Categorii
Intrebari de la cititori

Proportie corecta amestec beton manual?

Buna seara, am achizitionat de curat o bucatica de teren la tara pe care intentionez sa fac o mica camera de bca de 3×3 m pentru a merge ocazional in vacanta cu familia. Doresc datorita distantei mari (peste 80 km) sa torn manual fundatia impreuna cu un prieten.


Ce proportie trebuie sa aiba amestecul pentru beton? Rog sa imi dati o reteta aici, deoarece pe net am vazut mai multe variante. Este mai rentabil sa fie din boltari, caramida sau bca? Ma poate ajuta cineva cu un cost total si cantitatile de material necesare? Multumesc cu respect!

Intrebare de la Adrian, pe adresa redactiei: Proportie corecta amestec beton manual?

4 răspunsuri la “Proportie corecta amestec beton manual?”

Pentru BETON CLASA C16/20 pentru 1 mc.
1. Ciment 280 kg (67 lopeti)
2. Nisip spalat 0-4 mm 530 kg (138 lopeti)
3. Nisip spalat 4-8 mm 252 kg (55 lopeti)
4. Agregat spalat 8-16mm 400 kg (91 lopeti)
5. Agregat spalat 16-31,5 mm 525 kg (84 lopeti)
6. Apa 161 litri
Aproximativ 3 lopeti echivaleaza cu o galeata.

inginer constructor AUTORIZAT RTE(Responsabil Tehnic Executie)
Sorin C.

Pentru fundatie care probabil va fi placa: – Daca ai betoniera poti masura cu galeata. Pui o galeata de apa, apoi una de ciment urmate de doua galeti nisip si doua pietris. Trebuie sa si armezi cu niste plasa de Buzau.
Pentru ziduri cel mai rentabil este BCA-ul.

Stimate Dle.Adrian,
eu v-am aratat cantitatile exacte care sunt necesare prepararii Betonului de calitate de Clasa C16/20 conform cu NORMATIVUL NE012/2 in vigoare.
Preparind betonul cu metoda”dupa ureche” si neavind grija ca nisipul si agregatele sa fie spalate de pamint(in special argila) si fara a respecta dozajul corespunzator nisip/agregate dar si raportul apa/ciment va garantez ca nu veti obtine un beton de calitate care sa ajunga la 28 de zile la Rezistenta la Compresiune necesara sigurantei si stabilitatii Structurii.
Deasemeni daca armarea o veti face tot „dupa ureche” adica fara a calcula procentul de armare al sectiunilor elementelor caracteristice de beton(Grinzi si Centuri de Fundatie,Placa si Stilpii) tinind cont de zonarea seismica in care construiti cu siguranta veti avea cel putin surprize neplacute la primul cutremur mai serios sau in cazul unei furtuni puternice.
De altfel,dupa cum observati si Dvs.,in Romania toata lumea se pricepe la fotbal si la constructii.Cu ce rezultate,deocamdata priviti la ce-au facut nationalele tarii noastre la competitiile la care au participat in ultimii ani si la Olimpiada de la Tokyo,de curind…
Cu respect,
inginer constructor AUTORIZAT RTE(Responsabil Tehnic Executie)
Sorin C.

Depinde la ce te referi cand spui rentabil… rentabil pt sanatate sau pt buzunar? daca te referi la prima varianta , sugestia mea bazata pe informatiile care le am este caramida sau lemn, alegerea insa iti apartine

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *