Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Geam in cabina de dus din baie – avantaje si dezavantaje

Am decis sa scriu acest articol in timp ce analizam optiunile de reconfigurare a unei bai mici dintr-o casa pe care o renovam la cererea proprietarilor. Forma si dimensiunea incaperii fac ca singura optiune de reconfigurare functionala a baii sa fie cea in care amplasarea cabinei de dus sa fie chiar in dreptul geamului.


Fiind convinsa ca acest caz nu este unic si ca sunt destule situatii in care proprietarii chiar isi doresc o cabina de dus intens luminata, intrebandu-se daca este corect sau nu sa aseze dusul in dreptul unei ferestre, am decis sa punctez intr-un articol avantajele si dezavantajele acestei idei de amenajare.

Dezavantajele geamului din cabina de dus

Dupa ce am analizat cu atentie toate aspectele ce pot izvori ca urmare a asezarii cabinei de dus in dreptul unui geam, am ajuns la concluzia ca exista cel mult un dezavantaj. Este vorba despre posibila lipsa a intimitatii pe care ti-o ofera o fereastra situata in interiorul cabinei de dus din baie. Spun posibila, pentru ca acest aspect poate fi inlaturat prin alegerea unui geam cu sticla mata sau prin acoperirea acestuia cu jaluzele sau chiar cu o draperie dintr-o tesatura speciala, rezistenta la expunerea repetata la umezeala.

Cred ca mai trebuie punctat si ca integrarea unei ferestre in cabina de dus nu este recomandata decat in cazul in care fereastra are tamplaria rezistenta la umiditate, modelele PVC fiind cele mai potrivite in aceasta situatie.

Geamul din dus – avantaje

La capitolul avantaje le vom puncta pe urmatoarele:

Luminozitatea. De obicei, cabinele de dus de tip walk-in sau cu cadita sunt complet lipsite de lumina naturala, atat dimineata sau in timpul zilei, cat si seara, situatie valabila atat in cazul bailor de apartament, cat si in cazul majoritatii bailor din casele la curte. Din acest motiv este nevoie sa se recurga la suplimentarea surselor de iluminat din baie, asigurandu-se o sursa separata si pentru zona dusului. Prezenta unui geam in interiorul cabinei schimba radical problema, pe timpul zilei cabina de dus fiind inundata de lumina naturala.

Te invit sa citesti si: Idei si solutii de separare a dusului din baie.

Ventilatia. Interiorul cabinelor de dus inchise acumuleaza vapori de apa, fapt ce duce la crearea unui mediu umed, propice dezvoltarii bacteriilor si mucegaiului. Din acest motiv este imperios necesar sa ne asiguram ca baile sunt prevazute cu solutii de ventilatie eficienta: ventilatoare, grile de aerisire etc. O fereastra cu deschidere integrata in interiorul dusului va asigura cea mai rapida si eficienta ventilatie, eliminand aburul rezultat intr-un interval scurt de timp si mentinand un aer curat si sanatos in interiorul intregii bai.

Un alt avantaj ce poate fi luat in seama, unul apreciat in special de designeri, este cel al impactului decorativ pe care il are o fereastra frumoasa integrata in interiorul unei cabine de dus. Prezenta unei ferestre schimba radical aspectul intregii cabine de dus, transformand-o dintr-un spatiu ce are aspectul unui acvariu sau al unei cutii placate cu placi ceramice intr-un spatiu ce comunica cu exteriorul. Rolul decorativ al geamului din interiorul unei cabine de dus este cu atat mai pronuntat si apreciat cu cat privelistea ce se asterne in fata ferestrei este mai frumoasa si mai placuta.

Vezi si: Amenajarea bailor in gri – idei inspirate pentru 2021.

Tipuri de ferestre ce pot fi integrate in interiorul cabinei de dus

Daca iti construiesti casa si ai posibilitatea sa alegi forma si dimensiunea geamului pe care il vei integra in cabina de dus din baie, e bine sa stii ca ai urmatoarele optiuni:

Geam fix, pe intreaga suprafata a peretelui. Aceasta solutie poate fi luata in considerare in cazul in care baia se afla la parterul casei, iar geamul poate fi spalat cu usurinta pe ambele parti. Acest tip de fereastra arata spectaculos cand casa este construita intr-o zona frumoasa, iar peisajul ce se desfasoara dincolo de peretii baii este unul spectaculos in orice perioada a anului: o padure frumoasa, crestele unor munti, un lac sau chiar tarmul marii si chiar o gradina frumoasa. Dezavantajele acestei solutii sunt reprezentate de imposibilitatea ventilarii corespunzatoare a baii si de expunerea completa a zonei de dus spre exterior. Insa acest din urma aspect se poate rezolva, cum spuneam si mai devreme, si prin montarea unor jaluzele sau prin alegerea unui geam de tip oglinda la exterior, care sa asigure intimitatea din interiorul cabinei de dus.

Geam ingust si inalt, fix sau cu deschidere oscilobatanta. Daca optam pentru varianta fixa, avantajele si dezavantajele sunt identice cu cele expuse mai sus, daca optam pentru varianta cu deschidere dubla sau oscilobatanta se adauga avantajul ca fereastra poate fi spalata cu usurinta indiferent de nivelul la care se afla baia. Acest tip de fereastra isi poate gasi locul chiar si in cabinele de dus mai inguste, fiind potrivite si in situatiile in care proprietarii cauta o solutie de iluminare a acestei zone din baie fara sa le fie afectata intimitatea. Altfel spus, daca vom monta o fereastra inalta si ingusta intr-o extremitate a unui dus walk-in spatios, ne vom asigura necesarul de lumina fara riscul de a ne expune privirilor din exterior.

Fereastra orizontala din jumatatea superioara a peretelui este o solutie care asigura luminozitate in interiorul cabinei de dus fara sa afecteze intimitatea utilizatorului. Iata de ce geamul unei astfel de ferestre poate fi unul complet transparent, prin care lumina sa poata patrunde nestingherita.

Fereastra tip ghilotina este o solutie practica in cazul ferestrelor din interiorul cabinelor de dus mici si nu numai. Gratie sistemului de glisare pe verticala a celor doua foi de geam ferestrele ghilotina pot fi deschise fara sa ocupe spatiu chiar si in momentele in care se utilizeaza dusul.

Ferestrele de tip luminator sau velux, inserate in tavan, sunt potrivite pentru baile amenajate in mansarda sau in podul casei, asigurand luminozitatea necesara in zona dusului si aducand un aport decorativ spectaculos intregii bai.

Te invit sa citesti si: Baia din mansarda – idei de amenajare in 16 imagini.

Luminator din caramida de sticla. O alta solutie cu caracter fix o reprezinta inserarea intr-unul dintre peretii din interiorul cabinei de dus a unui luminator realizat din caramida de sticla. Singurul avantaj al acestei solutii o reprezinta costul mai mic de realizare decat al unei ferestre.

In concluzie, prezenta unei ferestre in interiorul cabinei de dus din baie prezinta mai multe avantaje decat dezavantaje, ceea ce ar trebui sa ne incurajeze sa imbratisam si sa punem in practica aceasta idee acolo unde acest lucru este posibil. Esential este sa nu uitam sa optam pentru geam mat sau satinat in cazul ferestrelor expuse posibilelor priviri indiscrete sau sa dublam geamul cu sticla clara cu rolete sau jaluzele pe care sa le putem utiliza atunci cand vom dori sa ne asiguram intimitate.

Sursa foto: DigsDigs.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *