Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Renovare si mobilare completa bucatarie mica cu doar 1300 lei

Cand locuiesti intr-o zona izolata, departe de magazine si fara acces la serviciile de amenajare ale specialistilor in domeniu, dar ai de renovat bucataria sau orice alta incapere a casei, nu ai decat doua optiuni: sa renunti la renovare si sa te multumesti cu conditiile existente, chiar daca sunt precare, sau sa-ti asumi ducerea la bun sfarsit a intregului proiect fara niciun ajutor extern.


Iar daca si bugetul pe care il poti aloca acestui proiect este unul redus sau auster chiar, provocarea este si mai mare, insa cat se poate de realizabila. Drept dovada sta chiar povestea din articolul de astazi, in care voi prezenta cum a fost renovata, amenajata si mobilata complet mica bucatarie de doar 5 metri patrati a unei familii ce locuieste intr-o zona muntoasa izolata, cu un buget de doar 1300 lei sau 265 EUR.

Bucataria mica din apartamentul de serviciu

Cand apartamentul sau casa in care locuiesti este proprietatea ta, niciun efort financiar nu pare prea mare cand vine vorba despre renovarea si imbunatatirea conditiilor de trai. Daca insa stai cu chirie sau intr-o locuinta de serviciu, nu-ti vine sa cheltuiesti sume prea mari pentru renovarea si reamenajarea locuintei. Cand vrei sa-ti creezi conditii mai bune acolo unde stai cu chirie, iar proprietarul nu este dispus sa se implice financiar, nu ai decat sa pleci si sa-ti cauti un alt camin, mai confortabil sau sa-ti asumi in totalitate cheltuielile de renovare a locuintei, economisind cat mai mult, atat la manopera, cat si la cumpararea mobilei si finisajelor necesare.

Asa au procedat si tinerii eroi ai povestii de astazi, alegand sa realizeze pe cont propriu intreaga renovare a micutei bucatarii din apartamentul de serviciu in care s-au mutat. Apartamentul se afla intr-un bloc de locuinte dintr-o zona izolata, situata la altitudinea de aproximativ 1300 metri, destul de departe de orasele mari si bine aprovizionate. Bucataria, asa cum au gasit-o in momentul mutarii, arata mai mult decat deplorabil – la fel ca si celelalte incaperi ale apartamentului. Pe langa aspectul insalubru si conditiile precare, cei doi soti au descoperit ca nici instalatia electrica a apartamentului nu era functionala, in intreaga locuinta existand o singura priza. Si pentru ca nu puteau locui in acele conditii, dar nici nu-si puteau permite sa inchirieze un alt apartament pe termen lung (locuinta de serviciu le-a fost data in folosinta gratuit), tinerii au decis sa renoveze bucataria iar apoi si celelalte spatii ale apartamentului pe cont propriu, adoptand cele mai economice solutii posibil.

Iti recomand sa citesti neaparat si: Ghid complet de amenajare, finisare si mobilare a bucatariei.

O bucatarie noua cu multa rabdare si un buget de doar 1300 lei

Primul pas care a trebuit efectuat in procesul de renovare a bucatariei si a intregului apartament de serviciu a fost schimbarea instalatiei electrice. Acest lucru a presupus si curatarea completa a peretilor, iar apoi finisarea lor. De partea electrica s-a ocupat partea masculina a cuplului, in timp ce finisajele si majoritatea proiectelor DIY ce au urmat au fost realizate, incetul cu incetul, de sotia Tatiana, care isi prezinta toate proiectele pe propriul canal YouTube pe care l-a deschis dupa mutarea in vechiul apartament.

Iata un alt proiect interesant: Renovarea unei bucatarii de bloc in 24 ore. Imagini INAINTE si DUPA.

Pentru finisarea peretilor din bucataria de doar 5 metri patrati Tatiana a ales tencuiala decorativa ce imita caramida aparenta, considerand-o a fi frumoasa, cu pronuntat efect decorativ si usor de aplicat in regim DIY. Zonele decorate cu imitatia de caramida aparenta (peretele din dreptul mesei si o parte a peretelui din dreptul blatului de lucru) au fost apoi acoperite cu cateva straturi de vopsea acrilica alba, pentru a le conferi rezistenta la murdarire si uzura. Pentru a evita monotonia si a dinamiza putin spatiul, tanara a ales sa finiseze peretii ramasi cu vopsea lavabila si cu un tapet decorativ in dungi, achizitionand un sul de tapet la pret foarte mic, dintr-un capat de stoc. Tot o solutie ieftina a fost aleasa si pentru acoperirea pardoselii placate cu o gresie urata, patata si demodata: au gasit intr-un magazin din cea mai apropiata localitate un rest de linoleum pe placul lor la un pret extrem de redus. Tamplaria PVC care a inlocuit-o pe cea veche precum si caloriferul de sub fereastra au fost gasite, intr-un anunt online, la mana a doua si astfel bucataria a devenit mai calduroasa pe timpul lungilor ierni din muntii Crimeea.

Afla si tu: Cum poti imita caramida aparenta pe perete cu tencuiala decorativa DIY.

Mobila facuta in regie proprie

Despre cumpararea unei garnituri de mobila de-a gata pentru bucatarie sau despre fabricarea acesteia la comanda nici nu se punea problema. Asa ca tinerii, inarmati cu rabdare, si-au confectionat singuri doua corpuri de baza deschise, folosind lemn reconditionat, atasandu-le apoi blaturi din lemn pe care le-au vopsit in nuanta dorita. Doar masca chiuvetei a fost cumparata gata de montare, insa si pe aceea Tatiana a vopsit-o in gri, pentru a o apropia de celelalte piese de mobilier din decor. In locul corpurilor suspendate tanara a ales sa monteze pe perete cateva polite in ton cu blatul de lucru, in acest fel evitand supraincarcarea micutei bucatarii de doar 5 metri patrati.

Te invit sa vezi si: Bucatarii sub 5 metri patrati – idei pentru spatii mici.

Si pentru ca zona in care se afla locuinta lor de serviciu este complet izolata, iar cele mai apropiate magazine se afla la poalele muntelui pe care locuiesc, se intampla adesea (mai ales iarna), ca aprovizionarea cu alimente sa se faca doar la 2 – 4 saptamani. Acest lucru i-a obligat pe tineri sa-si doteze bucataria si balconul alaturat cu spatii de depozitare pentru stocurile si rezervele de alimente. In acest sens au fost confectionate cateva etajere inalte pana in tavan si a fost cumparat un congelator in completarea combinei frigorifice.

Citeste si: Tipuri de pardoseli pentru bucatarie.

Toate cele enumerate mai sus, dar si alte decoratiuni si accesorii utilizate in amenajarea buctariei, au costat in jur de 265 EUR, adica aproximativ 1300 lei. Este adevarat ca aceasta suma nu include si electrocasnicele, insa chiar si asa costul total al renovarii si amenajarii unei bucatarii mici sunt cat se poate de ok.

Sursa foto: YouTube

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *