Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Solutii de umbrire pentru zona de relaxare din gradina

Pentru a ne putea bucura de timpul petrecut in aer liber si ziua, nu doar seara, dupa apusul soarelui, e important sa ne asiguram ca zona de relaxare amenajata pe terasa sau in gradina din curtea casei beneficiaza de umbra chiar si atunci cand soarele este in inaltul cerului.


In lipsa umbrei naturale oferite de pomii si copacii cu coroana bogata putem apela la tot felul de alte solutii de umbrire: pergole din lemn sau cu acoperis din stuf, umbrare din panza sau din plante cataratoare crescute pe suporturile construite in prealabil sau parasolare moderne usor de instalat in orice punct din curtea sau din gradina casei.

Umbrare si parasolare din panza

Poate cea mai rapida si ieftina solutie de umbrire a zonei de relaxare amenajate in gradina o reprezinta parasolarele din panza. Acestea pot fi confectionate din orice tesatura si chiar din cearsafuri si draperii scoase din uz, dar pot fi cumparate gata de montaj, cele disponibile in comert fiind confectionate din tesaturi speciale, cu rezistenta crescuta la expunerea directa la razele UV si la ploi.

Parasolarele sau umbrarele din panza se monteaza simplu, chiar deasupra spatiului pe care dorim sa-l protejam de razele soarelui. Astfel ca acestea pot fi fixate pe un cadru din lemn sau din metal construit deasupra terasei, prin impletirea fasiilor de panza cu elementele transversale ale acoperisului structurii, sau pot fi prinse, cu ajutorul unor franghii rezistente ce pornesc din extremitatile parasolarului, de cativa pomi din gradina.

Copertinele din panza, fixe sau retractabile

Cand spatiul de relaxare pe care dorim sa-l umbrim este situat in apropierea unui perete sau a unui zid, putem apela la copertinele sau marchizele din panza facute la comanda sau disponibile la dimensiuni standard in majoritatea magazinelor de bricolaj. Acestea se fixeaza pe perete, deasupra zonei de relaxare amenajate si pot fi inchise si deschise, in functie de momentul zilei, gratie sistemului din dotare.

Afla mai multe despre acestea de aici: Marchize sau copertine retractabile pentru balcoane si terase.

Tot la comanda se pot realiza copertine fixe din panza, acestea fiind proiectate impreuna cu o structura metalica ce asigura intinderea perfecta a tesaturii. Desi pot oferi un aspect modern si placut oricarei gradini sau terase, principalul dezavantaj al acestora il reprezinta faptul ca, din cauza caracterului fix, panza ajunge sa se decoloreze si sa se deterioreze dupa doar cateva sezoane de utilizare.

Pergolele din lemn

Cu siguranta mai durabile si mult mai frumoase, din punctul meu de vedere, chiar si in rolul de umbrar, sunt pergolele din lemn. Acestea pot fi integrate in orice gradina, fie ea rustica sau moderna, si, cu acelasi succes, pot fi utilizate in amenajarea unei zone umbrite pe terasa casei. Designul si dimensiunea pergolei, precum si materialele din care aceasta poate fi confectionata trebuie sa fie stabilite in functie de suprafata ariei de relaxare pe care vrem sa o ferim de razele directe ale soarelui.

Te poti inspira in alegerea modelului de aici: 12 modele de pergole care sa te protejeze de soare si ploi intreaga vara.

Umbrare din plante verzi

Una dintre cele mai potrivite solutii de umbrire a gradinilor rustice este cea care implica plantele verzi. Insa pentru a obtine un umbrar viu, acoperit de plante verzi, este necesara realizarea unei structuri care sa sprijine si sa dirijeze plantele. Aceasta poate fi construita din lemn sau din metal, poate avea o forma simpla sau complexa (vezi foisoarele sau structurile din fier forjat lucrate minutios). Cat despre plantele care pot fi folosite in calitate de „agenti de umbrire” putem lua in considerare iedera, glicina, caprifoiul, vita canadiana sau chiar vita de vie.

Te invit sa vezi si: Pavilioane foisoare si pergole pentru infrumusetarea curtii.

Dezavantajul acestei solutii il reprezinta insectele care sunt atrase de verdeata si astfel ne putem vedea nevoiti sa impartim umbrarul viu cu roiuri intregi de insecte, unele nu tocmai prietenoase.

Sursa foto: HomeDecorIdeas

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *