Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Simetrie vizuala: doua decoratiuni identice in acelasi spatiu

Dupa cumpararea si asezarea in pozitia finala a mobilei, covoarelor si textilelor de la ferestre vine momentul accesorizarii cu tot felul de obiecte si decoratiuni. Prezenta acestora ajuta la personalizarea spatiului, imprimandu-i caldura si facandu-l sa para mai confortabil si mai prietenos.


Cred ca putem spune ca asortarea obiectelor decorative si introducerea lor in decor este o intreaga arta. Unii o stapanesc nativ, iar altii au nevoie de ajutor sau de pregatire pentru a o intelege. Dar, ca in majoritatea aspectelor din lumea amenajarilor interioare, si in acest caz designerii cu experienta au dezvoltat o serie de practici ce pot fi adoptate cu usurinta si de catre incepatorii din acest domeniu, practici ce contribuie la crearea unor compozitii decorative de efect.

Dublarea decoratiunilor, un truc simplu

Una dintre practicile despre care vorbeam mai sus presupune utilizarea a doua decoratiuni identice in amenajarea aceluiasi spatiu, avand ca scop intarirea sau accentuarea efectului ornamental al acestora. In plus, prin dublarea unei decoratiuni sau a unei piese de mobilier (caci acest truc se poate aplica si in cazul mobilei) in cadrul aceluiasi spatiu se obtine o simetrie vizuala, care este perceputa drept ceva natural de catre ochiul uman. Aceasta tehnica nu este una noua, ci dimpotriva, exista de cand lumea, iar noi o regasim constant in casele noastre sub forma draperiilor identice din accesorizarea unei ferestre sau sub forma noptierelor si a veiozelor identice asezate in lateralele patului matrimonial. Dar e bine sa stim ca o putem aplica si in cazul altor elemente decorative din casa.

Citeste si despre: Cum poti aduce doua canapele in decorul livingului.

Un truc simplu, asadar, care ne poate ajuta sa ne infrumusetam casa, folosind o decoratiune, o mobila sau un accesoriu care ne place in mod deosebit. Trebuie doar sa constientizam puterea acestei simple practici decorative si sa o aplicam si amenajarea si accesorizarea propriului camin.

Ce decoratiuni pot fi dublate?

Daca te intrebi deja ce decoratiuni sau obiecte pot fi folosite in dublu exemplar in amenajarea si decorarea casei, lista este cat se poate de lunga, ba chiar as indrazni sa spun ca este nesfarsita. Cu alte cuvinte, absolut orice obiect – fie ca vorbim despre mobila sau despre un accesoriu decorativ – poate fi introdus de doua ori in acelasi decor. Spre exemplu, daca vorbim despre mici obiecte decorative, putem lua in considerare tablourile, schitele, oglinzile, vazele, veiozele, lumanarile si sfesnicele, pernutele decorative, cosurile impletite, iar daca vorbim despre mobila, putem utiliza exemplare duble de canapele, fotolii, dulapuri, masute de cafea, console, comode cu sertare, noptiere si chiar unele dulapuri.

Piesele de mobilier si accesoriile decorative pot fi asezate simetric, in scopul obtinerii simetriei mentionate anterior. De pilda doua canapele identice pot fi asezate fata in fata, dispuse simetric si la distanta egala de semineul din living. Doua schite la indigo pot fi montate in mijlocul peretelui, una langa cealalta, pentru a intari efectul decorativ al acestora. Iar doua ghivece cu plante verzi care seamana perfect pot fi asezate de o parte si de alta a unei canapele, biblioteci sau a unei masute, in acest fel invocandu-se simetria.

Daca nu vizam obtinerea unui decor perfect simetric putem aseza doua elemente decorative identice sau aproape identice (acelasi model, aceeasi culoare, dar cu inaltimi sau dimensiuni usor diferite) unul langa altul, pe coltul unei masute de cafea, pe marginea unei polite sau pe mantaua semineului. Un alt exemplu potrivit este cel al scaunelor identice de dining asezate pe o latura a mesei, iar de cealalta parte a acesteia fiind asezata o bancuta. In orice caz, pentru a preveni obtinerea unei amenajari rigide, ce poate avea la baza simetria perfecta (exemplu in imaginea nr. 4 de mai jos), se pot alatura obiectele identice cu alte decoratiuni cu caracter asemanator, dar cu aspect si forma diferite: doua sfesnice din cristal identice asezate grupat impreuna cu o vaza sau un bol din cristal plin cu flori proaspete, toate expuse pe o tava argintie frumoasa pe masuta de cafea din living.

Mai multe exemple de dublare a decoratiunilor in cardul acelauiasi spatiu te invit sa descoperi in galeria foto de mai jos.

Sursa foto: mydesiredhome.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *