Categorii
Intrebari de la cititori

Casa izolata exterior cu polistiren, interior vata, am mucegai

Buna ziua, acum 15 ani m-am mutat la casa, pe care am izolat-o la exterior cu polistiren extrudat de 3 cm, baia are 3 pereti exteriori si in plus am izolat-o si la interior cu vata, peste care am montat rigips umezeala si placat cu faianta. Acum vrem sa achimbam flisele, cand am dat jos rigipsul cu flise, mai ales de la jumatate in jos era plin de mucegai si el foarte moale, unde am gresit?


As vrea sa pun tot rigips dar sa nu gresesc la fel. Peretii sunt foarte strambi, sa nu mai pun vata la interior? Sau cum sa procedez? Multumesc.

Intrebare de la Danut, pe adresa redactiei: Casa izolata exterior cu polistiren, interior vata, am mucegai.

5 răspunsuri la “Casa izolata exterior cu polistiren, interior vata, am mucegai”

Bună ziua, polistirenul extrudat se montează numai la soclu cu adeziv special.

Izolația se pune la exterior. Pune un 15 cm . 3 este extrem de puțin, și caută să aibă măcar 0.035 coeficientul de transfer termic

Cred si eu . Peretele nu respira . Trebuia sa izolati doar exteriorul cu vata (nu extrudat , ca acesta are densitate mare si se foloseste la hidroizolatii , nu placari) si atat . Dar daca nu ati avut pe ce arunca banii si din exces de zel (sau fiindca v-ati luati dupa „sfatosii de bine”) ati crezut ca se pierde caldura , nu gluma 🙂

Greseala este ca trebuie remediata problema la exterior , in primul rand , si apoi in interior (acolo este procedat cat de cat corect , cu toate ca daca e montat rigips peste zidarie puteati sa renuntati la izolarea cu vata , vata minerala se foloseste la pereti la structuri de lemn , izolari masarde sau plansee masarda) , altfel veti continua cu aruncatul banilor pe fereastra .

Comentariile anterioare sunt foarte corecte.
Polistirenul extrudat nu se utilizeaza la izolarea peretilor. Daca polistirenul expandat mai lasa apa sa treaca , cel extrudat nu permite asa ceva. Cand am izolat casa am facut un experiment simplu, am realizat 2 „cuve” din polistiren – una din expandat de 10cm si una din extrudat de 5cm – am pus apa in ele. Deasupra am pus panouri de policarbonat peste care am pus cate o juma de caramida ( sa nu le ia vantul ). Dupa 3 zile am cosntatat ca in cuva din polistiren extrudat apa era la acelasi nivel ca cel initial iar in cuva de expandat erau lipsa cam 2-2,5 cm fata de nivelul initial. Deci prin expandat apa trecea, dar trecea destul de greu ( si nu pe la zonele de imbinare ci prin placa in sine). Revenind la izolarea casei, cred ca cel mai bine este sa puneti pe peretii exteriori ( de la baie ) vata bazaltica ( minerala ) pentru izolatie. Este mai scumpa dar permite transferul de vapori de apa mult mai bine ca polistirenul expandat ( ESP70, 10 cm grosime – minim ). La interior nu este cazul sa izolati, puneti doar rigips rezistent la umezeala. Suplimentar va recomand sa aveti ventilatie la baie , ventilatie care sa porneasca cand cineva intra in baie sau sa fie actionata de la butonul de lumina ( eu am aplicat prima metoda la baile mele ). Astfel am o temporizare la aerisire cand ies din baie, dupa 2 minute se opreste si ventilatorul. Pe exterior gurii de ventilatie am pus jaluzele graviationale, se inchid cand ventilatorul nu functioneaza. In 8 ani de zile nu am avut ingrasie sau alte probleme.
Variante de rezolvare pentru problema dvs. exista dar totul depinde de bugetul alocat si de varianta care va place cel mai mult. Cel mai corect este sa studiati foarte atent ce se intampla daca nu izolati corect casa ( gasiti multe materiale pe net) si apoi sa decideti care este solutia cea mai buna si cea mai convenabila ( finanaciar si tehnic ) pentru dvs. Succes!

Salut. Unde ati gresit? Nu trebuia sa montati polistiren extrudat la exterior. Se monteaza doar la elevatie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *