Categorii
Proiecte de case inedite

Frumoasa si functionala – o casuta mobila prefabricata care m-a cucerit

Desi stiu ca nu am putea locui permanent intr-o casa atat de mica – prefabricata sau nu – tare mi-ar placea sa avem una in gradina, pe dealul din spatele surii! In felul acesta ne-am putea gazdui mai des si intr-un mod mai placut si memorabil rudele si prietenii. Ca sa nu mai spun ca, fiind mobila, am putea sa o luam dupa noi in calatoriile noastre, asigurandu-ne astfel confortul unui camin in miniatura oriunde ne-am afla.


Acest gand imi da tacoale de fiecare data cand intalnesc cate un proiect de casa prefabricata realizat impecabil. Cum este si cazul casutei pe care urmeaza sa v-o prezint in continuare. Conceputa de la zero de doi canadieni, sot si sotie, constructia mobila a fost proiectata astfel incat sa poata fi utilizata in orice conditii de mediu, chiar si la temperaturi de pana la -40 grade, specifice iernilor canadiene.

Compacta, mobila si dotata cu de toate

Unul dintre visurile sotilor Heather si Kevin Fritz a fost sa construiasca o casa mobila compacta care sa poata inlocui din punct de vedere al dotarilor o casa traditionala, de dimensiuni standard sau un apartament in viata celor care doresc sa-si schimbe stilul de trai. La nivel global tendinta de a reduce costurile de trai, consumul de orice natura este in continua crestere, tot mai multe persoane renuntand la locuintele mari, spatioase si costisitoare din punct de vedere al intretinerii, orientandu-se in schimb spre constructii modulare compacte, prefabricate, al caror cost de intretinere este considerabil mai mic.

2-exterior-casa-mica-prefabricata-Canada

Casa din imaginile alaturate masoara 24.9 metri patrati, cat o sufragerie de apartament sau cat o garsoniera mica, insa dispune de bucatarie, baie, dormitor si un spatiu de zi ce poate fi utilizat si pe post de dormitor suplimentar. In plus, locuinta prefabricata a sotilor Fritz este prevazuta cu toata aparatura necesara unui trai confortabil, cei doi reusind sa integreze in casuta si o masina de spalat cu uscator, o combina frigorifica inalta, un aragaz de dimensiuni standard si multe spatii de depozitare.

Optimizarea eficienta a spatiului din casuta

Dupa ce vei privi imaginile, vei vedea cat de bine au reusit sa integreze sotii Fritz toate elementele necesare traiului de zi cu zi in suprafata de nici 25 metri patrati a casutei. Pana si baia pe care au proiectat-o pare incredibil de spatioasa, fiind dotata cu o moderna cada stativ, un lavoar de dimensiuni rezonabile si un vas de toaleta. Cei doi canadieni indragostiti de conceptul de case miniaturale au folosit la maximum fiecare coltisor si fiecare centimetru liber al constructiei mobile, optimizand-o extrem de eficient. De pilda, scara interioara compacta, realizata integral de Kevin, este sustinuta de o structura ce ascunde o serie de spatii de depozitare, canapeaua din zona de living a fost facuta tot de ei tocmai pentru a putea fi prevazuta cu 3 sertare utile pentru depozitarea perechilor de pantofi, iar masina de spalat de mare capacitate cu uscator integrat a fost inglobata intr-un alt dulap ce separa baia de bucatarie.

Te invit sa citesti si despre: Casa mobila la cheie produsa in Romania, complet mobilata si utilata.

In completarea sistemului de incalzire cu centrala termica electrica sotii au ales sa-si doteze micuta casa mobila prefabricata cu doua oglinzi radiante, care au capacitatea de a radia caldura in spatiile in care sunt montate fara sa ocupe loc si fara sa deranjeze vizual. Oricum ar fi, pentru a face fata temperaturilor scazute din timpul iernilor canadiene, casa a fost izolata extrem de eificient inca din fata de constructie, astfel incat pierderile de caldura sa fie cat mai reduse, iar factura de intretinere a locuintei sa fie cat mai mica. Revenind insa la economia spatiului interior, deasupra aragazului a fost montat un cuptor cu microunde ce are si functia de hota. Nici nu stiam ca exista asa ceva!

Mica si spatioasa – care este secretul?

Daca tot nu-ti vine sa crezi ca aceasta casuta masoara doar 24.9 metri patrati la nivelul solului (dormitorul de la mezanin ii adauga, intr-adevar, cativa metri patrati extrem de utili), iata care este secretul, conform spuselor celor doi soti canadieni: multe ferestre, cat mai multe deschideri in peretii exteriori, care au capacitatea de a estompa granitele impuse de acestia, cat mai mult alb combinat cu nuante calde de lemn, cat mai putine corpuri suspendate, depozitarea realizandu-se mai ales in partea inferioara a peretilor. Un alt aspect important de care trebuie sa tina cont toti cei care cocheteaza cu ideea de a locui intr-o casa prefabricata compacta este cel al obiectelor acumulate. Pentru a nu aglomera spatiul dintr-o locuinta de mici dimensiuni este obligatoriu sa se pastreze doar obiectele strict necesare, reducand atat volumul garderobei personale, cat si numarul si cantitatea ustensilelor de bucatarie, a seturilor de asternuturi, a numarului de prosoape etc.

6-canapea-living-casa-mica-prefabricata

Iata alte detalii legate de acest stil de viata: Esti gata sa te muti la tara si sa faci downshifting? Sfaturi.

O casa mobila ca aceasta, caci sotii Fritz construiesc astfel de locuinte prefabricate la comanda, in baza nevoilor si cerintelor fiecarui beneficiar, poate fi conceputa spre a fi complet independenta de utilitati, astfel incat sa poata calatori cot la cot cu proprietarii, poate fi dotata cu legaturile necesare conectarii la utilitati sau poate fi mixta, astfel incat sa poata functiona si cu si fara ajutorul retelelor de utilitati, in functie de situatie. Bine gandit! In varianta mixta, cei care pot locui permanent intr-o constructie atat de compacta, o pot folosi atat acasa, pe terenul propriu, dar si in vacante, luand-o dupa ei de fiecare data cand vor sa mearga in concediu la mare, la munte sau in vizita la rudele de la tara.

Nu uita sa citesti si: Coodo – casa prefabricata ideala pentru clima din Romania.

Sursa foto: FritzTinyHomes fritztinyhomes.com

Un răspuns la “Frumoasa si functionala – o casuta mobila prefabricata care m-a cucerit”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *