Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Locul de luat masa din living. Idei de amenajare

Amenajarea zonei de dining in interiorul livingului poate fi o alegere potrivita atat in cazul in care spatiul din bucatarie nu permite integrarea unui loc de luat masa confortabil, cat si atunci cand se doreste obtinerea unei camere de zi multifunctionale.


Exista si proprietari care decid sa integreze un loc de luat masa in livingul casei sau apartamentului propriu doar pentru ca au spatiu si stiu ca acest tip de amenajare este la moda. Ca fapt divers insa, amenajarea zonei de dining in cadrul camerei de zi nu este o noutate, aceasta practica regasindu-se adesea si in locuintele parintilor si bunicilor nostri.

Alegerea locului potrivit pentru masa din living

Pentru a obtine un decor placut, echilibrat si armonios intr-un living mixt trebuie sa ne asiguram ca fiecare piesa de mobilier este asezata in cea mai buna pozitie in raport cu celelalte elemente ale decorului. Locul ideal al unei zone de dining poate fi in apropierea unei ferestre, de-a lungul unei perete sau la hotarul dintre doua arii de interes, situatie intalnita mai ales in cazul bucatariilor amenajate in plan deschis cu livingul.

Citeste si: Bucatarie si living in acelasi loc – idei de amenajare open space.

Desi nu putem sublinia o regula strica in ce priveste alegerea locului de luat masa din living, putem alege sa-l amenajam intr-un spatiu luminos, in apropierea ferestrei si a iesirii in balcon sau pe terasa sau il putem amenaja intr-o arie situata in apropierea bucatariei, scurtand astfel traseul dintre zona de gatit si cea in care vom servi masa. Iar in cazul bucatariilor open space masa poate deveni un discret separator vizual si fizic a zonei de relaxare din camera de zi si a zonei de gatit.

Iti recomand sa citesti: Avantajele si dezavantajele amenajarii bucatariei open space cu livingul.

In cazul livingurilor lungi si inguste si a celor dreptunghiulare locul de luat masa poate ocupa o treime sau chiar o jumatate a incaperii si astfel zona alocata camerei de zi va capata o forma mai echilibrata. Mai complicata este stabilirea ariei de dining intr-un living patrat sau aproape patrat, in acest caz locul de luat masa putand fi asezat intr-unul dintre colturile incaperii sau langa un perete.

Iata un alt articol extrem de util: Principii de baza in alegerea finisajelor si decoratiunilor din living.

Alegerea mesei – forma, dimensiune, culoare si stil

Nu in ultimul rand, pentru a integra cat mai natural locul de luat masa intr-un living e important sa alegem corect modelul si dimensiunea mesei. Pentru a obtine o viziune unitara este recomandat sa alegem un set de dining asortat cu mobila, canapeaua si accesoriile utilizate in compozitia camerei de zi. De aceea ne vom orienta spre seturi ce provin din acelasi stil sau chiar din aceeasi colectie cu mobilierul pe care l-am ales sau urmeaza sa-l alegem pentru livingul nostru.

In ce priveste culoarea setului de dining, aceasta poate fi asortata cu un alt element principal din decor (tapiteria canapelei, de pilda), poate fi neutra (bunaoara in ton cu pachetul), poate fi asortata cu accesoriile de accent ale decorului (covor, draperii, pernute decorative etc) sau poate constitui elementul contrastant al intregii amenajari. De pilda, putem alege o masa si scaune negre pentru un living amenajat in alb imaculat.

Vezi si: Cum amenajezi un loc de luat masa in living. Exemplu concret.

Dimensiunea si forma mesei sunt dictate de forma si dimensiunea livingului, de numarul persoanelor care vor folosi zona de dining pe care o amenajam si, desigur, de spatiul pe care putem sa i-l alocam locului de luat masa. Pentru incaperile spatioase putem opta chiar si pentru mese dreptunghiulare de 10-12 persoane, in timp ce pentru livingurile mici mai potrivite sunt mesele rotunde, eventual cu posibilitate de extindere. Iar pentru camerele de zi minuscule sau care inglobeaza mai multe arii de interes (cazul garsonierelor constituie un exemplu excelent in acest sens) putem opta chiar si pentru seturile de mese compacte si inguste, de tip bar.

Sursa foto: Pinterest

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *