Categorii
Gradina

Cum se uda corect tomatele – o recolta sanatoasa de rosii

Pentru gradinarii cu experienta udatul legumelor in general si a rosiilor in mod special nu reprezinta vreun secret. Insa cei care au descoperit de curand pasiunea pentru cultivarea legumelor si nu cunosc in amanunt tainele cultivarii tomatelor, trebuie sa se documenteze inclusiv pe tema udatului, pentru a se asigura ca vor obtine o recolta sanatoasa de rosii.


Fiecare planta are propriile nevoi, atat in ce priveste tipul solului in care este plantata, expunerea la lumina si clima potrivita, cat si in ce priveste metoda si frecventa prin care este irigata. Iar rosiile – unele dintre cele mai indragite si apreciate legume din lume – au nevoie de un regim special de udare, pentru a le asigura o crestere corecta, viguroasa si un rod bogat.

Cu ce si cum udam cultura de tomate?

Cea mai buna, eficienta si sigura metoda de udare a culturii de tomate este cea prin picurare. Un sistem de udare prin picurare se poate confectiona in regim DIY sau se poate cumpara gata de instalare in solar, in gradina sau in camp. Prin picurare apa este absorbita lent in sol, ajungand in profunzime si irigand complet radacina. In acest fel solul nu formeaza crusta ce impiedica absorbtia apei, cum se intampla atunci cand se apeleaza la udarea cu jetul de apa. In plus, gratie acestui sistem de irigare se previne riscul aparitiei si dezvoltarii bolilor fungice, boli ce pot aparea atunci cand udam frunzele si tulpina tufelor de rosii si care pot duce la pierderea completa a culturilor. Irigarea prin picurare nu are nevoie de asistenta umana si se poate realiza chiar pe timpul noptii sau in perioadele in care proprietarii sunt plecati in concediu, caz in care e nevoie ca sistemul sa fie programabil.

In lipsa unui sistem de irigare prin picurare udarea tomatelor se poate realiza si cu o stropitoare de gradina, apa turnadu-se cu grija, direct la radacina fiecarei plante. Insa aceasta solutie devine obositoare si incomoda intr-o gradina sau intr-un solar de mari dimensiuni. Udarea rosiilor si a legumelor in general cu stropitoarea se poate realiza in gradinile de mici dimensiuni, cand nu exista mai mult de 20-30 cuiburi de legume in total. In cele mai mari, aceasta operatiune ar dura prea mult.

Te invit sa citesti neaparat si: 10 secrete pentru o cultura reusita de rosii in propria gradina.

Cand niciuna dintre variantele de mai sus nu ti se potriveste, poti uda legumele din gradina cu furtunul. Insa aici intervine riscul mentionat mai sus, si anume cel de favorizare a bolilor fungice si a temutei mane, motiv pentru care udarea rosiilor ar trebui efectuata cu multa grija si rabdare, dirijand jetul de apa spre radacina fiecarei plante. Pentru a preveni dezgolirea radacinilor de tomate in timpul irigatului, ar trebui ca jetul de apa sa nu aiba presiune puternica, insa acest lucru va prelungi durata de udare a gradinii.

Dimineata sau seara – cand udam rosiile?

Aici, parerile sunt impartite, unii sustinand ca cel mai bun moment al zilei pentru udarea rosiilor ar fi dimineata, in timp ce altii sunt de parere ca momentul ideal este seara. Realitatea este ca tomatele si toate celelalte legume nu trebuie udate in timpul zilei, cand soarele este sus pe cer si temperaturile sunt ridicate. Si desi specialistii sustin ca momentul ideal de irigare a rosiilor este seara sau chiar noaptea, astfel incat apa sa aiba timp sa patrunda pana la baza radacinilor fiecarei plante, tot ei spun ca nu este gresit nici daca le vom uda dimineata, cat mai devreme.

Iti recomand sa citesti si: Tratamente si remedii naturale si organice pentru bolile rosiilor.

Cata apa turnam la baza fiecarei tufe de rosie?

Cantitatea de apa necesara bunei dezvoltari a rosiilor difera in functie de varsta acestora, de perioada lor de vegetatie si de temperaturile de afara. De pilda, rasadurile de rosii abia transplantate se pot iriga o data pe saptamana, fiind suficienta o cantitate de 200 – 500 ml apa. Nevoia de apa si frecventa irigarii cresc direct proportional cu plantele, astfel incat, atunci cand tomatele formeaza deja flori si fructe pot fi udate la 3-4 zile, cu cate 1-2 litri de apa fiecare, iar cand fructele tufelor de rosii sunt deja mari, in proces de coacere, este posibil ca necesarul de apa al fiecarei plante sa creasca pana 2-4 litri pe saptamana.

Desigur ca daca vremea este secetoasa si foarte fierbinte, irigarea se poate realiza chiar mai des, poate chiar si zilnic. Iar in perioadele prelungite de canicula, dupa lasarea serii, tomatele pot fi spalate in intregime cu un jet de apa calduta, pentru a le ajuta sa se racoreasca.

Afectiuni cauzate de udarea neregulata si incorecta

Cum probabil ca intuiesti deja, in perioadele reci si ploioase frecventa udatului scade, permitandu-i solului se se usuce intre doua irigari, caci excesul de apa poate duce la putrezirea radacinilor si compromiterea intregii culturi de rosii. Pe de alta parte, udarile superficiale duc la formarea unor radacini anemice, slab dezvoltate, care nu sunt in stare sa hraneasca corespunzator si in intregime portiunile aeriene ale plantelor.

Udarea neregulata, la intervale prea mari de timp, dupa o perioada secetoasa, poate duce la craparea fructelor de tomate. Acest risc apare in special in cazul rosiilor coapte sau aproape coapte. Tot udarea neregulata si insuficienta poate duce la formarea unor fructe subdezvoltate, prea mici sau chiar la uscarea si pierderea fructelor. Si absorbtia calciului poate fi impiedicata sau ingreunata prin udarile neregulate, ducand la apritia unor pete maronii pe suprafata fructelor, compromitandu-le.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *