Categorii
Casa pas cu pas

Parter si mansarda – proiect casa 120 mp cu 4 dormitoare

Mai important decat sa ai o casa mare, care costa mult inca din faza de proiectare si constructie, dar si apoi, pe intreaga durata a vietii, este sa te asiguri ca proiectul pe care il alegi este structurat cat mai functional, oferind spatiile necesare in raport cu numarul persoanelor din familia ta. Adica proiectul de casa ales trebuie sa dispuna de un numar suficient de dormitoare si bai, iar spatiile comune sa fie suficient de incapatoare si usor de amenajat.


Un aspect suplimentar pe care trebuie sa-l ai in vedere atunci cand alegi proiectul este cel al suprafetei si formei terenului. Terenurile ample, cu deschideri mari sunt mult mai permisive, oferind suficient spatiu si pentru o casa desfasurata pe un singur nivel, in timp ce cele inguste sau mici te obliga sa te orientezi spre proiecte compacte, desfasurate pe cel putin doua niveluri, parter si mansarda sau parter si etaj, astfel incat sa respecte legile in vigoare si sa nu ocupe intregul lot de teren. Daca ai un teren mic sau ingust si cauti un model de casa compacta, cu suprafata de 120 metri patrati si 4 dormitoare, urmareste detaliile din proiectul prezentat in continuare.

10-terasa-balcon-spate-proiect-casa-compacta-120-mp-parter-mansarda

Compartimentare armonioasa si practica

Cred ca este destul de greu sa realizezi sau chiar sa gasesti un proiect de casa cu suprafata locuibila mica compartimentata practic. In general, suprafetele mici sunt mai greu de gestionat, atat prin prisma compartimentarii, cat si prin prisma amenajarii si intretinerii ulterioare. Ei bine, proiectul de astazi – Z 302 D – este unul care imi place; mi se pare ca a fost gandit bine, iar impartirea si distribuirea spatiilor interioare a fost realizata foarte practic in ciuda numarului de camere obtinute in cei 120 metri patrati impartiti intre parter si mansarda. Iata ce contine fiecare dintre cele doua niveluri ale proiectului:

Parterul dispune de o suprafata utile de 64.6 metri patrati, suprafata in care se regasesc holul de intrare in casa (3.2 mp), camera tehnica (4.2 mp), vestibulul si casa scarii (9 mp), o baie cu cabina de dus (3.2 mp), camara (2.8 mp), living ce comunica deschis cu bucataria si a caror arie insumeaza 32.2 mp, o camera de 10 mp ce poate fi folosit atat in calitate de birou, cat si in calitate de dormitor pentru oaspeti.

Citeste si: Case cu mansarda sub 100 mp – 4 proiecte.

Mansarda are o arie utila de 54.5 metri patrati distribuiti dupa cum urmeaza: 1 dormitor matrimonial cu baie proprie ce masoara aproape 20 mp, alte doua dormitoare de cate 12.2 si 11.3 metri patrati, o a doua baie cu cada, in suprafata de 6 metri patrati si holul de 5.4 mp.

Te invit sa vezi si: Baia in mansarda – idei de amenajare in 16 imagini.

Pe scurt, in cei 120 metri patrati arhitectul a reusit sa integreze nu mai putin de 4 dormitoare si 3 bai, fiecare dintre incaperi fiind destul de spatioasa, iar baile din mansarda fiind generoase de-a dreptul.

Daca iti place proiectul Z 302 D, gasesti mai multe detalii si documentatia tehnica a acestuia aici: Z500. Luand in considerare faptul ca aceasta casa are laturile de 7.8 x 10.52 metri, dimensiunea minima a terenului pe care poate fi construita trebuie sa fie de 12 x 15 metri.

Mai poti vedea si: Proiect de casa cu mansarda pentru teren mic – 4 dormitoare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *