Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Amenajare spatiu pentru gratar in curtea casei, idei

Sper sa nu radeti, dar unul dintre motivele pentru care iubesc atat de mult viata la curte este gratarul pe care il avem la dispozitie si il putem folosi in orice moment din an. Si nu neaparat pentru gustul carnii si al legumelor preparate pe jar, ci pentru atmosfera relaxanta de vacanta care se creeaza de fiecare data in jurul gratarului incins.


Insa pentru a te putea bucura de aceasta atmosfera in orice perioada din an, nu doar vara, trebuie sa alegi zona in care vei amplasa gratarul si sa o amenajezi cum se cuvine, cu mobila, decoratiuni si accesorii specifice. Si pentru ca suntem chiar la inceputul sezonului estival, am pregatit o selectie de sfaturi si idei care speram sa te ajute sa integrezi cat mai frumos gratarul in curtea casei tale.

Alegerea locului ideal pentru gratarul de gradina

Pozitia sau locul ideal pentru gratar este cel in care dispui de spatiul necesar si cel in care vrei sa-l amenajezi. Ii poti stabili pozitia intr-un colt al curtii, in gradina sau in livada si, la fel de bine, il poti construi sau integra in bucataria de vara, intr-un foisor sau pe o terasa generoasa. Alegerea locului depinde in mare parte si de dimensiunile si tipul gratarului pe care vei decide sa-l achizitionezi sau sa-l construiesti. Modelele zidite ocupa mai mult loc, fiind structuri masive si voluminoase, in timp ce modelele portabile pot fi integrate si in spatii mai restranse.

Insa pentru a te asigura ca vei putea utiliza gratarul in orice moment al anului, indiferent de anotimp si de starea vremii, e bine sa optezi pentru integrarea acestuia intr-un spatiu protejat sau partial protejat sau mai bine zis acoperit. Acest lucru insa duce la cresterea costurilor de amenajare a zonei de grill din curtea casei, fiind necesara constructia unui cos care sa evacueze fumul rezultat in timpul utilizarii gratarului, precum si ridicarea unei constructii in care sa-l integrezi, daca nu ai deja un astfel de spatiu in curte.

Mai poti vedea si: Gratarul din curte – idei moderne de amenajare.

Tipuri de gratar in functie de spatiul de amplasare si utilizare

Dupa alegerea locului in care vei amenaja zona de barbecue va veni momentul alegerii tipului si modelului de gratar. Ai de ales intre modelele zidite sau portabile pe foc de lemne sau carbune, intre cele electrice si cele pe gaz. Modelele electrice sau pe gaz (cu butelie) prezinta avantajul ca pot fi utilizate atat in spatii exterioare protejate (foisoare, pergole etc), cat si pe terase sau chiar in balcoanele de apartament, acestea neproducand fum si fiind de regula destul de compacte si usor de manevrat.

Te invit sa citesti si: Gratarul – 7 motive pentru care orice gradina il va iubi.

Daca doresti totusi un gratar cu suprafata generoasa de preparare a carnii, va trebui sa optezi pentru un model din zidarie (piatra, caramida sau beton), construit dupa dimensiunile spatiului pe care esti dispus sa i-l aloci. E bine sa stii totusi ca pretul unei astfel de constructii creste direct proportional cu dimensiunea gratarului si a elementelor pe care vei decide sa le integrezi in constructia lui.

Afla mai multe informatii de aici: Tipuri de gratare de exterior – avantaje si dezavantaje.

Pentru a intregi decorul unei curti amenajate in stil modern minimalist poti opta pentru un model de Gratar integrat in gabioane de piatra.

Mobila si accesorii auxiliare

Si pentru ca nu vorbim despre un simplu gratar, ci despre o zona de relaxare construita sau amenajata in preajma acestuia, trebuie sa ai in vedere si o serie alte elemente pe care va trebui sa le achizitionezi in procesul de amenajare a acestui spatiu din curtea casei tale. Setul de mobila destinat unei arii barbecue poate fi compus dintr-un set de masa si scaune sau banci pentru locul de luat masa in aer liber, dintr-un bar inconjurat de scaune inalte sau dintr-un set de canapele si fotolii de gradina. Iar pernutele decorative, covorasele colorate, lumanarile parfumate, corpurile de iluminat solar, ghivecele si jardinierele cu flori de sezon si plante aromatice te vor ajuta sa creezi o atmosfera relaxanta, primitoare si vesela in jurul gratarului.

Te invit sa citesti si: Modele de gratare pentru gradina care te vor cuceri pe loc.

In plus, pe langa mobila si accesoriile mentionate, pentru a-ti usura munca din timpul prepararii alimentelor pe gratar, e bine sa instalezi in imediata apropiere a acestuia o masa de lucru si un suport pentru accesorii si instrumente specifice ca: paleta, cleste, furculita, perie pentru curatarea gratarului, diverse spatule speciale etc.

Sursa foto: Hola

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *