Categorii
Intrebari de la cititori

Ce acte se depun la primarie pentru incepere constructie casa?

Buna ziua. Am un teren langa Bucuresti, spre Giurgiu, unde vreau sa construiesc o casuta modesta, in jur de 50 mp, 2 camere, baie si bucatarie, din bca, parter. Vreau sa stiu cu ce acte incep pentru a depune la primaria comunei in vederea inceperii constructiei. Precizez ca nu am vorbit cu nici un constructor. Va multumesc anticipat.


Intrebare de la Petre, pe adresa redactiei: Ce acte se depun la primarie pentru incepere constructie casa?

10 răspunsuri la “Ce acte se depun la primarie pentru incepere constructie casa?”

Deocamdata mergeti la Primarie si solicitati un PUZ. Tot acolo va spune ce acte. Dar dupa ce obtineti PUZ-ul, faceti un studiu geo, cautati un arhitect din zona (sfat) si faceti un proiect.
Se mai poate si doar intreband functionarul din primarie ce trebuie facut.
Va va spune.
Cu stima
str.con.ion@gmail.com

Un proiectant autorizat, arhitect cu drept de semnatura si un inginer
Proiectant Structurist atestat va pot intocmi Documentatia pentru obtinerea CERTIFICATULUI de URBANISM (C.U.), apoi trebuie sa obtineti AVIZELE prevazute in C.U. dupa care cei mentionati mai sus va pot intocmi PROIECTUL DTAC si-l vor depune la Primaria de care apartine terenul pentru eliberarea AUTORIZATIEI de CONSTRUIRE.
Inarmati-va cu multa rabdare…
Succes

inginer constructor
Autorizat Diriginte Santier si RTE(Responsabil tehnic Executie)
Sorin C.

Buna ziua.

Suntem in secolul XXI, totusi. Deci o simpla cautare pe net si aflati tot ce doreste persoana dvs.
renovat. ro avize-nece…
Avize si acte necesare pentru constructia unei case in Romania. Nu inteleg aceasta gandire retrograda prin care spunem „las’ ca stie ala mai bine si imi spune el „. Sau este vorba de comoditatea curenta?
Hai sa ne utilizam abilitatile intelectuale si sa incercam sa intrebam doar ce este neclar, interpretabil sau sunt probleme care nu-si au rezolvarea in spatiul virtual.
Unde mai punem ca acele info sunt de uz general si sunt afisate la vizier in imobilele primariilor. Stim ca multe persoane din administratie mai usor vomita decat vorbesc … deci lumea le evita ( sau asteapta sa fie „sensibilizate” ) , totusi o cautare pe GOAGLE va ajuta mult mai mult ( informatie complete si pe intelesul dvs. ) Succes!

La primaria comunei la departamentul Urbanism aflati tot ce trebuie… oricum tot acolo veti depune toate documentele.

Pentru „hardsoft21:
Cu tot secolul XXI si Goagalul Dvs. observ ca nu ati reusit sa intelegeti intrebarea pusa de cititorul nostru Dl. Petre.
Ori habar n-aveti limba romana, ori de regula ceea ce cititi nu si intelegeti (adica ati invatat doar sa silabisiti), ori softul Dvs este prea hard pentru „goagalul” folosit si v-ati prins urechile in tehnologiile viitorului!!!
Cu stima,
inginer constructor
Sorin C.

Pentru stimabilul domn „Sorin – spune: 23 februarie 2021 la 1:07 pm”
Cred ca am inteles perfect ( ca doar am ridicat „niste” case de la temelie pana la cocosul de pe coama ) si am spus destul de clar unde si cum trebuie sa procedeze.
Va inteleg supararea, ca de … va iau painea de la gura. Asa a fost si cand am ridicat primul imobil , am avut „prieteni ca dvs.” care au spus sa dau si eu „un gratar acolo” si ma ajuta cu informatiile necesare in timp ce mancam si bem si noi ceva ( ca pe uscat nu se puate discuta ).
Toate informatiile necesare le-am gasit pe internet, la primarie si oficiul cadastral din zona de unde am inceput sa ridic imobilul. Ei mi-au spus de la cap la coada ce pasi trebuie sa fac, unde sa incep, cum sa procedez si ce cale trebuie sa urmez ca sa fiu in regula cu actele si activitatile desfasurate, ca sa nu am probleme mai tarziu cand o sa ma trezesc cu un control pe cap in cazul in care un bun samaritean imi face reclamatie ca nu-i place lui ce fac eu acolo ( sa fie de la invidie ?) .
Arhitectul specificat de dvs. a fost RECOMANDAT tot de cei de la primarie ( culmea, la vizierul din fata primariei erau postate suficiente anunturi ale diversilor arhitecti din zona care-si ofereau serviciile cu tot felul de promisiuni pompoase de genul „facem-dregem la preturi minime” ) iar acest om a fost chiar de nota 9,5.
Cat priveste urechile pe care spuneti ca doriti sa le prindeti … va doresc succes in prinsul lor si nu intru in polemica inutila cu dvs. Succese si succesuri va doresc – cum spunea un clasic in viata!

Buna ziua.

Mult stimate domn Petre, pentru a avea success in demersurile dvs. privind constructia unui imobil va recomand sa urmati anumiti pasi dar sa tineti cont si de conditiile zonale.
Ca sa intelegeti mai bine o sa plec de la un caz general si o sa merg spre cazul dvs ( particular ) – un gen de studiu de caz.
Am cumparat un teren pe care doram sa ridic ceva imobile. Datorita conditiilor zonale am avut urmatoarele interdictii:
– Front stradal minim 12 metri
– Suprafata minima pentru curte inainte de construirea imobilului 550 mp
– Supratafa acoperita de constructie maxim 40% din curte.
– Inaltime imobil S+P+2E+M
– Distanta in spatele casei pana la gard minim 0,90 m
– Distanta in de la perete cu geamuri pana la gard minim 2 m
– Distanta in fata casei minim 5 m
Terenul cumparat am vrut sa-l parcelez. Aici intervine prima atentionare
ATENTIONAREA 1- cati proprietari sunteti pe teren? Daca sunteti singurul proprietar atunci nu este un bai. In caz ca sunteti mai multi, trebuie sa delimitati parcelele si sa refaceti documentele cadastrale. Aceste date lipsesc din cererea dvs.
Sa presupunem ca la dvs. nu este cazul de asa ceva – sunteti singurul proprietar si nu e nevoie de dezmembrare.
Revin la terenul in discutie. Ca sa fac dezmembrarea/parcelarea a trebuit sa tin cont de informatiile de mai sus ( front stradal si supratafa minima de curte ). Pentru ca terenul meu avea 27,48 metri frontal stradal si eu doream sa fac dezmambrare in 3 parcele a trebuie sa apelez la un artificiu tehnic. Am facut 2 parcele sub forma de L ( puse in oglinda, stanga-dreapta ) si un teren sub forma de T la mijloc. Partea de teren care se constituia ca piciorul T-ului a fost trecuta in documente ca DRUM PRIVAT DE ACCES si apartinea celui care avea curtea in spate ( pe centru intre cele 2 L-uri in oglinda ). Asta din cauza ca cei 27,48 metri front stradal nu se puteau separa din start in 3, veneau cate aproape 9,5 m si nu ma incadram la conditiile de front stradal de 12 m. Astfel dupa un studiu aprofundat si cu acordul celor de la priamrie am putut sa fac 3 parcele conform celor de mai sus precizate.
Dupa dezmambarare si intocmirea noilor documente cadastrale am purces la primarie, unde pregatit cu un set de intrebari ( luate de pe internat ), am inceput sa intreb si sa studies ce trebuie sa fac ca sa merg mai departe. Tot aici am aflat ca pentru parcela care avea pe ea o constructie permanenta trebuia sa fac proiect si sa am autorizatie de DEMOLARE a acesteia. Am facut contract cu o firma care a ridicat molozul si la final am anuntat priamria sa vina sa vada ca imobilul a fost ras si astfel am incheiat dosarul respectiv.
ATENTIONAREA 2 – nu stim care este statutul terenului si daca pe ea exista un imobil care trebuie demolat sau nu. Deci studiati bine inainte sa va apucati de demolat sau construit.
Aceste date lipsesc din cererea dvs.
Sa presupunem ca la dvs. nu este cazul de asa ceva – de demolare.
La primarie ( serviciul Urbanism – cum bine zicea un coleg in postarea anterioara ) am aflat care sunt demersurile si ce pasi trebuie sa fac ca sa merg mai departe. Tot ei au fost cei care, la solicitatrea mea, mi-au recomandat un architect care sa se ocupe de proiectel in cauza. A trebuit sa fac studiu geo pe teren.
ATENTIONAREA 3 – nu stiu daca la dvs. pe teren a fost facut un studio geodezic/geologic al terenuli ca sa aflati care sunt conditiile de treen si cat suporta acesta in caz ca sa ridica o constructie si daca se preteaza la asa ceva. Aceste date lipsesc din cererea dvs.
Sa presupunem ca la dvs. nu este cazul de asa ceva – studio exista si se poate ridica imobilul fara probleme.
Eu am avut partial noroc ca vecinul din dreapta pt ca a facut studiul geo. al terenului inaintea mea si eu am am facut doar pe jumatatea de curte dinspre stanga. Asta pentru ca vecinul din dreapta a facut studio pana la 1 metru de gardul nostru iar cei cu studiul geo au venit si au spus ca o configuratie de teren nu se schimba radical in 10-15 metri de teren ( in proportie de 90 % ). Cand am facut studiul pe jumatatea dinspre centru si stanga am avut aproape aceleasi valori ca si vecinul din dreapta. Deci terenul era compact si uniform pe toata suprafata lui ( chestia asta a fost pentru economie de buget ). Teoria / presupunerea a fost confirmata la saparea fundatiilor.
Dupa toate acestea am apelat la arhitectul recomandat de cei de la primarie. Ca sa nu alerg eu dupa documente, autorizatii, etc. am vorbit cu arhitectul ca dansul sa se ocupe de toate demersurile necesare ( contra cost ) pentru ca stia mai bine unde trebuie sa se duca, ce trebuie sa faca si ce documente sa adune. Aici intervenea si chestiunea de TIMP , pt ca doream toate autorizatiile in 15-20 zile si nu aveam timp sa astept. Cert este ca dupa aproape 4 saptamani am primit de la dansul tot pachetul complet ( proiect, autorizatie, etc. ) si am putut sa ne apucam de treaba.
ATENTIONAREA 4 – nu toate zonele urbane au aceleasi reguli sau norme cand se ridica unui imobil.
Daca in zona unde am construit prima casa aveam conditiile precizate la inceputul acestei postari va spun ca in zona unde am construit o alta casa aveam conditiile de front stradal de 11metri, suprafata de teren de minim 600 mp dar si conditia de constructie permanenta era de 35% din suprafata terenului. Dupa cum vedeti sunt valori diferite de prima zona.
Daca la prima constrcutie garajul era constrcutie permanenta ( caramida zidiata si lipita de casa ) la a doua a trebuit sa facem garajul ca si constructie temporara ca sa nu depasim cei 35% din documente.
Deci mare atentie sa nu va treziti ca incepeti sa ridicati imobilul si apare cineva care depune o plangere si intrati in „STOP JOC” ca nu respectati nu stiu ce norme sau conditii zonale.
ATENTIONAREA 5 – arhitectura zonala. Aceasta este destul de importanta si va puteti trezi ca va opreste constrcutia casei ca nu respectati anumite caracteristici zonale ( inaltime imobil, aspect exterior , distanta fata de gard, distanta fata de poarta, etc. ) .
Desi acestea sunt prevazute in proiectul facut de architect o sa se gasesca mereu un GIGI CONTRA care o sa va reclame ca aveti nu stiu ce chestie in neregula si o sa va treziti cu controlul pe cap.
Deci revin si va spun – STUDIATI INTERNETUL INAINTE SA MERGETI LA PRIAMRIE ca sa vedeti care sunt conditiile zonale si ce trebuie sa urmati. Va formati un set de intrebari si lamuriti acolo tot ce trebuie.
Nu stiu daca domnul “SORIN contructorescu- cel cu urechile prinse “ , mare ingienr de drumiri si poduri ( daca ii cad podurile , ramane pe drumuri ) a inteles implicatiile, vreau sa cred ca intentiile dansului sunt bune – dar este recomandat ca inainte sa mergeti la primarie sa faceti un studiu amanuntit si sa colectati cat mai multe informatii ( de pe internet sau de unde credeti dvs. ca e bine ) dupa care va duceti inarmat cu acestea ca sa lamuriti din sursa sigura – PRIMARIA, urbanism – ce doriti si cum dvs. sa faceti.
In functie de personalul de la primarie, in functie de cat de amabile sau nu sunt acele persoane, o sa aveti o experienta placuta sau mai putin placuta in activitatea dvs. de a ridica o casa. Va doresc succes si sper ca prezenatrea facuta sa fie un punct de plecare in viitoarea dvs. activitate.

Stimate Dle. hardsoft21,
Din raspunsul pe care mi l-ati dat am inteles foarte clar ca Dvs. intr-adevar nu intelegeti NIMIC din ceea ce cititi si [editat de admin].
Mai cititi si recititi de citeva ori cu atentie intrebarea Dlui. Petre poate o sa puteti sa raspundeti coerent la ea [editat de admin].

inginer constructor
Autorizat Diriginte Santier si RTE
Sorin C.

Haideti sa lasam certurile, va rog.
Apreciez enorm discutiile in contradictoriu, din care putem invata fiecare dintre noi, dar nu tolerez jignirile.

Pt.d-nul hardsoft21… si nu numai. Buna seara. Va multumesc pentru raspunsuri, la intrabarea mea, si tutoror celor care mi-ati scris. Vreau sa precizez niste lucruri; -nu construiesc …: ceva imobile:… sunt singurul proprietar… nu am studiu Geo, probabil nici nu-mi trebuie, terenul este intre case, aseazat pe un deal… Nu vreau un imobil, cat despre arhitectura zonala, terenul fiind la tara, nu cred c-ar fi o problema. primul raspuns al d-voastra, a fost intra-devar mai HARD, dar e ok. Banuiesc ca ati vrut sa construiti ca sa le revindeti, eu imi fac pt. mine ca sa ma retrag acolo, la un moment dat, sa zic asa. Este o diferenta intre ce vreau eu si ce ati facut d-voastra. Apropo, am depus actele pentru C. Urbanism, dar nu am proiect inca, si terenul este destul de maricel, vreo 950 mp, dar deschidere de 11,70 m.l. Sunt la limita. Doresc cum am spus o casa simpla, doar parter. undeva la vreo 50 mp. Banuiesc ca in C. Urbanism o sa scrie, cat am voie sa construiesc , la ce distanta. Va multumesc pt. timpul acordat, si o sa va tin la curent. Seara buna in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *