Categorii
Utile

Incalzitoare pentru terasa, balcon si foisor – modele

O fi ea, vara, la nici o saptamana distanta, dar frigul parca tot nu se da plecat. Cel putin nu in orele de seara, dupa apusul soarelui. Oricat de cald ar fi ziua, serile tot reci au ramas, obligandu-ne fie sa ne refugiem in case, fie sa ne imbracam gros, fie sa cautam solutii de incalzire a teraselor, balcoanelor si altor spatii exterioare.


Incalzitoarele pentru terase sunt cea mai buna solutie de mentinere a confortului termic in spatiile exterioare, fiind utilizate de tot mai multi proprietari de restaurante si baruri cu terase din intreaga lume, care isi asigura in acest fel mentinerea fluxului de clienti si in perioadele reci ale anului. Asa ca daca esti in cautarea informatiilor despre aparatele cu care iti poti incalzi balconul sau terasa casei, pentru a-ti putea petrece timpul afara si seara, noaptea sau in anotimpul rece, citeste articolul de astazi.

Incalzitoarele de terasa cu gaz propan

Cred ca acestea sunt primele modele care au aparut pe piata de la noi, fiind foarte simplu de instalat, intrucat se alimenteaza prin conectarea la o butelie cu gaz propan. Incalzitoarele cu butelie emana caldura imediat ce sunt pornite, intensitatea flacarii poate fi reglata usor, sunt portabile, in sensul ca pot fi mutate ori de cate ori si oriunde doreste proprietarul, fiind o solutie excelenta de incalzire a balcoanelor, teraselor si spatiilor exterioare. In plus, un astfel de incalzitor se poate monta fara ajutor specializat, fiind necesara doar conectarea aparatului la o butelie pe gaz. Nu cred ca e cazul sa mai amintesc ca acest tip de incalzitor nu se poate folosi in spatii inchise.

incalzitor-terasa-gaz-lichefiat-butelie

In ce priveste forma incalzitoarelor din aceasta categorie, aceasta a evoluat de la aparitia lor, insa absolut toate modelele sunt prevazute cu arzatoare dispuse astfel incat sa degaje cat mai multa caldura in jurul lor. Modelele mai recent aparute pe piata prezinta avantajul ca, desi sunt mai scumpe, sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului. Una peste alta insa, sa nu te miri ca ai consumat o butelie de gaz lichefiat in doar 2-3 seri racoroase, in care ai folosit-o, in medie cate 3-4 ore/seara.

Aici gasesti unul dintre cele mai moderne tipuri de incalzitor de terasa cu gaz propan: Cheops Activa 13600.

La capitolul dezavantaje trebuie amintit asadar ca gazul propan este mai scump decat gazul natural, ceea ce naste cheltuieli considerabile in urma utilizarii regulate. De asemenea, pentru a avea continuitate la incalzire e bine sa te asiguri ca ai nu una, ci doua butelii cu gaz propan, astfel incat sa poti conecta una plina la arzator imediat ce se goleste cealalta.

Te invit sa citesti si despre: Semineul de exterior – un pus de farmec in gradina sau terasa casei tale.

Incalzitorul cu gaz natural

Mai economic pe termen lung, functionand in baza racordarii la reteaua de gaze, acest tip de incalzitor pentru terasa prezinta dezavantajul ca nu poate fi instalat de oricine, ci necesita interventia obligatorie a personalului calificat. Un alt dezavantaj al incalzitoarelor ce functioneaza cu gaz natural este cel al pretului de achizitie – considerabil mai mare decat al tuturor celorlalte modele de pe incalzitoare pentru terase.

Si, ca sa fim corecti, hai sa vezi care sunt avantajele incalzitoarelor pe gaz natural. Neavand nevoie sa integreze o butelie, acestea au designul mult mai compact, putand fi montate oriunde permite reteaua de gaze naturale, proiectul si autorizatia de racordare. De pilda, pentru distribuirea uniforma a caldurii si pentru economisirea spatiului la nivelul pardoselii se pot achizitiona incalzitoare de tavan, similare lustrelor cu mai multe brate. Ca tot veni vorba, iata un alt dezavantaj considerabil: costurile ce izvorasc din obtinerea dosarului cu toate hartiile necesare aprobarii unei noi conexiuni (un alt foc) la reteaua de gaze.

Principiul de functionare al incalzitoarelor cu gaz natural pentru terase este cel al radiatiei cu infrarosii, aparatele fiind dotate cu niste placi ceramice care se incalzesc si radiaza caldura in jur. Iata un exemplu: Incalzitor gaz cu aprindere electronica – Sunrad Kera PH 8.

Incalzitor de balcon sau terasa cu infrarosu

Trecem la modelele de incalzitoare pe curent electric prin prezentarea celor cu radiatii infrarosii cunoscute ca fiind foarte eficiente din punct de vedere energetic. Desi au dimensiuni relativ mici si pot fi montate atat pe perete, cat si pe tavan, deasupra locului de relaxare amenajat pe terasa, in balconul casei sau in foisorul din gradina acestea sunt capabile sa incalzeasca zona in care se afla, transformand pana la 90% din energia electrica pe care o consuma in energie calorica. Modelele mai sofisticate pot fi controlate de la distanta, avand conexiunw WiFi.

incalzitor-terasa-tehnologie-infrarosu-model-lampadar-pardoseala

Insa pentru ca incalzitoarele cu infrarosu nu incalzesc aerul, ci obiectele din raza lor de actiune, care degaja apoi caldura inmagazinata, acestea nu pot face fata in spatiile mari si goale, fiind ideale pentru balcoanele de apartament si foisoarele mici. Pentru a eficientiza consumul acestor aparate e bine ca spatiile exterioare in care sunt montate sa fie macar partial inchise. O solutie de inchidere a teraselor sunt rulourile cu folie transparenta speciala despre care poti citi aici: Folie pentru inchiderea terasei. De unde am cumparat-o si cat a costat.

Incalzitor electric pentru balcoane si terase

Fara vreun principiu de functionare sofisticat, incalzitoarele electrice pentru terase sunt un soi de radiatoare care functioneaza prin simpla conectare la o sursa de curent electric. Din punct de vedere al costurilor de achizitie aceste aparate sunt poate cea mai ieftina solutie, insa nu putem spune acelasi lucru si la capitolul exploatare, intrucat consuma foarte mult curent electric in timpul functionarii. Iar spre deosebire de toate modelele de incalzitoare prezentate anterior cele electrice simple nici nu au un randament foarte bun, abia reusind sa incalzeasca aria din imediata lor apropiere.

Incalzitoarele pe lemne

Tot mai populare in ultimii ani sunt incalzitoarele ce functioneaza cu combustibil solid, mai exact cu lemne. Acestea sunt ideale spre a fi folosite in gradina sau in curtea casei sau chiar in terasele deschise, care nu blocheaza evacuarea fumului produs in timpul arderii lemnelor. Vorbim asadar despre un incalzitor ceva mai rustic care asigura confortul termic in perioadele reci ale anului, dar care are si un farmec special gratie zgomotului pe care il produc lemnele ce trosnesc in foc si a mirosului degajat de acestea in timpul arderii.

Iata si o alta idee pe care te invit sa o descoperi: Relaxare in jurul focului decorativ – idei pentru curtea casei tale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *