Categorii
Intrebari de la cititori

S-a adunat apa in santurile de fundatie casa

Buna ziua, am cumparat un teren in Brasov zona Harman, am facut un proiect pentru casa, am primit si un studiu geo facut probabil din birou in care mi se spunea ca apa este la 6 m, am sapat santurile pentru fundatie la 1 m adancime, si in ele s-a adunat apa de aproximativ 30 cm si stagneaza acolo. Constructorul imi spune ca nu are nimic, in vecinatate am un canal in care este apa. Intrebarea mea este mai pot sa construiesc in asa conditii sau nu? Multumesc.


Intrebare de la Balan, pe adresa redactiei: S-a adunat apa in santurile de fundatie casa.

7 răspunsuri la “S-a adunat apa in santurile de fundatie casa”

Bună ziua. Probabil e o zonă cu ceva izvoare nu cred ca pînza freatică e așa sus. Trebuie să vedeți si alte construcții din zonă în ce stare sunt, dacă au umezeală. Pt beton nu-i problemă se întărește și în apă. Cît despre construcție ori faceți jos garaje, magazie in loc de beci pivniță etc și pentru locuit deasupra. Sau puneți o membrana bituminoasă, cauciucată, nailon gros peste umplutura care vine în fundație si apoi turnați placa deasupra. La fel puneți carton bituminos unde vin zidurile si apoi ziditi ca să nu urce umezeala in sus. Iar înainte de a pune parchetul mai puneți un strat de carton bituminos în toată casa pt siguranță. Sper că v-am fost de folos..

Se poate construi, dar cu niste costuri mai mari. In primul rand trebuie scoasa apa din fundatie prin drenaj. Cheama proiectantul la teren sa-ti dea solutia cea mai buna.

In functie de natura si caracteristicile geotehnice ale terenului (putin compresibil, compresibil, incompresibil) precum si a indicelui de permeabilitate „Ip” care se determina prin analiza de laborator a calitatii pamintului din stratul de fundare inginerul structurist poate decide ce este de facut. Oricum insa, va recomand sa turnati, pina la Cota +0,00 inclusiv in egalizarile de la Fundatii beton impermeabilizat.(Sa speram ca Studiul Geotehnic si analiza caracteristicilor solului au fost efectuate cu simt de raspundere!!!) Atentie, nu va jucati cu apa…

inginer constructor AUTORIZAT DIRIGINTE SANTIER si RTE
Sorin C. sorin30041960@yahoo.com

Geotehnicianul semneaza procesul verbal de cota de fundare. Dupa semnatura lui si a dirigintelui si a RTE-ului… constructorul continua lucrarea. Sfaturile pe retele… sunt multe, dar dirigintele va spuneti ce sa faceti si arhitectul dispune dupa ce va informeaza.
Cu stima
str con ion srl

Stimate De. Conion,
1. Geotehnicianul întocmește și semneaza PROCESUL VERBAL privind NATURA TERENULUI de FUNDARE.
2. DIRIGINTELE și RTE-ul întocmesc și semnează PROCESUL VERBAL de atingerea COTEI de FUNDARE cu cel mult 24 de ore înaintea turbării betonului.
3. PROIECTANTUL STRUCTURIST este singurul care, pe baza RAPORTULUI GEOTEHNICIANULUI modifică și arată cum se va turna fundația prin emiterea unei DISPOZITII de SANTIER nu DIRIGINTELE sau RTE-ul care, în situatia dată doar își însușesc , pun in aplicare, verifică și controlează aplicarea prevederilor DISPOZITIEI!!!
Cu stimă,
inginer constructor
AUTORIZAT DIRIGINTE SANTIER și RTE
Sorin C.

Treaba e simpla. Scoate apa cand nu mai ploua si apoi scoate si nămolul. Apoi toarnă egalizarea pana la cota din proiect.

Multe pareri, aproape toate care tin de priceperea fiecaruia …..
Existenta apei la fundatie, mai ales in zonele cu pamant argilos, si aici cred ca este cazul, pun in timp in pericol structura de rezistenta a cladirii.
Trebuie sa fie clar ca in acele conditii nu se poate turna o fundatie si mai ales ridicarea unei cladiri.

Chiar si pe terenuri normale, dupa ridicarea cladirii se cere un sistem de drenaj, care sa indeparteze apa.
Sa nu mai vorbim de fenomenul inghet dezghet, care pana la 90 de cm in zona respectiva distuge in timp fundatia.
Prima conditie este , realizarea unui sistem de drenaj care sa indeparteze apa, si sa asigure o fundare pe un teren corespunzator, care sa absoarba apa.
Sfatul meu este sa nu va „aventurati” sa construiti in conditiile actuale.
Daca se pot efectua lucrari specifice de drenaj, ele trebuiesc neaparat realizate, dar trebuie urmarit in timp si efectul acestor lucrari inainte de inceperea constructiei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *