Categorii
Gradina

10 Secrete pentru o cultura reusita de rosii in propria gradina

In ultimii ani imi este tot mai teama sa cumpar rosii si alte legume din piata, auzind si citind diverse povesti despre felul in care producatorii fara scrupule incarca cu pesticide si diverse solutii toxice legumele pe care pe produc, pentru a se asigura ca nu inregistreaza pierderi. Si pentru ca mezina noastra evita carnea, consumand in schimb foarte multe legume, suntem nevoiti sa fim foarte atenti la ce cumparam pe timpul iernii, iar vara facem tot ce putem pentru a cultiva rosii, castraveti, ardei si alte verdeturi in gradina de langa casa.


Nu suntem experti in domeniu, insa am citit mult si avem norocul sa detinem rude cu experienta in ale legumiculturii si in agricultura in general si care, la fel ca noi, nu folosesc substante si ingrasaminte chimice, utilizand exclusiv solutii si tratamente naturale. De la ei am aflat cateva secrete esentiale in cultivarea unor rosii gustoase, sanatoase si 100% bio. Cu ajutorul acestor metode simple si traditionale, in vara anului trecut nu am cumparat deloc rosii si ne-am bucurat de o recolta multumitoare, in ciuda faptului ca suntem incepatori in ale gradinaritului. Iata despre ce este vorba:

  1. Selectarea corecta a soiurilor de rosii

Nu cred ca stie cineva cate soiuri de rosii exista pe planeta noastra. Avem un prieten pasionat de agricultura sanatoasa, care a avut, de-a lungul timpului, aproximativ o suta de soiuri diferite! O nebunie, pentru ca, dincolo de cei care se ocupa de studiul soiurilor si de cei care locuiesc in zone cu clima blanda, fiecare dintre noi ar trebui sa le cultive doar pe cele potrivite zonei in care se afla.

Astfel ca, pentru te asigura ca te vei bucura de o recolta buna de tomate, alege sa plantezi doar soiuri compatibile cu zona in care locuiesti. Iar cea mai simpla metoda de a face rost de rasadurile potrivite este sa culegi seminte din rosiile cultivate dintotdeauna de vecini si consateni. Apoi, daca locuiesti intr-o arie unde frigul vine mai devreme, iar verile sunt mai scurte decat in zonele sudice, o idee ar fi sa cauti soiuri de tomate timpurii si extratimpurii, care se dezvolta mai rapid decat cele din soiurile tarzii si astfel au timp sa se coaca pana la venirea frigului.

  1. Cultiva-ti propriile rasaduri

Desi poti cumpara rasaduri de la producatori, e bine sa-ti cultivi propriile rasaduri. In acest fel vei sti exact ce anume ai plantat si te vei asigura ca viitoarele plante au beneficiat doar de tratamente sanatoase si naturale. Ni s-a intamplat sa cumparam bucurosi rasaduri de rosii mari sau uriase tip inima de bou si sa ne trezim ca fructele nu aveau nicio legatura cu acest soi, ci aveau forma rotunda simpla si fructe mici. Asa ca nu mai am incredere in vanzatorii de rasaduri din piete si nu mai cumpar de la ei.

  1. Repica rasadurile la timp

Pentru a te asigura ca vei obtine rasaduri vanjoase si sanatoase cultiva-le intr-un loc luminos, unde pot beneficia de caldura constanta. In plus, daca nu ai plantat de la bun inceput semintele de rosii in alveole sau vase separate, repica-le, adica separa-le inca de cand sunt destul de mici, pentru a le oferi spatiu sa se dezvolte. Rasadurile crescute la gramada, inghesuite, tind sa se lungeasca, in cautarea luminii, si astfel au tulpinile firave. In timp ce plantele separate la timp se dezvolta mult mai bine si mai frumos, capatand vigoare.

  1. Planteaza-le adanc in sol si la distante corecte

Cand vine momentul plantarii rasadurilor de rosii la pozitia finala sapa gropi mai adanci, in care sa poti ingropa tulpina pana la adancimea de cel putin o schioapa. Rosiile sunt plante cu crestere viguroasa, care pot atinge si 3 metri inaltime. De aceea au nevoie de radacini pe masura, care sa sustina greutate tufelor, iar prin ingroparea partiala a tulpinii inca din faza de rasad plantele capata posibilitatea de a-si dezvolta radacini mai puternice.

In ce priveste distanta de plantare, asigura-te ca distanta dintre randuri este de cel putin 80-100 cm, iar dintre plantele de pe fiecare rand nu este mai mica de 40 centimetri.

  1. Foloseste ingrasamant natural

Prima doza de ingrasamand le-o poti administra rosiilor in momentul plantarii in pozitia definitiva. Noi folosim ingrasamant natural, produs dintr-un amestec de gunoi de grajd vechi si coji de oua pisate. Apoi, imediat dupa plantare, turnam la radacina fiecarui rasad 1/2 litri de ingrasamant foliar obtinut in urma dizolvarii a 100 grame de drojdie in 10 litri de apa. Pe parcursul verii mai aplicam tratamente cu macerat de urzici si udam periodic cu macerat de gainat colectat de la pasarile de curte.

Iti recomand sa citesti neaparat: Tratamente si remedii naturale si organice pentru bolile rosiilor.

  1. Copilirea rosiilor

Imediat ce rasadurile se vor obisnui cu locul in care au fost plantate vor incepe sa-si dezvolte frunzisul si sa creasca in inaltime. Frunzele tufelor de rosii consuma foarte multi nutrienti, asa ca este necesara tinerea sub control a frunzisului prin aplicarea periodica a copilitului si prin eliminarea gradata a frunzelor de la baza fiecarei plante. Practic, poti elimina, treptat, frunzele de la baza fiecarui curpan de tomate dupa inflorirea si fructificarea fiecarui etaj, inainte de inflorirea urmatorului etaj.

  1. Scuturarea tufelor de tomate pentru polenizare

Daca cultivi rosiile in gradina, adica in aer liber, polenizarea florilor se va face natural, atat cu ajutorul insectelor (albine, fluturi etc), cat si cu ajutorul vantului. In solar insa tomatele au nevoie de ajutor pentru „legarea” fructelor. Procedura este cat se poate de simpla: scutura zilnic, cu blandete, fiecare planta inflorita, facilitand astfel polenizarea si legarea fructelor de tomate.

  1. Asigura-le necesarul de apa si uda-le corect

Plantele in general au nevoie de apa pentru a se dezvolta si a creste frumos. De aceea e important sa urmaresti starea solului de la baza fiecarei tufe de rosii, pentru a le uda regulat. Cea mai sanatoasa metoda de irigare a culturii de tomate este cea prin picurare. Pe langa faptul ca te scapa de grija udatului, ocupandu-ti timpul in anumite perioade ale zilei (de preferat dimineata devreme), aceasta metoda asigura patrunderea apei pana in profunzimea solului, pana la irigarea corespunatoare a radacinilor. Iar daca nu ai posibilitatea sa instalezi un sistem de irigare prin picurare, asigura-te ca vei uda cultura de rosii doar dimineata devreme sau seara tarziu si ca vei turna apa doar la radacina, nu si pe frunze, prevenind astfel imbolnavirea plantelor. Dar pentru ca si prea multa apa strica, ai grija sa uzi cultura de rosii doar atunci cand solul de la baza tufelor este uscat; prea multa apa poate duce la putrezirea radacilor si, in final, la moartea plantei.

  1. Invecineaza-le corect

Despre invecinarea legumelor am scris de mai multe ori de-a lungul timpului, asa ca te invit sa afli mai multe din articolele de mai jos. Cand vine vorba despre rosii, insa, e bine sa stii ca prin plantarea in apropierea lor a usturoiului, busuiocului, craitelor, carciumareselor, galbenelor si patrunjelului, le vei asigura un mediu mai sigur si mai sanatos, plantele vor fi astfel protejate de multi daunatori, iar fructele de tomate vor creste mai bine si vor fi mult mai gustoase.

Nu uita sa citesti si: Plante companion – cum invecinam legumele din gradina. Partea I si Plante companion – invecinare rosii, castraveti, dovlecei. Partea II.

  1. Lumina si umbra

Fara lumina nicio planta nu se dezvolta corespunzator, asa ca daca inca nu stii ce zona din curte sa aloci pentru amenajarea unei gradini de legume, orienteaza-te spre o portiune luminoasa si insorita, unde soarele este prezent cel putin 7 ore pe durata intregii zile. Cu cat mai multe ore de soare au culturile de rosii (si nu numai) cu atat mai prolifice sunt, cu atat mai rapid si mai armonios se dezvolta si cu atat mai bine fructifica.

Pe de alta partea, in zonele secetoase, cu mult soare, rosiile risca sa sufere arsuri solare in perioadele mai toride ale verii. In acest caz e bine sa le asiguri o umbra blanda, care va proteja tufele de rosii de razele solare directe. In vederea protejarii de arsurile solare poti planta cateva rasaduri de rosii la baza pomilor din gradina sau poti acoperi randurile cu rosii cu o plasa speciala de umbrire.

7 răspunsuri la “10 Secrete pentru o cultura reusita de rosii in propria gradina”

Nu mai exista semintele sau rasadurile pentru rosii, acelea din urma cu 50-60 de ani care erau dulci si parfumate dar nu tineau coapte decit 2-3 zile!!! Mincam rosii din gradina bunicii, prin anii „60, culese pe loc cu telemea veche de oaie si paine facuta de bunica, Dumnezeu s-o ierte, la cuptorul cu lemne… Nu veti putea minca niciodata astazi asa ceva, nicaieri, chiar de-ati fi multi-miliardari…

Buna ziua!

Stim ca soiurile vechi si autentice au cam disparut, insa nu in totalitate. Ce-i drept nu prea se mai gasesc in piete nici macar la tarani. Se mai gasesc insa seminte de rosii cu adevarat gustoase, chiar noi avem unul dintre soiurile cu gust deosebit, le puteti vedea in pozele de mai sus. Soacra mea spune ca sunt cele mai gustoase rosii pe care le-a mancat vreodata si cred ca a tot avut ocazia sa incerce diverse soiuri in cei 70 de ani ai dansei 🙂

Noi am facut rost de acest soi de la o batrana din Gura Raului, Sibiu, dansa sustinand ca sunt rosii adevarate, iat noi nu am pus nicio clipa la indoiala acest lucru dupa ce le-am gustat. Imaginati-va numai ce bucurie am trait cand am vazut ca am reusit sa ne cultivam propriile rasaduri si apoi rosii din semintele pe care le-am pus la pastrare din tomatele gasite la batrana din Gura Raului!

Astazi, sunt cel putin doua surse din care se mai poate face rost de soiuri de tomate vechi in tara noastra. Una este Banca de seminte din Suceava si cealalta este Eco Ruralis din Cluj. Abonati-va la notificarile lor, iar spre sfarsitul anului sau la inceputul anului urmator veti putea comanda gratuit seminte de legume si soiuri romanesti de la ei.

Stimata Doamna Victoria,
In urma cu circa 5 ani am discutat cu un inginer agronom in virsta, expert in seminte si rasaduri pentru tomate care a lucrat la un Centru de Cercetare-dezvoltare de prin zona Buzaului. Dinsul mi-a explicat clar ca inca de-atunci in Romania au disparut, subliniez, disparut soiurile autohtone originale care erau cultivate in trecut (anii 50-60-70). Pe linga acest fapt , tot dinsul mi-a explicat ca datorita „incarcarii” solului, atentie, a subsolului cu pinzele freatice dar si a atmosferei cu diversi compusi complecsi poluanti, unii dingtre ei inalt cancerigeni si otravitori de-a dreptul, nu se mai poate vorbi despre rosii naturale ca cele din trecut! In privinta celorlalte produse din lapte, carne, oua si fructe / legume situatia este mult, mult mai rea…
Cu respect,
inginer constructor cu peste 35 de ani experienta in constructii , mindru de a fi apartinut generatiilor care prin munca grea si enorme sacrificii au ridicat efectiv din noroi, la propriu, aceasta tara!
Sorin C.

Sunt cu adevarat triste aceste vesti si, din pacate, nu cred ca situatia se va imbunatati prea curand, ba dimpotriva, as zice. Cata vreme taranul roman (da, taranul, nu doar fermierii cu plantatii si solarii mari) din vremurile pe care le traim alege sa-si trateze culturile cu tot ce-i cade in mana, va fi (vom fi) tot mai rau.

Eu sper insa ca mai sunt tineri care inteleg pericolul la care ne supunem consumand alimente intens tratate si procesate chimic si, asa cum incercam sa procedam noi, sa utizeze exclusiv solutii si remedii naturale si sanatoase, pentru a obtine macar legume si fructe cat mai sanatoase.

Sunt inginer agronom, din experienta mea de o viata, va dau un sfat f. f. important pt. a avea o gradina curata si sanatoasa.. trebuie sa fiti ZILNIC prezenti printre plante, chiar daca pt. scurt timp, pt a vedea la timp orice anomalie in dezvoltare lor si a intervenii rapid. Si mai un lucru la fel de important este preventia, ca si in sanatatea nostra. Am respectat cu strictete aceste lucruri, pe langa celelalte importante si am fost intotdeauna multumit de gradina mea.

Buna ziua, domnule Stefan!

Din fericire chiar putem face act de prezenta zilnic si chiar de mai multe ori pe zi in gradina noastra de legume. Cunoastem fiecare schimbare, suntem martorii fiecarei etape in cresterea si cultivarea legumelor si credem si noi ca acest lucru este extrem de important in aspectul si starea generala a legumelor. Numai ca, din lipsa timpului sau a distantei, nu toata lumea poate urmari indeaproape si cu atata atentie evolutia legumelor si plantelor din propria gradina.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *