Categorii
Utile

6 avantaje de necontestat ale caselor mici

Chiar daca ideea de a avea o locuinta cu multe incaperi spatioase te-ar putea atrage, tot casele mici sunt mai practice si mai eficiente pe termen lung. Probabil ca nu vei auzi acest lucru de la arhitectii platiti pe metru patrat de proiect sau de la echipele de constructori, dar o vei auzi cu siguranta de la cei care au avut ocazia sa testeze ambele variante de trai.


Stii cum se spune, adevarul este intotdeauna la mijloc, si cred ca acest lucru este valabil in orice disputa, chiar si in cea dintre casele mici si cele mari. Doar ca, lipsa tot mai acuta a timpului liber, scumpirea utilitatilor, combustibililor, produselor alimentare si de uz casnic, au dus la cresterea popularitatii constructiilor compacte, facandu-le sa fie tot mai apreciate si mai cautate. Asa ca daca esti in cautarea unei liste cu avantaje menite sa te ajute sa iei decizia de a construi sau de a cumpara o casa de mici dimensiuni, ai ajuns in locul potrivit. Iata care sunt acestea:

  1. Costurile de constructie sau de achizitie

Cea mai vizibila diferenta dintre o casa mica si una mare este cea a pretului de constructie sau de cumparare. Desi pretul pe metru patrat este acelasi cu al constructiilor mari, pretul final al caselor compacte este mult mai mic. La un calcul simplu, luand in considerare un pret orientativ de 500 EUR/mp pentru predarea la cheie, o casuta de doar 70 mp ar costa 35000 EUR, in timp ce una de 170 metri patrati ar costa 85000 EUR. Vorbim despre o diferenta colosala, nu-i asa?

Avand in vedere ca o casa achizitionata sau construita pentru a servi drept resedinta permanenta nu produce bani, ci doar consuma, costurile de contructie sau de cumparare nu vor fi recuperate niciodata. Iar daca pentru procurarea acesteia este nevoie sa accesezi un credit bancar, rata va fi direct proportionala cu dimensiunea casei.

Vezi si: 4 proiecte de case mici, de 50 mp, pentru familii tinere sau pensionari.

  1. Costuri mici de intretinere

Un alt avantaj de necontestat al caselor mici il reprezinta costurile mici de intretinere si ma refer aici in special la facturile pentru utilitati. Cu cat mai multe incaperi are o locuinta si cu cat mai mari sunt acestea, cu atat mai mare va fi consumul lunar de gaz, lemne sau curent electric. Este mult mai ieftin sa termoizolezi o casa mica si este cu siguranta mult mai usor de incalzit.

Tot la capitolul costurilor mici voi aminti si mobilarea, dotarea si utilarea spatiilor interioare ale unei case. E simplu sa vizualizezi diferenta costurilor generate de mobilarea unei constructii cu 4-5 sau mai multe dormitoare si tot atatea bai si a unei casute cu cel mult 2 dormitoare si 2 bai.

  1. Timpul consumat pentru curatenie

O casa mica poate fi curatata integral in doar cateva ore, iar intr-o zi intreaga poti scapa inclusiv cu o curatenie generala, in care speli si cureti fiecare centimetru patrat din interioarul acesteia, ordonand si reorganizand inclusiv dulapurile, bibliotecile si etajerele, spaland si curatand geamurile, perdelele, draperiile si covoarele etc. O casa mare insa iti va rapi mult mai mult timp chiar si pentru o curatenie superficiala si astfel vei ajunge sa o cureti in profunzime de doar cateva ori pe an sau te vei afla in situatia de a apela la ajutor, cheltuind alti bani pentru remunerarea serviciilor de menaj.

  1. Mai usor si mai avantajos de renovat

Renovarile nu sunt cea mai placuta ocupatie, insa atunci cand sunt necesare cu siguranta sunt mai usor de dus la bun sfarsit intr-o casa mica decat intr-una mare. Ba chiar dimensiunea redusa a unei case ne permite sa alegem finisaje si materiale mai scumpe si mai bune, avand in vedere cantitatile pe care trebuie sa le cumparam. Pe scurt: cumparam mai putin, dar mai bun! Acelasi avantaj se aplica si in cazul mobilei, in special a celei realizate la comanda, cum este si mobila de bucatarie.

Te invit sa citesti si: Avantajele si dezavantajele caselor mici.

  1. Incurajeaza stilul de viata minimalist

Multi dintre proprietarii caselor mici sustin ca au invatat sa cheltuiasca mai putin pe lucruri care nu le sunt cu adevarat necesare, pentru a nu aglomera putinele spatii de depozitare de care dispun. In mod amuzant si cat se poate de realist locuintele mici incurajeaza adoptarea unui stil de viata minimalist, fara dulapuri pline de haine si incaltari purtate extrem de rar sau niciodata, fara ustensile si accesorii care sunt utilizate doar ocazional etc. Cand ai mai putine lucruri este mult mai usor sa le mentii ordonate, iar casa iti este cu siguranta mai putin aglomerata.

Iata si un video in care s-a discutat pe acest subiect: VIDEO – avantajele unei case mici in comparatie cu una mare.

  1. O familie mai unita

Comunicarea dintre membrii familiei poate avea de suferit intr-o casa mare, cu multe incaperi separate, cu multe niveluri si cu prea multe zone diferite de interes. O casa mica insa are darul de a-i apropia pe cei care locuiesc in ea tocmai pentru ca toate distantele si spatiile din interiorul ei sunt mici si ii obliga pe locatari sa interactioneze constant si permanent. Specialistii in psihologie sustin chiar ca traiul intr-o locuinta mica intareste legaturile de familie, facandu-le mai trainice si mai profunde, intrucat oamenii nu-si pot ascunde sentimentele si sunt nevoiti sa le exteriorizeze, nelasand astfel niciun conflict nerezolvat.

Sursa foto: Bruskov-Doma

2 răspunsuri la “6 avantaje de necontestat ale caselor mici”

MINUNAT ARTICOL

Am ales un apartament in detrimentul unei case ,tocmai ptr aceste considerente

Eu am o casa de asa dimensiuni pusa in vanzare insa nu este atractiva. In continuare, casele mari fac legea 99%

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *