si de curent. Stim fenomenul, care poate avea explicatia faptului ca romanii cam inghetau de frig in vremea comunismului si se incalzeau la resou. Au avut parte de sisteme centralizate cu mult mai tarziu. Sa revenim! Recuperatorul de caldura, asa cum ii spune si numele, are rolul acesta de a rezolva problema pierderilor de caldura.

Cum functioneaza si cum te poate ajuta

centrala-ventilatie-recuperator-de-caldura

Un recuperator de caldura are in interiorul sau un schimbator de caldura. Energia aerului ce este evacuat din interior este transferata catre aerul fresh si curat ce vine de la exterior. Asadar, aerul ce iti intra in incapere va fi curat, dar si cald in acelasi timp. Principiul de functionare este relativ simplu si tine, deci, de transferul de caldura. Eficienta sa este una dovedita si vine sa sustina o viata sanatoasa, dar si sa reduca consumul de energie.

Astfel de recuperatoare de caldura nu sunt neaparat o noutate, sunt sisteme deja folosite in lumea intreaga si devin tot mai populare. Acestea pot fi solutii foarte bune atat in spatii comerciale, in cladiri de birouri spre exemplu unde spatiul este foarte mare si deci costurile privind incalzirea sunt si ele mari, dar si pentru cladirile rezidentiale, pentru utilizatori casnici – fie ca vorbim de cei care locuiesc in apartamente la bloc sau la casa.

Sa fim eficienti energetic vorbind

sistem-ventilatie-centralizata-komfovent-Domekt_R400V

Un sistem de ventilatie cu recuperator de caldura functioneaza in numele nevoii de aer curat, cu minim de pierdere de caldura si cu maximum de confort. Asadar functionarea unui astfel de sistem inseamna practic evacuare de aer viciat din interior, inlocuit cu unul proaspat si filtrat, fara pierdere de caldura. O astfel de modalitate ofera, in primul rand, marele avantaj de a putea controla mai bine mediul in care traiti. Asta pentru ca fiecare casa poate avea alte si alte probleme.

Uneori sunt situatii de genul umiditatii excesive sau a sistemului de incalzire care functioneaza destul de mult, intrucat o constructie anume – cum sunt cele din placi de beton – se incalzeste extrem de greu si nici nu mentine prea bine caldura, ba chiar se raceste destul de repede. Cu aerotermele, aerul conditionat sau cu orice altceva ati decide sa comparati, avantajul ramane in terenul sistemului de ventilatie cu recuperator de caldura.

Filtreaza aerul

Deci este mai mult decat ce puteti face prin a deschide efectiv fereastra pentru a inlocui aerul din incaperi. Traim in medii destul de poluate si din pacate multi dintre factorii care viciaza aerul nu pot fi controlati. Este un fenomen masiv care ne impune sa ne luam, individual, masuri diverse.

Dezumidifica si regleaza, deci, nivelul de umiditate al unei case

Excesul de umezeala nu face bine, caci de aici poate incepe un lung sir de probleme. Condensul aparut, igrasia afecteaza nu doar vizual, estetic, insa incarca aerul cu miros neplacut si cu particule ce pot declansa alergii sau probleme respiratorii.

Reduce costurile aferente incalzirii

Punctul slab acesta este, nevoia de a ventila si deci de a schimba aerul cald din interior cu cel curat, dar rece de afara. Ventilatia cu recuperare de caldura asta face, reduce consumul pe care sistemul de incalzire l-ar avea, pentru a incalzi aerul.

Cat costa un astfel de sistem

casa-ventilatie-recuperator-de-caldura

Mai intai de toate cautati un specialist al nisei. Sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura veti gasi disponibile la Altecovent, cu pagina de prezentare ventilatiecurecuperarecaldura.ro. Diversitatea acestora va avantajeaza, intrucat veti gasi optiuni aici care sa se plieze si pe bugete mai restrictive, sisteme potrivite in spatii imense sau in case modeste ca suprafata.

Costurile difera, cum fiecare caz si nevoile utilizatorului difera. Veti avea nevoie de un sistem care sa faca fata debitului de aer in functie de suprafata ce trebuie ventilata, de numarul de ventilatoare necesare, de unitatea pentru care optati – iar aici fiecare brand are o alta versiune, unele modele au functii mai complexe decat altele.

In linii mari putem vorbi despre costuri estimative, de minime si maxime. Altecovent dispune de stoc de sisteme de la branduri producatoare precum Aspira, Novingair, Aerauliqa, cele de calitate premium precum SEVi, Wafe, inVENTer și Komfovent, Zehnder. Un sistem SEVi complet echipat poate ajunge la 2599 de lei spre exemplu.

O investitie de acest gen are toate sansele sa fie amortizata in nu mai mult de 4-5 ani. Orice achizitie de la Altecovent vine la pachet cu garantii, perioada in care firma isi asuma interventii la nevoie, daca se impun. Trebuie sa stiti insa ca sunt prompti in rezolvarea acestora. Aceeasi firma poate asigura si montajul, fiind disponibili si pentru deplasare.

Aerul proaspat nu il poti vedea, dar il simti, chiar daca uneori nu faci diferenta prea mare nici in miros. Insa fii sigur ca acesta poate face diferenta in starea de sanatate pe termen lung. Creeaza un mediu sanatos pentru tine si familia ta!

Contact Altecovent
info@ventilatiecurecuperarecaldura.ro
Corund, Judetul Harghita
0753 967 762

Un răspuns la “Un mediu sanatos in casa ta – de ce ai nevoie de ventilatie cu recuperare de caldura si cat te costa acest confort”

Cel mai ieftin Sevi 160 U este 3.700,00 lei fara automatizare si fara montaj. Cu Automatizare SEC20BF costa, fara montaj si PIF (Punere in functiune) 6.700,00 lei. Si asigura doar 90 mc/h ceea ce intr-o casa Parter + Etaj mi se pare extrem de putin…
As dori sa aflu parerea unui inginer instalator cu experienta in montaje si PIF-uri specializat in ventilatii si Aer Conditionat care sigur este cea mai apropiata de realitate.
inginer constructor
Sorin C.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *