Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Compartimentare incaperi multifunctionale. Idei garsoniere

Prin aplicarea unor idei moderne de amenajare, configurare si compartimentare a spatiului traiul intr-o garsoniera obisnuita poate deveni mult mai placut si mai confortabil. Chiar daca ai la dispozitie o singura camera, transformarea acesteia intr-o incapere multifunctionala, cu mai multe zone de interes, va contribui la cresterea nivelului de trai si la obtinerea unei amenajari superioare din punct de vedere estetic.


Compartimentarea unei incaperi in scopul transformarii acesteia intr-un spatiu multifunctional poate fi realizata in mai multe feluri si din mai multe materiale, fiecare dintre acestea avand un set de avantaje si beneficii. In articolul de astazi iti propun sa faci cunostinta cu cateva dintre cele mai populare si practice idei de compartimentare a unei incaperi, fie ca vorbim despre amenajarea unei garsoniere sau a unui apartament.

Riflajele din lemn

La mare cautare in ultimii ani, riflajele din lemn reprezinta nu doar o solutie practica de separare vizuala si fizica a unei incaperi cu multiple utilitati, ci si una cu puternic impact estetic. Atunci cand se doreste compartimentarea discreta a singurei camere dintr-o garsoniera se poate confectiona un panou despartitor din stinghii de lemn verticale sau orizontale.

Marele avantaj al riflajelor din lemn este reprezentat de pretul de fabricare (poate fi realizat cu costuri destul de mici), putinul spatiu pe care il ocupa, constructia care nu obtureaza fluxul de lumina si aer si aspectul fizic placut, usor de integrat in orice amenajare moderna.

Citeste mai multe pe acest subiect aici: Riflajele din lemn in amenajarile interioare. Cum le poti face singur.

Compartimentarea cu ajutorul dulapurilor si etajerelor

O solutie practica de separare fizica a doua arii de interes din cadrul unei incaperi presupune realizarea unui perete despartitor dintr-o etajera sau dintr-un dulap. Un astfel de paravan despartitor ocupa mai mult spatiu decat riflajele mentionate mai sus, insa prezinta avantajul ca ofera si spatiu de depozitare, aspect extrem de util mai ales cand este vorba despre amenajarea unei incaperi multifunctionale.

Gasesti mai multe detalii pe acest subiect aici: Modele de paravane despartitoare pentru compartimentarea interioara.

Platformele inaltate – o alta idee de configurare a spatiului

Daca ai nevoie sa imparti in mai multe zone de interes o incapere mare, insa nu vrei sa aduci in decor niciun fel de paravan despartitor, poti crea o divizare vizuala a spatiului prin constructia unei platforme inaltate. In functie de imaginatie, dar si de nevoile tale platforma poate fi proiectata astfel incat sa includa spatii de depozitare sau un pat pe roti in partea inferioara, iar deasupra sa poata oferi loc pentru amenajarea unui spatiu de lucru, a unui living in miniatura sau chiar a unui spatiu de joaca.

Mai multe idei ilustrate in imagini pe aceasta tema gasesti aici: Castiga spatiu in casa cu ajutorul platformelor inaltate. Idei.

Draperiile – separatoare fluide de spatiu

Atunci cand singura camera a unei garsoniere indeplineste si functia de camera de zi, dar si pe cea de dormitor, separarea celor doua zone se poate realiza si cu un simplu set de draperii. Aceasta solutie este potrivita mai ales atunci cand incaperea are o forma neregulata, iar zona de dormit este amplasata intr-o nisa. Draperiile sunt mai ieftine decat orice alt material, se monteaza usor si sunt extrem de simplu de inchis si deschis, asigurand astfel intimitatea necesara unui spatiu de dormit, dar si ventilarea acestuia atunci cand este necesar.

Pereti despartitori din sticla

Aceasta solutie de compartimentare a unei incaperi multifunctionale este utila in special in cazul livingurilor si bucatariilor amenajate in plan deschis, fiind apreciata de catre cei care doresc sa izoleze bucataria pentru a preveni raspandirea mirosurilor de mancare in zona camerei de zi. Peretii despartitori din sticla prezinta avantajul ca nu obtureaza fluxul de aer si lumina si nici nu micsoreaza vizual spatiul.

Citeste si: Avantajele si dezavantajele amenajarii bucatariei open space cu livingul.

Canapeaua – hotar intr-un living multifunctional

Pentru ca cel mai des livingul este incaperea careia i se atribuie mai multe functii (vezi si: Cum asezam corect mobila intr-un living multifunctional. Sfaturi practice) o solutie de despartire a doua arii de interes poate fi chiar canapeaua. Nu trebuie decat sa o asezi cu fata spre peretele cu televizorul si cu spatele spre bucataria, locul de luat masa sau biroul amenajat in aceeasi camera.

Iti recomand sa citesti: De ce multi designeri aleg sa aseze canapeaua in centrul livingului.

Sursa foto: Pinterest

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *