Categorii
Gradina

Compostul – cum il produci si il folosesti in gradina de legume

Unul dintre cele mai bune tipuri de ingrasamant natural si organic pe care il poti folosi in gradina si livada de pe langa casa este compostul. Spre deosebire de ingrasamintele naturale produse de animale – gunoiul de grajd, de pilda – compostul poate fi produs in fiecare gospodarie, din ingrediente biodegradabile pe care nu le putem refolosi in alt fel.


Pe langa faptul ca ajuta la obtinerea unor culturi sanatoase, bogate si roditoare, compostul obtinut din descompunerea deseurilor de bucatarie si a resturilor vegetale din gradina si livada poate diminua cantitatile de gunoi produse in gospodaria ta. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti formezi obiceiul de a sorta deseurile, depozitandu-le pe cele compostabile intr-un spatiu special alocat, amenajat intr-un colt al gradinii.

Din ce se face compostul

Lista de „ingrediente” ce pot participa la crearea unui compost organic si hranitor este cat se poate de lunga. Spre exemplu, poti composta orice produs alimentar de origine vegetala (legume, fructe, coji si resturi ale acestora, zat de cafea, pliculete de ceai etc), coji de oua, frunze si iarba tunsa, fan, crengi si vreascuri tocate, coceni de porumb, dar si cele mai multe tipuri de hartie si carton. Nu se vor folosi in schimb resturi de carne, branza, oase, citrice, cenusa si nici iarba, frunze si lemn tratate cu diverse pesticide sau substante, plante bolnave, fecale de caine si pisica si desigur nici plastic, sticla sau metale.

Compostarea se poate realiza prin depozitarea resturilor menajere enumerate mai sus in containere speciale ce pot fi cumparate din magazinele de bricolaj sau pot fi construite in regie proprie, in gropi si santuri sapate special in acest scop, intr-o zona din cadrul gradinii de legume. Procesul natural de compostare dureaza aproximativ 5-9 luni (in care nu este nevoie sa depui niciun efort suplimentar), la finalul acestui interval de timp, datorita temperaturilor de aproximativ 70 de grade dezvoltate in interiorul gramezii de deseuri, fiind eliminate semintele de buruieni si patogenii.

Citeste si: Compostul si mulcirea solului – doua secrete in reusita amenajarii unei gradini.

2-lada-lemn-compost-deseuri-bucatarie

Cum poti obtine compost gata de utilizare in mai putin de o luna

Pentru accelerarea descompunerii se pot utiliza agenti acceleratori naturali, ca urzica, tataneasa sau coada soricelului, ce se astern intre straturile de deseuri vegetale. Prin mentinerea umiditatii ridicate (se uda abundent fiecare strat de biomasa inainte de asternerea urmatorului) se grabeste procesul de descompunere si compostare. Dupa primele patru zile de la realizarea straturilor de gunoi trebuie intoarsa spre interior, cu ajutorul unei furci, materia din zonele exterioare, iar dupa alte cateva zile temperatura din interiorul gramezii de compost va ajunge la 70 grade, ducand la aparitia bacteriilor necesare descompunerii naturale a deseurilor.

Pentru a obtine in mai putin de o luna un compost bun de utilizat in gradina este necesara intoarcerea deseurilor la fiecare 2 zile. Cand gunoiul se raceste – peste aproximativ 20 zile – este gata de a fi folosit in gradina si in livada. In orice caz, cu cat este mai vechi compostul, cu atat este mai sanatos. Din acest motiv este indicat sa ai mai multe compostoare de diferite varste, astfel incat sa ai mereu cantitatea necesara de gunoi organic de cel putin 1-2 ani descompus si in acelasi timp suficient loc pentru colectarea deseurilor noi.

Utilizarea compostului in gradina

Daca te intrebi cum poate fi folosit compostul obtinut prin metodele descrise mai sus, iata cateva idei pe care e bine sa le ai in vedere:

Pentru a grabi cresterea si dezvoltarea rasadurilor de legume din gradina, momentul ideal de distribuire a compostului in straturi este primavara devreme. Ingrasamantul organic poate fi asternut in straturile inaltate sau presarat uniform direct pe brazda pe care urmeaza sa se infiinteze culturile.

4-mulcire-varza-compost-organic

Vezi si: Legume organice in paturi inaltate – informatii pentru gradinari.

Si pamantul din interiorul solarului trebuie imbogatit cu ingrasaminte naturale in fiecare an. Compostul natural realizat corect si descompus ca la carte functioneaza ca un medicament, avand rolul de revitaminizare a solului din solariile de legume.

Te invit sa afli si despre: Tratamente si remedii naturale si organice pentru bolile rosiilor.

Poti folosi un compost de calitate la plantarea sau transplantarea pomilor, arbustilor, florilor si rasadurilor de legume, asternand in gropile sapate, la radacina plantei cate un strat de ingrasamant natural obtinut din resturile menajere din gospodaria proprie.

Mai poti utiliza compostul si la mulcirea arbustilor ornamentali, a arbustilor fructiferi (zmeuri, coacazi, agrisi) si a florilor (bujorii, de pilda). Trebuie doar sa adaugi o cantitate suficient de mare la baza tulpinii fiecarei plante, iar aceasta va creste mult mai rapid si va fi mult mai frumoasa si mai viguroasa.

Compostul in amestec cu nisip poate fi o solutie de imbunatatire a unui sol argilos si dificil.

Vezi si: Metode de imbunatatire a pamantului argilos din gradina ta.

Toamna, dupa curatarea gradinii si pregatirea acesteia de iernat, compostul poate fi utilizat pentru protejarea anumitor plante de gerurile ce urmeaza sa vina. Capsunile, hortensiile, heuchera, liliacul, iasomia, trandafirii cataratori, lavanda, rozmarinul, dafinul, clematisul si alte plante mai sensibile la ger pot fi ajutate in acest fel.

sursa foto: pinterest

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *