Categorii
Stiri

Renasterea Italiei continua – case la 1 Euro in apropierea Romei

Avand drept obiectiv reanimarea centrului istoric al orasului Maenza, o localitate idilica din regiunea italiana Lazio, primarul acestuia a anuntat ca doritorii pot depune cereri de cumparare a caselor vechi din centrul orasului, situat la cel mult 1 ora si jumatate distanta de Roma, cu 1 euro.


Acest tip de anunt nu este singurul, autoritatile italiene lansand destul de frecvent oferte similare, din dorinta de a readuce la viata diverse localitati ce si-au pierdut aproape in totalitate locuitorii. De aceasta data insa, oferta pare mult mai atragatoare datorita apropierii fata de capitala Italiei si a faptului ca Maenza nu este un oras mort, fiind locuit in continuare de un numar de aproximativ 3000 persoane.

In cautarea unui suflu de prospetime

Primarul micului orasel italian Maenza, Claudio Sperduti, a lansat aceasta propunere cu scopul de a atrage tineri si familii cu copii in localitatea situata la doar 70 km distanta de Roma si la aproximativ 30 km de coasta Marii Tireniene. Claudio Sperduti spera ca in acest fel va reusi sa redea viata unui numar de aproximativ 100 de case din centrul istoric al oraselului. Doritorii trebuie sa adreseze o scrisoare primariei Maenza in care sa explice cat de mare si-ar dori sa fie casa pe care ar vrea sa o cumpere, cate persoane vor locui in ea, ce destinatie va capata aceasta (resedinta permanenta, temporara sau afacere de tip hotelier, cafenea, restaurant etc), iar angajatii primariei vor incerca sa gaseasca printre cladirile ajunse in patrimoniul localicatii una potrivita nevoilor lor. Daca o casa se va dovedi compatibila cu profilul a doi sau mai multi potentiali cumparatori, intaietate vor avea cei care intentioneaza sa se stabileasca permanent in frumosul orasel italian si care pot dovedi ca dispun de resursele necesare renovarii cat mai rapide a cladirii cumparate.

Dar pretul de 1 euro nu este singura suma pe care viitorii proprietarii vor trebui sa o scoata din buzunar. Pentru a se asigura ca noii proprietari isi vor da silinta sa restaureze casele cumparate la pretul simbolic de 1 euro, primaria le solicita depunerea unei garantii in valoare de 5000 euro, care le va fi returnata la finalul celor 3 ani in care cladirile din centrul istoric ar trebui sa fie complet renovate.

Costurile renovarii caselor din centrul vechi Maenza

Avand in vedere ca majoritatea caselor nelocuite din centrul istoric al orasului Maenza au suprafete mici, cuprinse intre 30 si 75 metri patrati, nici costurile renovarii acestora nu ar trebui sa fie prea mari, sustine primarul localitatii. Dar e bine de stiut ca majoritatea cladirilor din zona veche a orasului dateaza de la 1700, fiind construite din piatra, cu ziduri foarte groase si solide, in stilul specific zonei. Multe dintre acestea se afla chiar intr-una dintre frumoasele piatete ale oraselului, iar unele dintre ele au ferestrele orientate spre Marea Tireniana si spre insulele Pontine, care se si vad in zare in zilele senine si insorite ale anului.

Oraselul Maenza este foarte frumos, tipic italian, fiind situat la o altitudine de 358 metri deasupra nivelului marii si avand o suprafata totala de 42 km patrati. Oraselul este inconjurat de munti si de paduri mixte, iar la poalele lui se intind suprafete agricole vaste cu plantatii de nuci, kiwi si maslini, precum si pajisti verzi pascute de turme de bivoli si cai salbatici.

In ciuda faptului ca oreselul este locuit in prezent in special de seniori, Maenza are mai multe cafenele si restaurante, supermarketuri si magazine, cateva brutarii si farmacii si chiar si o scoala, un punct de informare turistica si un atelier mecanic, precum si cateva mici unitati de cazare. Orasul are potential turistic, acesta fiind construit in jurul unui castel medieval destul de bine conservat. Iar la doar 6 minute de mers cu masina se afla o localitate mai mare, Roccagorga, in care sunt mult mai multe magazine, piete, cafenele si restaurante si chiar si un teatru si un magazin romanesc, semn ca in zona exista deja o comunitate de romani.

Mie mi se pare o oferta tentanta, sunt convinsa ca intreaga zona este foarte frumoasa, iar oraselul linistit, cu stradute pietruite inguste merita cel putin o vizita. Mai multe detalii despre campania de vanzare a caselor vechi derulata de primarie gasesti aici: Comune di Maenza (www.comunedimaenza.it/c059013/zf/index.php/servizi-aggiuntivi/index/index/idtesto/20104).

Autori imagini: Proloco Maenza/Giulia Ciotti

3 răspunsuri la “Renasterea Italiei continua – case la 1 Euro in apropierea Romei”

Mai frumoase satele de la noi intre dealuri cu un rau, o padure, pasuni si curti nu inghesuit intre pereti reci din piatra.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *