Categorii
Utile

Top 10 sfaturi de la cei care si-au construit propria casa

Constructia unei case este un proces anevoios, costisitor si complex, motiv pentru care – mai ales in cazul celor aflati la prima experienta de acest gen – rezultatul este, adesea, sub nivelul asteptarilor. In cele mai multe cazuri, la finalul lucrarilor, proprietarii constientizeaza ca nu au luat cele mai bune decizii in ce priveste proiectul, ca nu au urmat pasii corecti de executie, ca nu au facut alegerile corecte sau ca nu au tinut cont de sfaturile celor trecuti deja prin toate aceste etape.


Pentru ca cei mai multi dintre noi nu construim mai mult de o casa de-a lungul vietii, e bine ca inainte sa o facem sa ne documentam temeinic si sa invatam din experientele celor trecuti deja prin procesul constructiei propriei case. Sfaturile acestora sunt, poate, cea mai pretioasa informatie pe care o putem gasi, caci izvorasc din cazuri si experiente concrete si reale. CasaDex.ro a conceput un clasament cu sfaturile celor care si-au construit deja propria casa:

  1. Fundatie solida si bine izolata

Longevitatea casei depinde de mai multi factori, desigur, iar fundatia este unul dintre ei. Pe primul loc in topul sfaturilor proprietarilor care si-au construit propria casa se afla recomandarea de a realiza o fundatie cat mai solida, deasupra nivelului solului si totodata la adancimea indicata de studiul geo al terenului. Si pentru ca tot a venit vorba despre sudiul geo, cei patiti recomanda evitarea ridicarii unei case pe terenuri cu panza freatica situata sus si pe soluri mlastinoase, care retin apa. Prezenta izvoarelor subterane este un alt indiciu ca locul ales nu este potrivit pentru constructia unei case solide.

Citeste si: Fundatia casei pas cu pas.

Pentru a preveni pierderile de caldura, dar si pentru a preintampina posibilelele infiltratii ulterioare e bine ca fundatia sa fie hidroizolata si termoizolata ca la carte. Aceasta etapa se poate realiza imediat dupa decofrarea fundatiei, dar si ulterior, in cazul in care se achizitioneaza o casa construita deja.

Alte informatii utile gasesti si: Costul fundatiei.

  1. Alegerea echipelor de meseriasi si constructori

Din nefericire, cei mai multi dintre cei care au trait experiente neplacute in procesul de constructie a propriei case, dau vina pe meseriasii cu care au lucrat. Ca tot patitul care este priceput, proprietarii respectivi recomanda evitarea constructorilor care lucreaza la negru. Sfatul lor este sa se lucreze doar cu echipe / firme cu forme legale, in baza unor contracte ferme, care garanteaza termenii de predare si garantia lucrarilor efectuate. Din acelasi capitol face parte si sfatul de a angaja, musai, un diriginte de santier experimentat, care sa urmareasca indeaproape intregul proces de constructie a casei. In acest fel se asigura respectarea intocmai a proiectului si totodata se previne „disparitia misterioasa” a materialelor de constructie.

  1. Proiectul casei si dimensiunile acesteia

Tentatia de a construi o casa mare, cu multe incaperi spatioase si inalte este o alta capcana in care au cazut multi dintre proprietarii de case la curte. Capcana, pentru ca o astfel de locuinta costa mult, atat in faza de constructie, cat si dupa, cand este vorba despre costurile lunare de intretinere. Prin urmare, un alt sfat pretios recomanda alegerea unui proiect realist, cu un numar rezonabil de incaperi (de pilda, 2 dormitoare, 2 bai, un living si o bucatarie ar trebui sa fie suficiente pentru o familie formata din 3 – 4 persoane). In plus, se recomanda alegerea unui proiect cu desfasurare pe un singur nivel, in perspectiva anilor in care urcatul si coboratul scarilor nu va mai fi o sarcina prea usoara.

Poti vedea si: Avantajele si dezavantajee caselor mici.

O locuinta practica si confortabila este cea in care zona de zi (living, bucatarie, birou, dining etc) este izolata de cea de noapte (dormitoare si camerele copiilor). In acest fel doar familia are acces la spatiile intime, cum sunt incaperile destinate somnului si odihnei, iar cei care au nevoie de odihna o pot face fara sa fie bruiati de zgomotele din zona de zi (gatit, vizionat TV etc).

Iti recomand sa citesti si: 6 avantaje de necontestat ale caselor mici.

  1. Izolatia termica a casei

Pentru a face fata cu brio temperaturilor scazute din timpul iernilor din tara noastra, dar si zilelor caniculare din timpul verii, proprietarii cu experienta recomanda anveloparea casei cu un strat termoizolant de cel putin 10 cm grosime. In varianta ideala, pentru a ne apropia de ideea de casa pasiva si pentru a imbraca peretii intr-un material sanatos, stratul izolator ar trebui sa fie de minimum 15 cm grosime si ar trebui sa fie realizat din lana si nu din polistiren.

Un strat consistent de izolatie trebuie aplicat si in mansarda sau in pod, in acest fel prevenindu-se pierderea caldurii prin plafon.

  1. Orientarea casei

Pentru a avea parte de o atmosfera placuta in interiorul casei pe toata durata anului si in special iarna, cand zilele sunt mai scurte, este esential ca aceasta sa fie orientata spre soare. Casele insorite, cu orientare sud-estica sau spre rasarit, sunt ferite de igrasie si mucegai, sunt mai calduroase si au costuri de intretinere mai scazute decat cele cu orientare nordica, in care soarele nu patrunde niciodata. Da, uneori soarele poate deveni deranjant, insa acest aspect se poate rezolva prin montarea unor draperii, obloane sau rolete la geamuri. In schimb lipsa soarelui nu mai poate fi remediata in niciun fel.

Daca terenul permite, e bine sa se pastreze o distanta de cel putin 10 – 15 metri intre casa si poarta de acces in curte. In spatiul liber ramas se pot planta diversi pomi si arbusti, pentru atentuarea zgomotului stradal si pentru filtrarea prafului cauzat de trafic.

  1. Multe spatii de depozitare

Alegerea proiectului trebuie sa se faca si in functie de functionalitatea casei, nu doar in functie de aspect. Orice camin, indiferent de dimensiuni, are nevoie de cat mai multe spatii de depozitare. Acestea vor asigura mentinerea ordinii si organizarea eficiente a hainelor, incaltarilor si a diverselor obiecte care se regasesc in orice casa. Un dressing, o camara, o magazie, un garaj si chiar un beci cu intrare direct din casa sunt extrem de utile si trebuie prevazute in proiect.

Citeste si: 7 spatii de depozitare in casa la care nu te-ai gandit pana acum.

  1. Fara balcoane la etaj

Un alt sfat interesant care e bine sa fie luat in calcul din considerente economice este cel al evitarii balcoanelor. Acestea sunt extrem de utile pentru cei care locuiesc la bloc. Cei care locuiesc la casa, insa, isi petrec timpul direct in curte sau pe terasele situate la parter, iar balcoanele nu sunt folosite niciodata, desi constructia lor a costat destul de mult.

O alta recomandare des intalnita este cea de constructie a unei terase cu iesire directa din bucatarie, astfel incat sa se poata servi cu usurinta masa in aer liber pe durata sezonului cald, dar si pentru a nu fi necesara traversarea intregii case cu sacosele pline la intoarcerea de la cumparaturi, in zilele de aprovizionare.

  1. Streasina lata si burlane ingropate

Urmatorul sfat se refera la prevenirea deteriorarii peretilor exteriori (tencuiala decorativa). In acest sens se recomanda sa se construiasca o streasina cat mai lata, de jur imprejurul casei, iar burlanele sa fie ingropate, astfel incat apele pluviale sa poata fi dirijate corect, in rigole si canale special amenajate, la distanta de baza peretilor exteriori.

  1. Sursa de apa proprie

Chiar daca zona in care se construieste casa este racordata la toate utilitatile, o sursa de apa proprie (o fantana, un izvor prin cadere etc) este extrem de utila. Apa din sursa proprie poate fi folosita si la aprovizionarea casei cu apa menajera sau de consum, dar mai ales la irigarea gradinii si livezii, ceea ce, pe termen lung, se va traduce in economii considerabile la factura de apa.

Daca bugetul permite, e bine sa se doteze casa cu diverse solutii verzi ca panourile fotovoltaice si solare sau pompele de caldura cu recuperare a caldurii. Toate acestea vor reduce valoarea facturilor de energie electrica si incalzire, iar asta nu e putin lucru in zilele noastre.

Te invit sa afli mai multe despre: Panouri fotovoltaice on-grid, autorizatii, avize si costuri si sa citesti si: Panouri fotovoltaice on-grid sau off-grid – ce sistem e mai bun?

  1. Finisaje clasice

Ultimul sfat din lista celor de astazi se refera la finisajele folosite in amenajarea casei. In opinia celor cu mai multa experienta, e bine sa se foloseasca finisaje cu aspect, textura si culori clasice, neutre, care nu sar in ochi si care nu prezinta riscul sa se demodeze in cativa ani. Acestea sunt usor de asortat cu mobila si nu agreseaza vizual. Acelasi sfat se aplica si in cazul mobilei: modelele simple, cu bun gust si cu linii clasice (fara decoratiuni suplimentare inutile) isi vor pastra aspectul actual vreme de mai multi ani.

Ce alte sfaturi ar trebui sa completeze clasamentul de mai sus, in opinia ta?

Un răspuns la “Top 10 sfaturi de la cei care si-au construit propria casa”

Asa am construit casa. Arhitectul a ramas surprins. A intrebat cine este proiectantul? Va doresc succes. Sfaturile sunt binevenite .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *