Categorii
Descurca-te singur

VIDEO: lustra rustica din lemn. Proiect DIY detaliat si costuri

Nu pentru ca sunt la moda corpurile de iluminat rustice si influentele acestui stil in general, ci pentru ca niciun alt model nu se potrivea spatiului in care urma sa fie montata, am facut o frumoasa lustra rustica dintr-o veche scara din lemn de care ne tot impiedicam cand ne faceam de lucru prin sura.


In urma cu cateva saptamani ne-a venit ideea sa transformam cea mai spatioasa dintre incaperile surei din curte intr-o bucatarie de vara. Insa, pana vom reusi sa construim zona de gatit cu toate cele necesare, am decis sa o folosim in calitate de terasa. Iar dintr-una dintre scarile vechi de lemn pe care le aveam prin sura – cea mai lunga si cea mai deteriorata – am confectionat lustra potrivita pentru acest spatiu rustic, economisind astfel o suma importanta de bani.

Un proiect DIY simplu de care suntem mandri

Ideea de a confectiona o lustra in regim DIY ne-a venit in momentul in care vechea scara din lemn ne-a sarit in ochi exact atunci cand cautam solutii frumoase si eficiente de iluminare a viitoarei bucatarii de vara. Pe scurt, sura noastra are tavanul situat la aproape 3, 4 metri inaltime, ceea ce impunea gasirea unei lustre cu suspensii, pentru a asigura nivelul necesar de luminozitate la nivelul mesei. Andrei a acceptat pe loc ideea de a transforma o parte din scara intr-un corp de iluminat rustic, asa ca ne-am facut lista de materiale necesare si am poposit in primul magazin de bricolaj de unde am si cumparat totul.

Materiale necesare si costuri:

 • 12 metri cablu electric negru MYYM 3 x 1 mm2 – 29 Lei
 • 5 dulii E27 RF II – 25 Lei
 • 5 metri lant lustra fier forjat, 2 mm (noi am gasit nuanta bronz) – 29 Lei
 • 5 becuri LED decorative, E27, 5W – 100 Lei
 • 3 seturi a cate doua carlige negre cu ochi, 6 x 50 mm – 7.5 Lei
 • 1 bucata doza derivatie aparenta – 12 lei
 • scara din lemn – nepretuita 🙂

Total: 202.5 Lei. Prin comparatie, o lustra similara facuta la comanda sau disponibila in magazinele de specialitate poate depasi lejer suma de 1000 Lei. Iar daca mai luam in considerare si vechimea si autenticitatea lemnului din structura scarii (vorbim despre o piesa unicat), pretul poate fi chiar mai mare de atat.

Revenind insa, deoarece noi nu aveam curentul electric adus in sura, a trebuit sa apelam la ajutorul unui electrician, care a pregatit instalatia necesara si ne-a montat inclusiv intrerupator si o priza dubla, folosind urmatoarele materiale:

 • 15 metri cablu CYABY-F, 3 x 1,5. Este un cablu in manta metalica, potrivit si mai ales sigur pentru a fi montat de-a lungul grinzilor din lemn de pe tavanul surei – 57 Lei
 • 1 bucata doza derivatie aparenta – 12 Lei
 • Priza dubla aparenta Hermes IP44 – 25 Lei
 • Intrerupator dublu aparent – 9 Lei
 • Dibluri si suruburi – 12 lei
 • Bride galvanizate, set de 100 bucati de 11 mm – 15 lei.

Aceste elemente suplimentare, de care nu ai nevoie daca ai deja instalatia electrica pusa la punct, au mai costat alti 130 lei carora li se adauga manopera electricianului in valoare de 100 Lei.

Cum se confectioneaza lustra rustica din scara

Proiectul DIY este unul simplu, pe masura oricui, as zice eu. Noi am stabilit lungimea viitoarei lustre si apoi am fixat in cele 4 extremitati ale ei cate un carlig negru din otel prin care am trecut cate o bucata din lantul cumparat. Apoi am agatat lanturile de celelalte carlige fixate in prealabil in grinzile din lemn ce traverseaza tavanul surei.

Urmatorii pasi au constat in montarea duliilor pe cate o bucata de cablu de aproximativ 2 – 2.2 metri lungime fiecare si agatarea cablurilor de scara, astfel incat duliile sa atarne la diferite niveluri. La final nu ne-a mai ramas decat sa legam toate cablurile in doza montata in tavan si sa infiletam becurile decorative in duliile negre. Simplu, nu-i asa?

Poate ca o astfel de lustra decorativa rustica din lemn nu este pe placul tuturor sau poate ca unii dintre voi vor considera ca ar fi fost bine sa alegem alte modele de bec sau sa lacuim scara veche. Noi insa ne-am dorit sa nu-i stricam aspectul uzat si invechit si sa o utilizam exact asa cum este, fiind de parere ca lipsa luciului si petele pe care vechea scara le-a acumulat de-a lungul multor decenii de viata formeaza un contrast minunat cu elementele moderne cu care am ales sa o accesorizam.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *