Categorii
Intrebari de la cititori

Cum repar acest perete cu tencuiala cazuta?

Buna tuturor. Ce solutii am sa repar / renovez peretele din pozele de mai jos? Este peretele surii vecinului, iar la nivelul unde se vede tencuiala cazuta, in interior tine fanul, care in mod normal ar trebui sa fie uscat atunci cand il aduce. Constructia este foarte veche, 1927 (se vede intr-una din poze), iar tencuiala este o combinatie cu pamant.


Credeti ca rezolv problema daca razuiesc pana la caramida si tencuiesc din nou sau sa razuiesc si sa pun direct polistiren (de 3, nu mai gros). In felul acesta as indrepta, iar umezeala nu ar mai ajunge la mine? Ce imi recomandati?

Intrebare de la @andrei, pe adresa redactiei: Cum repar acest perete cu tencuiala cazuta?

6 răspunsuri la “Cum repar acest perete cu tencuiala cazuta?”

Nu stiu in ce zona sunteti dar o interventie la fatada necesita autorizatie.
Daca cei de la primarie au un dinte impotriva dumneavoastra sau a vecinului sau sunt mai catolici decat Papa va pot amenda.
Pe dealta parte cred ca trebuie sa vorbiti cu proprietarul casei si daca nu va intelegeti… Altfel puteti fi acuzat.
Eu cred ca e o mare nedreptate sa puneti polistiren pe o astfel de casa dar… ce stiu eu? Ar trebui renovata cu materialele initiale sau vecinul sa nu mai lipeasca fanul de pereti.
Cu stima
0769214470

ne intelegem perfect cu vecinul, nu conteaza cu ce renovam. Important e sa fie bine renovat si sa ne si placa 🙂

E posibil ca umezeala sa fie provocata din exterior si atunci trebuie sa vedeti de unde provine.
Daca vine de la fanul din interior mai bine rezolvati acolo problema.
Polistirenul de 3 e greu de pus pentru ca e foarte flexibil si se rupe repede.
Pe vremuri se facea tencuiala din pamant galben cu nisip dar nu stiu reteta exact. Cret ca o puteti face daca nu sunt probleme cu un adeziv de polistiren pe plasa din fibra. Va sfatuiesc, daca se poate sa puneti un polistiren de 5. E mai rigid si se lucreaza mai bine cu el, montajul ar trebui sa-l faceti nu in puncte ci cu adeziv pus pe toata suprafata cu o gletiera cu dinti de 1 cm, pentru a nu ajunge umezeala din interior in exterior.. Dar trebuie sa curatati vopsitoria existenta acolo unde e desprinsa si sa faceti niste zgarieturi unde nu o puteti desprinde.
SPOR

multumesc. Va tin la curent si revin cu poze dupa ce reparam peretele

Buna ziua,

Pe scurt, este un caz clasic de igrasie favorizata de tencuiala cu amestec de lut care a impiedicat respiratia peretelui. Avand in vedere vechimea cladirii si destinatia acesteia este foarte probabila lipsa hidroizolatiei dintre perete si fundatie.
Nu veti rezolva nimic cu polistiren. Si acesta va impiedeca respiratia peretelui si, in maximum 2 ani,umezeala se va ridica peste nivelul acestuia. Este fenomenul care s-a intamplat in timp cand se „rezolva” igrasia prin aplicarea unui strat de bitum cu sau fara un strat de carton. Deci, bani + manopera cheltuiti in van.
Aveti la dispozitie urmatoarele variante:
I. Cea completa si corecta tehnic: se decapeaza peretele de tencuiala, se reface hidroizolatia lipsa folosind materiale de la Remmers/Hazit/etc, se trateaza peretele si se refacea tencuiala cu un material special care permite respiatia acestuia. Avand in vedere ca e vorba de o sura care nici macar nu este a dumneavoastra si de costul acestor materiale varianta se exclude.

II. La fel, puteti decapa tencuiala si sa refaceti hidroizolatia aplicand o tehnologie asemanatoare subzidirilor. Costuri mari, varianta nerealista.

III. Va sugerez aplicarea variantei urmatoare care este una de compromis dar care va asigura rezultate cu un raport pret/eficienta corect pentru ce este acolo:
– decapati tencuiala inclusiv o zona de circa 25 cm din zona sanatoasa. Adanciti rosturile dintre caramizi pa o adancime de 1-1,5 cm (am inteles ca zidul e din caramida)
– lasati zidul 2-3 saptamani sa se usuce natural.
– analizati situatia fundatiei zidului – adancime, materialul din care este facuta
– masurati cu un higrometru, in diferite puncte pe inaltime, umiditatea peretelui.
– in functie de aceasta refaceti tencuiala cu un material care permite eliminarea umiditatii din perete ( Remmers, Hasit, sau similar). Materialul il alegeti in functie de saturatia peretelui cu apa.
– refaceti zugraveala cu un material permeabil la vapori. Obligatoriu.

Eu v-am indicat cateva materiale cu carater informativ, care mi-au venit in mine acum. Puteti folosi orice material care face acelasi lucru ca cele enumerate de mine. Bine ar fi, ca la achizitie, sa va sfatuiti cu cineva care le cunoaste potentialul.
Succes.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *