Categorii
Intrebari de la cititori

Ce reprezinta avansul de 15% din valoarea de executie a unei constructii?

In urma unor grave greseli de executie am hotarat sa inchei relatiile de colaborare cu un constructor dupa executia primei faze (elevatia).


In contract plata a fost esalonata in patru transe: o prima transa de 15% avans la inceputul lucrarilor iar restul impartita aproximativ egal in trei transe la sfarsitul celor trei etape (elevatie, zidarie si acoperis). Au fost achitati cei 15%, prima transa si un avans pentru faza a doua care nu a mai fost inceputa.

Intrebare: ce se intampla cu cei 15% avans? Constructorul nu vrea sa ii restituie. Ce reprezinta ei de fapt? Exista vreo norma care sa reglementeze cuantumul si cum se scade acest avans din valoarea lucrarilor?

Intrebare de la Vasile, pe adresa redactiei: Ce reprezinta avansul de 15% din valoarea de executie a unei constructii?

4 răspunsuri la “Ce reprezinta avansul de 15% din valoarea de executie a unei constructii?”

Dirigintele de santier trebuie sa confirme ca executia nu este corecta, apoi pe baza unei expertize in constructii se stabileste cat costa ceea ce este corect facut, apoi trebuie sa dati in judecata. Problema este ca cel care a construit sa fie solvabil, altfel greu de recuperat banii. La mine au facut cum trebuie dar nu au terminat si nu mi-am recuperat banii pt ca firma a intrat in insolventa, asa cum fac multi excroci.

Stimate Dle. Vasile,

Asemenea situatii se intilnesc destul de frecvent pe piata constructiilor din Romania. Daca aveti incheiat si semnat / stampilat un Contract de Executie lucrari cu societatea respectiva un avocat va poate arata, dupa studierea Contractului ce puteti face conform legislatiei romane.
In cazul in care nu exista asemenea Contract nu stiu cum sa procedati.
inginer constructor
Sorin C.

Exista un contract, o expertiza tehnica si o expertiza judiciara care semnaleaza deficientele, mai putin o evaluare in bani. A existat si un diriginte de santier care a dormit. Exista si un proces pe rol impotriva celor doi. Eu voiam sa stiu daca exista un temei juridic sau o cutuma care sa indice cat si ce reprezinta acest avans si, in cazul in care se incheie raporturile juridice inainte de termen, ce se intampla cu acesta. Se restituie sau nu?

Pt. Dl. Vasile,
Expertiza tehnica si in special cea judiciara trebuiau insotite, obligatoriu si de o evaluare a costurilor de remediere.
Avind Contract de Executie cu siguranta aveti si un Deviz de Executie in care gasiti toate Categoriile de Lucrari precum si Lista de Cantitati de Lucrari ce urmeaza a se executa. Din aceasta Lista si din Deviz (unde aveti preturile / tarifele pentru fiecare lucrare) puteti sa extrageti foarte usor cantitatatile de lucrari real si corect executate ca sa puteti compara cu 15% avans platit. Nu uitati ca la suma platita sa adaugati costurile de remediere, daca este cazul, a acelor cantitati si categorii de lucrari certificate de catre Dirigintele de Santier precum si de catre inginerul RTE (Responsabil tehnic Executie).
Succes

inginer constructor
Autorizat Diriginte Santier si RTE

Sorin C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *