Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Riflajele din lemn in amenajarile interioare. Cum le poti face singur

Mai tii minte vremurile in care se purtau lambriurile din lemn? Cel putin in vremea copilariei si adolescentei mele, peretii din hol placati pe jumatate din inaltimea lor cu lambriu erau la mare moda. In prezent acest finisaj este asociat mai degraba cu interioarele rustice si nu mai are aceeasi cautare, insa ideea utilizarii lemnului in amenajarile interioare nu a disparut de tot, ci a capatat un cu totul alt aspect – unul potrivit vremurilor si interioarelor moderne. Este vorba despre riflajele din lemn masiv care sunt tot mai apreciate si mai cautate.


Utilizarea lemnului in amenajarile interioare nu este o practica noua, acest material nobil facandu-si mereu loc in casele noastre, mereu adaptandu-se vremurilor si tendintelor de design. Riflajele din lemn sunt, putem spune, o varianta moderna a lambriurilor, fiind utilizate in accentuarea decorativa a anumitor zone dintr-o locuinta sau dintr-un spatiu public sau comercial. In plus, sunt usor de instalat si pot fi integrate rapid in orice amenajare moderna.

Riflaje verticale sau orizontale

In general, notiunea de riflaj reprezinta un ansamblu de sipci din lemn dispuse paralel, pe verticala sau pe orizontala. In amenajarile interioare riflajele sunt folosite in primul rand in scop decorativ, accentuand sau subliniind o anumita zona din locuinta, dar si in calitate de element despartitor intre doua spatii. Spre exemplu, atunci cand se doreste separarea vizuala a doua zone din cadrul unui open space riflajul poate fi o alegere buna, stabilind intr-un mod frumos si placut hotarul dintre cele doua arii fara sa obtureze in totalitate fluxul de aer si lumina din incapere.

Fie ca sunt montate pe perete, fie ca sunt utilizate in delimitarea spatiilor interioare, riflajele pot fi verticale sau orizontale, in functie de viziunea designerului sau de preferintele proprietarilor locuintei. E important de subliniat ca un riflaj vertical va inalta vizual incaperea, iar unul orizontal o va face sa para mai lata. In orice caz, e important sa subliniez ca acest element decorativ trebuie utilizat cu masura, pe suprafete limitate, in caz contrar riscand sa intram in zona kitsch a amenajarilor sau sa incarcam prea mult decorul.

2-riflaj-decorativ-lemn-perete-hol

Te invit sa citesti si: Decoram peretii cu panouri traforate din lemn si MDF.

Unde poti folosi riflajele din lemn?

Cum spuneam, pornind de la ideea ca riflajele din lemn pot avea un aport decorativ in cadrul unei amenajari, acestea pot fi utilizate pentru accentuarea urmatoarelor zone din casa:

  • In bucatarie se poate accentua cu stinghii din lemn peretele din dreptul locului de luat masa. Se poate opta pentru dispunerea lor pe orizontala sau pe verticala, caz in care se poate lua in considerare prelungirea decorului si pe tavan, creand un efect de continuitate.
  • In living riflajul poate fi utilizat atat pentru decorarea peretelui din spatele canapelei, cat si cel cu televizorul, iar in cadrul unui living amenajat in plan deschis cu bucataria un astfel de element poate fi utilizat si pentru delimitarea celor doua arii de interes. Tot in calitate de paravan despartitor riflajele din lemn pot intra in actiune pentru separarea vizuala a unei zone de dormit amenajata in cadrul livingului unui apartament de mici dimensiuni sau a unei garsoniere.
  • Si pe holul de intrare poate fi decorat un perete cu stinghii din lemn. Acesta va constitui centrul focal al spatiului si poate fi conceput astfel incat sa integreze un cuier sau doar sa scoata in evidenta o piesa de mobilier frumoasa: o consola, o comoda sau o masuta.
  • In dormitor riflajele sunt utilizate cel mai frecvent pentru decorarea si accentuarea peretelui de la capataiul patului, insa pot fi folosite si pentru infrumusetarea zonei destinate ingrijirii personale, unde este asezata o masuta de toaleta, sau spatiului de lucru, in cazul in care se stabileste integrarea unui birou in dormitor.
  • Si in baie pot fi folosite, cu conditia ca lemnul sa fie tratat cu solutii speciale care sa le confere rezistenta la umiditate. Un riflaj tratat corespunzator poate fi integrat inclusiv in interiorul unei cabine de dus.

Iata si o alta solutie pe care o poti lua in considerare: Panouri din lemn pentru peretii din baie, bucatarie si alte spatii cu umezeala.

3-riflaj-orizontal-lemn-separare-spatii-open-space

Dezavantajul riflajelor

Daca iei in considerare accentuarea unei perete sau a unei zone din casa cu stinghii din lemn dispuse paralel, cred ca e bine sa constientizezi si dezavantajul acestui tip de element decorativ. Chiar daca stinghiile sunt dispuse vertical acestea au tendinta sa acumuleze praf, ceea ce te va obliga sa-ti aloci timp pentru curatarea lor. Un pamatuf de praf iti poate fi de mare ajutor pentru intretinerea zilnica, insa pentru o curatare in profunzime a riflajului va trebui sa folosesti o carpa umeda, bine stoarsa si, eventual, solutii speciale destinate intretinerii lemnului.

Vezi si: Pereti placati cu parchet, panouri sau lambriu din lemn.

Cum poti face singur un riflaj din lemn

Gratie popularitatii pe care au cunoscut-o in ultimii ani riflajele din lemn in domeniul amenajarilor interioare, multe firme specializate in prelucrarea lemnului au inceput sa produca astfel de panouri decorative ce pot fi cumparate gata de a fi montate pe perete. Aceleasi firme ofera si servicii de personalizare a comenzilor, astfel incat cei care nu gasesc panouri decorative din stinghii de lemn potrivite dimensiunilor spatiului pe care doresc sa-l decoreze in acest fel, pot solicita realizarea unor riflaje pe comanda. Insa, asa cum probabil ca intuiesti deja, oricare dintre aceste variante este destul de costisitoare, ceea ce ii indeamna pe multi sa realizeze un astfel de element decorativ in regim DIY, folosind materiale procurate din magazinele de bricolaj.

Citeste si despre: Panouri decorative din lemn masiv pentru pereti.

Si adevarul este ca oricine poate realiza un astfel de proiect, conditia de baza fiind ca suportul (peretele) pe care va fi montaj riflajul sa fie perfect drept. Stinghiile din lemn, masurate si taiate la lungimea dorita (inaltimea peretelui) vor fi fixate in paralel, la distante egale. Fixarea se poate realiza cu suruburi sau cu un adeziv special, iar vopsirea sau tratarea acestora cu un lac special ar trebui efectuata inainte de montarea in pozitie finala. In articolul de mai jos vei vedea cum arata un riflaj realizat in regim DIY de catre o tanara care a folosit stinghii din lemn cumparate dintr-un magazin de bricolaj pentru accentuarea peretelui de la capul patului din dormitor.

Renovare dormitor pe bani putini – tanara pasionata de design.

Sursa foto: Pinterest

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *