Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Cum poti ascunde o bucatarie open space

E drept ca o bucatarie amenajata in plan deschis cu livingul ajuta la crearea unui spatiu multifunctional aerisit si dinamic si prezinta o serie de avantaje de ordin practic si estetic, insa pana si cei mai mari admiratori ai amenajarilor open space si-au propus cel putin o data sa gaseasca o solutie practica de ascundere sau mascare a blatulului dezordonat si a chiuvetei pline cu vase murdare.


De ce ar ascunde cineva o bucatarie open space din moment ce a ales in mod constient acest tip de amenajare? Ei bine, sunt destule situatii in care proprietarii bucatariior amenajate in plan deschis cu livingul ar apela fara regret la o solutie de ascundere completa a zonei de gatit. De pilda, cand se trezesc cu musafiri nepoftiti inainte sa apuce sa aduca in ordine blatul de lucru sau sa spele vesela murdara. Sau cand vor sa-i fereasca pe copii de pericolele ascunse prin sertarele si dulapurile mobilei de bucatarie. Sau atunci cand locuiesc intr-o garsoniera ale carei dimensiuni i-au obligat sa opteze pentru o amenajare open space, dar nu le place ideea sa aiba zona de gatit permanent in fata ochilor.

Bucataria ascunsa din living – solutii de mascare

Daca ai bucataria amenajata in plan deschis sau ai de gand sa adopti o configurare tip open space in viitorul apropiat, dar ai vrea sa te asiguri totodata ca vei putea ascunde la nevoie zona de gatit, e bine sa stii ca exista destule solutii din care poti alege.

Usile cu deschidere batanta – cea mai simpla solutie de ascundere rapida si completa a mobilei de bucatarie. Acestea sunt potrivite in special in cazul chicinetelor si bucatariilor mici si foarte mici amenajate in plan deschis. Cu alte cuvinte, aceasta solutie de mascare poate fi integrata cu succes in amenajarea garsonierelor. Practic, putem asocia mobila prevazuta cu acest sistem de mascare cu un dulap mare in interiorul caruia este proiectata si integrata zona de gatit din care fac parte chiuveta, plita, cuptorul, blatul de lucru si o serie de dulapuri in care sunt depozitate vasele si ustensilele de gatit.

Mai poti citi si despre: Avantajele si dezavantajele amenajarii bucatariei open space cu livingul.

Usile glisante – acestea prezinta avantajul ca nu ocupa spatiu in momentul deschiderii, fapt ce permite pozitionarea locului de luat masa, a canapelei sau a altei piese de mobilier de mari dimensiuni chiar in fata mobilei de bucatarie. Daca insa vorbim despre o mobila ce se desfasoara pe o lungime mai mare, se recomanda (ba chiar se impune, de cele mai multe ori) alegerea mai multor foi de usa care se pot suprapune, una in fata celeilalte, in timpul glisarii, astfel incat sa nu ocupe spatiu in lateralele garniturii de mobila. Asadar, foile de usa vor avea nevoie nu de unul, ci de 3 sau chiar mai multe canale montate pe tavan si in paroseala pe care sa gliseze.

Citeste si: Usile glisante in amenajari – avantaje si dezavantaje.

Usile tip acordeon, adica cele pliante, sunt, as spune, o combinatie intre usile cu deschidere batanta si cele glisante. Acestea sunt potrivite pentru ascunderea bucatariilor si a zonelor de gatit din amenajarile open space generoase, dar pot fi folosite chiar si la mascarea chicinetelor. Daca vorbim despre nevoia de a ascunde o mobila ce se desfasoara pe mai multi metri liniari, se recomanda instalarea a doua usi de tip acordeon, care se vor deschide in lateralele mobilei. Pentru a facilita glisarea se poate opta si pentru instalarea unei sine de ghidaj in pardoseala din fata mobilei de bucatarie.

Te invit sa citesti si despre: Usile de interior pliante moderne pentru spatii inguste.

Usile pliante integrate in corpurile superioare ale mobilei de bucatarie sunt gaselnita ideala pentru cei care nu vor sa se complice cu sistemele de ascundere si mascare de mai sus. In acest caz vorbim despre realizarea unor usi pliante orizontale cu deschidere in plan vertical, care sa ascunda in totalitate blatul de lucru si corpurile suspendate in momentul inchiderii. Acestea functioneaza pe acelasi principiu ca usile pliante tip clapeta din dotarea dulapurilor suspendate moderne, fiind actionate de un sistem special de ridicare, cu diferenta ca foaia orizontala superioara acopera corpurile suspendate, iar cea inferioara acopera in intregime blatul de lucru. La final, mobila arata ca un corp compact, accesul spre dulapurile inferioare fiind in continuare posibil.

Vezi si: Argumente CONTRA amenajarii unei bucatarii open space.

Sursa foto: Pinterest

Un răspuns la “Cum poti ascunde o bucatarie open space”

cum se usuca vasele si tacamurile in spatiul inchis prin usile batante? inainte se gatea si se dormea in aceeasi incapere si era frumos si rustic. complicam viata pe zi ce trece.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *