Categorii
Gradina

Mangold in gradina proprie. Cultivare si beneficii

Recunosc ca nu am auzit de mangold pana in aceasta iarna, cand am cumparat un pliculet cu semintele acestei plante doar pentru ca mi-a placut cum arata in poza. Imi place sa combin legume, flori si plante aromatice in gradina noastra de legume, atat pentru beneficiul lor, cat si pentru a obtine straturi cat mai frumos colorate.


Abia dupa ce am semanat mangoldul in solar, pe la finalul lunii februarie, am decis sa aflu ce anume reprezinta aceasta leguma pe care planificasem sa o transplantez, dupa ce va fi rasarit, in diverse straturi si colturi ale gradinii noastre. Iar informatiile pe care le-am aflat m-au convins ca am luat o decizie inteleapta atunci cand cand am cumparat primul meu plic de mangold. Iata ce anume am aflat despre aceasta leguma:

Proprietatile mangoldului si beneficiile lui

Mangoldul este o leguma bienala, cunoscuta si sub denumirea de Sfecla Elvetiana, care contine o sumedenie de nutrienti si vitamine benefice organismului uman. Desi abia am aflat despre existenta acestei legume, se pare ca mangoldul este foarte popular in randul celor care aleg sa adopte un stil de viata sanatos si care nu se uita la bani cand vine vorba despre cumpararea alimentelor bio pentru consum propriu.

Mangoldul poate fi consumat atat in stare cruda, in diverse salate, cat si preparat termic, tras la tigaie simplu sau impreuna cu alte legume sau ca umplutura pentru diverse placinte, avand un gust similar cu al spanacului si aducand o multime de beneficii pentru sanatate, fiind un aliat in controlul diabetului, in scaderea tensiunii arteriale, in preventia osteoporozei si in controlul colesterolului. Daca te intrebi ce anume contine mangoldul, ei bine, iata: calciu, vitamina K, magneziu, fosfor, potasiu, vitaminele A, C si E, dar si cantitati mici de fosfor, zinc seleniu si alti micronutrienti.

Cum se consuma mangoldul?

Pentru ca am facut cunostinta cu mangolul abia in aceasta primavara, nu l-am consumat pana acum decat in forma cruda sau in placinta cu telemea, o interpretare proprie a placintei cu spanac. Gustul placintei cu mangold ni s-a parut chiar mai bun decat al celei cu spanac si pentru ca fiica noastra prefera legumele, am decis ca anul viitor sa alocam un strat intreg culturii de mangold, astfel incat sa ne asiguram ca vom putea cultiva suficiente frunze de sfecla elvetiana si pentru iarna, punandu-le la pastrare in lada frigorifica. Mangolsul mai poate fi folosit la prepararea unor omlete colorate si sanatoase, in sandvisuri, in ciorbe, in diverse tocanite sau poate fi folosit la prepararea unor sosuri pesto, inlocuind busuiocul din compozitia acestora. De fapt, daca ma gandesc, fiecare il poate consuma dupa pofta inimii!

Cultivarea mangoldului in gradina proprie nu ni se pare complicata, insa am observat ca aceasta leguma prefera totusi zonele insorite. Noi am transplantat rasadurile din solar in diverse zone ale gradinii si astfel am observat ca tufele s-au dezvoltat diferit in functie de expunerea la soare. Din cate am citit, mangoldul va rodi, adica va produce frunze noi pe intreaga durata a verii, iar anul viitor va rasari din nou si va produce si seminte astfel incat il vom putea inmulti.

Poti vedea tufele noastre de mangold in acest video: Gradina noastra de legume la inceput de iunie. VIDEO.

Noi avem mangold cu tije rosii si mi-as dori sa fac rost si de variantele cu tije galbene si verzi. Banuiesc ca au cam aceleasi proprietati, insa cred ca un strat cu soiuri asortate de mangold ar arata pur si simplu senzational!

2 răspunsuri la “Mangold in gradina proprie. Cultivare si beneficii”

Buna ziua,
Ce norocosi sunteti pentru ca ati reusit sa va mutati intr-un loc minunat si sa cultivati si sa consumati bunatati din propria gradina, semanate chiar de mana voastra!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *