Categorii
Utile

Tipuri de chiuvete – alege modelul potrivit pentru bucataria ta

Fiind unul dintre elementele cel mai des folosite din cadrul unei bucatarii, chiuveta nu trebuie aleasa fara o documentare prealabila. Caci dincolo de diferentele de aspect si de pret, modelele de chiuvete disponibile pe piata se diferentiaza si prin materialul din care sunt confectionate, prin numarul si dimensiunea cuvelor, prin tipul de montaj si prin modul de functionare.


Cu atat de multe modele si tipuri de chiuvete de bucatarie pe care ti le pun la dispozitie magazinele fizice si online nu e de mirare ca iti este greu sa alegi modelul potrivit pentru bucataria pe care o amenajezi. Dar, ca de obicei, CasaDex.ro iti vine in ajutor cu un sumar al modelelor din care poti alege in functie de numarul de cuve si tipul de montare.

Chiuveta de bucatarie – tipuri de montare

Un criteriu esential de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi chiuveta pentru bucataria ta este cel al tipului de montaj. Mai exact, trebuie sa stii cum anume doresti sa fie integrat acest element in raport cu blatul de lucru si celelalte elemente din compozitia proiectului de amenajare. Iata care sunt cele trei variante spre care te poti orienta:

Chiuvetele incorporabile sunt cel mai comun sau des intalnit tip de chiuveta in functie de tipul de montaj. Dupa cum le sugereaza si numele, modelele din aceasta categorie se incorporeaza in blatul decupat si pregatit in prealabil. Fiind un model comun si destul de accesibil din punct de vedere financiar, acest tip de chiuvete prezinta si dezavantajul ca apa se poate prelinge pe sub blat, ducand in timp la deteriorarea mobilei de bucatarie. Pentru a preveni situatiile de acest gen este necesara sigilarea impecabila a imbinarii dintre chiuveta si blat.

Chiuvetele ingropate sunt modele mai scumpe decat cele din categoria anterioara, montajul acestora realizandu-se sub blatul de lucru, in aceast fel obtinandu-se un aspect continuu a zonei de lucru. De obicei acest tip de chiuveta se asociaza cu blaturile quartz sau cu cele din granit, realizate la comanda, dintr-o bucata.

Chiuvetele suspendate sau independente sunt cele care se monteaza pe perete, adesea independent de blat. Aceste modele sunt utilizate mai rar si in special in bucatariile rustice si vintage sau in cele mai putin spatioase, in care nu se poate sau nu se doreste proiectarea unui mobilier tip.

Citeste si: Chiuveta la fereastra in amenajarea bucatariei.

Numarul de cuve

Alegerea numarului de cuve trebuie facuta in functie de spatiul de care dispui, de cat de mare sau mica este bucataria ta si de cat de generoasa este suprafata de lucru a acesteia. Dar e bine sa stii ca poti alege unul dintre urmatoarele modele:

Chiuveta cu o singura cuva, fara picurator de vase. Acest model ocupa destul de putin loc si constituie o alegere buna pentru bucatariile de mici dimensiuni, pentru cele in care se gateste ocazional sau pentru cele dotate cu o masina de spalat vase si cu un picurator de vase integrat in dulapul de deasupra chiuvetei. Din punctul de vedere al dimensiunilor, poti opta atat pentru modele compacte cu o singura cuva de forma circulara (rotunda), de mici dimensiuni, cat si pentru modele ample, cu cuve dreptunghiulare late si adanci, confectionate din inox sau din ceramica.

Chiuveta cu o cuva si un picurator reprezinta modelul standard din bucatariile romanilor, in cele mai multe dintre casele si apartamentele din tara noastra regasindu-se cel mai frecvent o varietate a acestui model. Acest tip de chiuveta prezinta avantajul ca iti ofera posibilitatea de a avea un picurator de vase la indemana, in imediata prelungire a zonei de spalat.

Chiuveta cu doua cuve este un model practic, apreciat in special de catre cei care gatesc constant, des si folosesc multe vase, avand nevoie de spatiu pentru manevrarea usoara a acestora. Ca dimensiune, modelele din aceasta categorie nu le depasesc adesea pe cele din categoria anterioara (o cuva + picurator), desi uneori pot fi destul de mari, mai ales daca vorbim despre exemplarele compuse din doua cuve dreptunghiulare. Ca idee insa, daca spatiul nu-ti permite sa te desfasori prea mult, poti opta pentru un model cu o cuva mare si cu o cuva mica si ingusta.

Chiuvetele cu trei cuve sunt cele mai incapatoare dintre toate, acestea fiind alese de regula de catre cei mai pasionati in ale gatitului sau de catre cei care isi doresc o bucatarie moderna, amenajata dupa ultimele tendinte in materie de design. Se pare ca tocmai acest model, compus din doua cuve mari dispuse in laterale si una ingusta amplasata in centru, a devenit cel mai popular in randul publicului.

Iti recomand sa citesti neaparat si: Ghid complet de amenajare, finisare si mobilare a bucatariei.

Ar mai fi de adaugat ca aproape orice model de chiuveta dintre cele mentionate in articolul de astazi poate fi gasit atat in varianta ce permite integrarea in blaturile liniare, cat si in varianta de colt. Adica, pe piata de profil exista modele concepute special pentru a fi integrate in garniturile de mobila pe doua laturi, in coltul format la imbinarea acestora.

Afla mai multe despre aceste modele de aici: 12 exemple de bucatarii cu chiuveta pe colt.

Pinterest

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *