Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Mese compacte pentru bucatarii si spatii mici

Bucatariile mici si inguste sunt nu doar greu de amenjat, mobilat si utilat, ci prezinta si dificultati in alegerea setului de masa si scaune pentru locul de luat masa. Si, avand in vedere ca aceasta zona este indispensabila in orice bucatarie, e bine sa ne indreptam spre modele si solutii compacte, concepute special pentru spatiile mici.


Asa ca daca locuiesti intr-un apartament mic in a carui bucatarie abia incape toata mobila si electrocasnicele necesare, iar mesele de dimensiuni standard nu par sa mai aiba loc in decor, vezi mai jos ce solutii poti lua in calcul pentru amenajarea unui loc de luat masa.

Mesele pliante si pliabile – discrete si practice

Poate cea mai compacta solutie la care poti apela in amenajarea unui loc de luat masa intr-o bucatarie mica si ingusta este cea a meselor pliante sau pliabile. Acestea pot fi piese de sine statatoare sau pot fi integrate in dulapuri cu fixare pe perete, putand fi ridicate si inchise, pana la disparitia completa din peisaj, atunci cand nu sunt utilizate.

2-masa-compacta-pliabila-bucatarie-mica-open-space

Avantajul meselor pliante de sine statatoare il reprezinta faptul ca pot fi folosite atat in varianta comprimata, care ocupa foarte putin loc, cat si in varianta extinsa, caz in care ofera cel putin 6 locuri. Acest concept de masa nu este unul nou, ci are deja cel putin jumatate de secol vechime. Imi amintesc ca parintii mei au avut dintotdeauna o astfel de masa pe care o tineau pe hol, in asteptarea musafirilor, caci au o bucatarie de-a dreptul minuscula. Masa cu pricina exista si astazi si este la fel de compacta si functionala, fiind – cum spune mama – alegerea ideala pentru un apartament atat de mic ca cel in care locuiesc.

Masa tip polita, ideala pentru bucatariile inguste

Bucatariile mici, lungi si inguste sunt cel mai dificil de dotat cu un loc de luat masa traditional, iar proprietarii acestora se simt pusi la incercare atunci cand ajung in punctul alegerii mesei si scaunelor. Solutia propusa de designeri pentru situatiile acestea o reprezinta mesele tip polita al caror avantaj il reprezinta faptul ca ocupa foarte putin loc si pot fi integrate in spatiile mici si inguste. Un alt plus demn de luat in seama este cel al costurilor de achizitie mici; masa putand fi realizata dintr-o simpla polita.

Iti recomand sa citesti si: Mese mici pentru bucatarii la fel de mici.

Singurul minus al acesteia este dat de faptul ca are o singura latura la care pot fi asezate scaunele si, practic, se mananca cu fata la perete. Acest minus poate fi inlaturat prin montarea mesei tip polita in fata ferestrei, in acest fel atat micul dejun, cat si celelalte mese ale zilei devenind un prilej de admirat natura si forfota de dincolo de ferestele micutei bucatarii.

6-masa-ingusta-tip-polita-perete-bucatarie-ingusta

Te invit sa vezi si: Idei si principii in amenajarea bucatariilor mici.

Mese compacte tip bar pentru bucatariile open space

Conceptul amenajarilor open space este intalnit tot mai des in amenajarea locuintelor mici, unde deschiderea bucatariei minuscule spre livingul alaturat le confera proprietarilor mai multa lumina, mai multa libertate de miscare si le deschide noi oportunitati de amenajare. Insa deoarece aceste bucatarii nu se maresc fizic, perimetrul destinat zonei de gatit fiind acelasi in ciuda disparitiei peretilor care le separau de camera de zi, proprietarii aleg adesea sa mute locul de luat masa in perimetrul livingului.

Citeste si: Modele de bucatarii mici, de 5-6 metri patrati, amenajate frumos si cu stil.

O alternativa pentru cei care nu doresc sa incarce livingul cu o zona de dining sunt mesele tip bar: inguste, compacte, suple si totodata elegante. Apreciate in special de tineri si considerate „cool” de catre copii, aceste mese ocupa foarte putin loc, oferind (in functie de spatiul disponibil) cel putin 2 locuri. Compacte fiind, acestea pot fi amplasate la hotarul dintre bucatarie si living, in locul eliberat dupa demolarea peretelui ce separa cele doua incaperi, avand rol dublu: de luat masa si de separator vizual a celor doua incaperi amenajate in plan deschis. In plus, datorita inaltimii pe care o are – deasupra nivelului blatului de lucru – un astfel de element contribuie la animarea spatiului, facandu-l sa para mai dinamic.

Vezi si alte idei: Piese de mobilier ideale in amenajarea spatiilor mici.

Sursa foto: Pinterest

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *