Categorii
Casa pas cu pas

Proiect de casa cu mansarda pentru teren mic – 4 dormitoare

Sincera sa fiu, desi imi place aspectul exterior al casei cu mansarda din acest proiect, sunt de parere ca arhitectul care l-a realizat nu stie cat de greu este sa amenajezi si apoi sa mentii ordinea in spatiile mici. Se pare ca proiectul Z71 al companiei poloneze Z500 a fost conceput pentru familiile numeroase care nu doresc sau nu-si permit constructia unor case mari, fiind potrivit totodata pentru terenurile mici. Nu-i asa ca te intrebi cum poti inghesui 4 dormitoare si doua bai in doar 75 metri patrati?


Daca ne raportam la apartamentele cu trei sau patru camere, dotate cu doua bai si cel putin doua balcoane, putem spune ca aceasta casa de 75 metri patrati este ingrozitor de mica. Si nu am fi deloc departe de adevar. Am decis insa sa prezint totusi acest proiect pentru ca sunt de parere ca porneste de la o premiza buna si poate fi modificat si imbunatatit pentru a deveni mai practic si mai functional.

Dormitoare de 6 metri patrati – nefiresc de mici

Sunt case cu bai mai mari decat dormitoarele din compozitia acestui proiect! Nu cred ca un dormitor de 6 metri patrati poate fi confortabil, chiar daca este locuit de un singur copil. In fond, din aceste camere nu pot lipsi paturile, dulapurile pentru haine si biroul de studiu – unde sa incapa toate acestea si sa mai existe si spatiu liber, in care copiii sa se poata juca? Drept urmare, eu as reduce numarul dormitoarelor, proiectand doar 2 camere spatioase si o baie la mansarda de 33 metri patrati si as desfiinta dormitorul de la parter pentru a extinde zona de zi a casei si a o face mai spatioasa. O varianta ar fi si cea in care cele doua dormitoare din mansarda sa fie dotate, fiecare, cu cate o baie proprie, pastrand totusi dormitorul de la parter pentru a putea fi utilizat sub forma unui birou si, ocazional, in calitate de camera pentru oaspeti. Cred cu tarie ca in acest fel cei 75 metri patrati ar parea mai incapatori, iar spatiile mult mai aerisite, mai confortabile si mai usor de amenajat. E drept ca o astfel de modificare ar face ca acest proiect sa se adreseze unor familii mai putin numeroase, compuse din cel mult 3 sau 4 membri.

2-vedere-frontala-casa-mica-mansarda-4-dormitoare

Iata si alte proiecte similare: Case cu mansarda sun 100 mp – 4 proiecte.

Iar pentru a pastra totusi ideea de locuinta destinata familiilor numeroase, cu 4-6 membri se poate recurge la urmatoarele modificari: dormitorul de la parter devine camera matrimoniala, iar cele doua camere spatioase de la mansarda despre care vorbeam mai devreme ar putea fi proiectate si amenajate astfel incat sa „cazeze” cate doi copii de acelasi sex. In acest caz cred ca dotarea fiecarui dormitor din mansarda cu o baie proprie este absolut necesara pentru confortul tuturor locatarilor. Astfel fiecare dintre cele trei bai ale casei ar fi folosite de cate cel mult 2 persoane, iar riscul de a se forma cozi si a se naste certuri si tensiuni in cadrul familiei in orele de varf (dimineata, inainte de scoala si serviciu si seara, inainte de culcare) ar disparea complet. Cu alte cuvinte, cu ajutorul catorva modificari simple proiectul Z71 poate fi adaptat pentru o familie numeroasa ai carei membri nu au o problema in a locui in spatii restranse sau in a-si imparti camera cu un frate sau o sora.

8-dormitor-matrimonial-mansarda-casa-mica-75-mp

Vezi si: Proiecte de case mici cu mansarda – modele noi.

Costurile pentru constructia casei de 75 mp

Conform datelor de pe siteul polonez specializat pe realizarea proiectelor pentru case de diferite tipuri si dimensiuni, costul de constructie a acestei casute de 75 metri patrati, cu parter si mansarda s-ar incadra intre 26000 si 40000 euro, diferenta dintre cele doua sume fiind reflectata de calitatea materialelor (in varianta scumpa folosindu-se exclusiv materiale si finisaje premium) si, probabil, de modalitatea de constructie, stiut fiind faptul ca realizarea unei constructii in regie proprie este mai ieftina decat colaborarea cu o firma. Oricum ar fi, ambele sume suna optimist, daca e sa comparam cu pretul apartamentelor din aceasta perioada. Nu discutam despre pretul terenului.

Te invit sa vezi si: 4 proiecte de case mici cu parter si mansarda.

Aceste calcule sunt realizate in baza preturilor din Polonia, in Romania situatia putand avea un deznodamant diferit. Prin urmare, ii rog pe constructorii din comunitatea CasaDex.ro sa ne ajute sa facem o estimare a costurilor de constructie in baza datelor din schitele si imaginile alaturate, tinandu-se cont de faptul ca vorbim despre o casa izolata eficient, cu structura din beton si zidarie din caramida, cu placa intre parter si mansarda si cu acoperis din tigla ceramica sau din tabla.

Sursa foto: Z500.pl

4 răspunsuri la “Proiect de casa cu mansarda pentru teren mic – 4 dormitoare”

… aveti dreptate, cotete… sau, altfel spus, pe-afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul, daa, s-a exagerat nejustificat, reimpartirea spatiilor este imperios necesara, un exemplu concludent de ASA NU… numai bine,

De fapt, curatenia intr-o camera foarte mica este floare la ureche – am un adolescent (17 ani) intr-o camera de 7 mp si a fost o binecuvantare pentru toti ceilalti (4) membrii ai familiei ca el sa aiba spatiul lui caruia sa ii poata inchida usa. Ceilalti 2 frati inca impart o camera dar pe masura ce cresc se simte nevoie unei separari.
Daca se combina o astfel de casuta cu o curte de ~1000 mp iese ceva de vis.

Buna, Maria!

Multumesc pentru comentariu 🙂 Iata ca, inca o data, se dovedeste ca fiecare familie are nevoile ei de spatiu, fiecare persoana stie de cat loc are nevoie pentru a se simti confortabil, iar asta dovedeste ca pana si proiectele ca cel descris mai sus isi pot gasi utilitatea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *